Sağlık Bakanlığından "sezaryen" açıklaması

"Normal ısrarı sakat bırakıyor" haberiyle ilgili, Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, sezaryenin anne ve bebek sağlığı için gerektiğinde başvurulacak tıbbi bir müdahale olduğu, gereksiz sezaryenin bilim dışı bir tutum olduğu bildirildi

Haberler 25.11.2017 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlndan sezaryenin anne ve bebek sal için gerektiinde bavurulacak tbbi bir müdahale olduu, gereksiz sezaryenin bilim d bir tutum olduu bildirildi.

Bakanlktan, bir gazetede Normal srar sakat brakyor balyla yer alan habere ilikin yazl açklama yapld. Haberde yanl alglamalara neden olabilecek ifadeler yer ald vurgulanan açklamada, u deerlendirmeler yapld:

Etlik Zübeyde Hanm Hastanesinde 2015 ylnda 16 bin 353 doum gerçekletirilmi olup, bunlarn 7 bin 419u sezaryen, 8 bin 934ü normal doumdur. ddiada geçen sinir yaralanmalar sezaryen ile doan bebeklerde de görülebilmektedir. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Bahekimliince son 10 yl kapsayacak ekilde geriye dönük yaplan incelemede bahsedilen haberle badaan bir olayn yaanmad tespit edilmitir. Tokat Devlet Hastanesinde yaanan olay uzman bilirkii tarafndan normal doum komplikasyonu olarak deerlendirmitir. zmir Torbal Devlet Hastanesinde yaanan olayda, zmir Bölge dare Mahkemesi dosyay inceleyerek yaplan itirazn reddine karar vermi kararn kesin olduunu belirtmitir.

GEREKSZ SEZARYEN

Açklamada, normal ve sezaryen douma ilikin baz bilimsel verilere de yer verildi. Türkiyede her yl yaklak bir milyon 300 bin doumdan yüzde 49unun normal yolla gerçekletii, sezaryenin bir doum yöntemi olmad kanama, enfeksiyon ve barsak yaralanmas gibi pek çok komplikasyona sebep olan bir operasyon olduu ifade edildi.

Sezaryenin sadece anne ve bebein hayatnn tehlikeye girdii durumlarda bavurulmas gereken bir yöntem olduu vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

Dünya Salk Örgütü uzmanlar kurulu tarafndan sezaryen oranlar için kabul edilebilir üst snr yüzde 15tir. Anne ölüm riski sezaryen doumlarda vajinal douma göre 3 kat daha fazladr. Ülkemizde 2016 ylnda pulmoner emboli ve amnion sv embolisine bal toplam 27 anne ölümünden 16s sezaryen ile doumlarda görülürken 11i normal doumlardan sonra gelimitir. 2016 ylnda kanama nedeniyle 6 annemiz ve rahmin yrtlmasna bal kanama nedeniyle de 3 annemiz kaybedilmitir.

NORMAL DOUMLAR

Normal doum ile dünyaya gelen bebeklerde doum kanalndan geçi srasnda bebein akcierlerinde bulunan svnn daha kolay dar atlmas nedeni ile solunum sknts ve slak akcier hastal gelime riski daha azdr. Normal doan bebeklerin baklk sistemi daha gelimitir. Bu nedenle çocukluk döneminde sk görülen alerjik hastalklar, astm, obezite, eker hastal, barsak hastalklar gibi risklerle daha az karlaacaklar bilimsel verilerle desteklenmektedir.

Normal doumdan sonra annenin iyilemesi ve günlük hayata dönme süresi çok ksadr, sezaryen ameliyat ile douma göre doum srasnda anne ölüm oran daha azdr. Doum sonras enfeksiyon ve kanama gibi istenmeyen durumlar daha azdr. Ar ikayeti sezaryen ameliyat ile douma göre çok azdr. Sonuç olarak, sezaryen anne ve bebek sal için gerektiinde bavurulacak tbbi bir müdahaledir. Dolaysyla gereksiz sezaryen bilim d bir tutumdur. Buna ramen normal douma kar sezaryeni savunur pozisyonda olmak ancak baka maksatlarla açklanabilir.

Ana Sayfaya Git