Sağlık kaynağı besinler sizi hasta edebilir

Sürekli tükettiğiniz ve sağlıklı olduğunu düşündünüz birçok gıda, vücudunuzda olumsuz etkilere neden olabilir. Örneğin salatalarınızı süslediğiniz domates alerji, kahvaltınızın vazgeçilmezi yumurta, fazla kilo olarak size geri dönüş yapabilir.

Haberler 25.01.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Diyarbakr Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Lale Güzel, gda intolerans ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Gda intolerans yaam kalitesini düürüyor

Her yiyecein besin deeri birbirinden farkldr ve hiçbir besin bir dierinin yerini tam olarak tutamaz. Uzmanlar genellikle besinleri yasaklamak yerine, porsiyon kontrolünü salayarak tüketilmesini önermektedir. Ancak salkl olduunu düünerek tüketilen birçok besin, vücutta olumsuz etkiler yaratabilmekte, kilo almn tetiklemektedir. Bu durumda, gda intolerans testi ile hangi besinin vücuda olumsuz etki yaptn örenebilir, ona göre önlem alarak daha kolay kilo verilebilir.

Vitamin deposu besinler bile salnz bozabilir

Vitamin deposu sebze ve meyveleri tüketirken öncelikle dikkatli olunmaldr. Örnein çok salkl olduunu düündüümüz yumurta, brokoli, enginar, domates gibi birçok besin eer vücudumuz tarafndan sindirilemiyor ise, vücudumuz bu gdalarn içindeki proteinlere kar tepki vermeye balar. Bu olumsuz etki Gda ntolerans olarak adlandrlr ve vücutta kilo almaya yol açar. Bu durum birçok kronik rahatszla neden olarak yaam kalitesini düürür.

Her 8 kiiden birinde gda intolerans görülüyor

Dünya Salk Örgütü verilerine göre; dünyada gda intolerans tans konmu ortalama 1 milyar kii bulunmaktadr. Yani ortalama dünyada her 8 kiiden birinde bu durum söz konusudur. ve sosyal yaam, ruh ve beden saln olumsuz yönde etkileyen gda intolerans

* Kilo almak ve kilo verememek

* Migren,

* Cilt problemleri (akne, kant nörodermatit, sedef hastal, kronik egzema),

* Nedeni bilinmeyen ödem, kabzlk, gaz, mide kramplar, ikinlik ya da ishal,

* Kronik yorgunluk,

* Romatizmal hastalklar,

* Ba ars,

* Solunum yolu hastalklar,

* Farenjit, nezle, grip ve az yaralar,

* Crohn hastal, rritabl Barsak Sendromu,

* Kronik burun aknts,

* OSB (Otistik Spektrum Bozukluu),

* Depresyon ve uyku bozukluu gibi problemlere neden olabilir.

Gdalarn vücudunuza etkisini pratik bir ekilde örenebilirsiniz

Diyetisyen kontrolündeki diyet sürecinde kii eer kilo veremiyor aksine kilo alyorsa, kronik yorgunluk, ödem, gaz, mide kramplar, ikinlik, kabzlk ya da ishal varsa bu durumda vücudun yabanc gdalara kar tolerans olup olmadn anlamak için gda intolerans testinin yaplmas doru seçenek olacaktr. Bunun için bu konuda uzman bir beslenme ve diyet uzmanna bavurulmaldr. çkan sonuçlar deerlendirilerek hangi besinlerden uzak durulmas, hangilerine beslenme düzeninde yer verilmesi gerektii belirlenmelidir.

Ana Sayfaya Git