Sağlık-Sen'in "Sağlıkta Şiddet" nisan raporu açıklandı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) nisan ayı Sağlıkta Şiddet Raporu'na göre, 19 şiddet olayında 25 sağlık çalışanı mağdur oldu.

Haberler 21.05.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Salk ve Sosyal Hizmet çalanlar Sendikas (Salk-Sen) nisan ay Salkta iddet Raporuna göre, 19 iddet olaynda 25 salk çalan madur oldu.

Salk-Senden iddet Raporuna ilikin yaplan yazl açklamada, Kovid-19 vaka saylarnn 2 binin altna indii, maske takma zorunluluunun toplu ulam ve hastaneler dnda kaldrld nisanda, salkta iddet olaylarnn devam ettii belirtildi.

TBMMden salk çalanlarna yönelik iddetin önlenmesine ilikin kanun teklifinin yasalamasnn yüzleri güldürdüü vurgulanan açklamada, u ifadelere yer verildi:

Salk Bakanl ile Adalet Bakanlnn ortak çalmalar neticesinde salkta iddetin katalog suçlar arasna girmesini salayan düzenleme meclisten geçerek yasalat. Bu önemli karar sayesinde saldrganlar artk elini kolunu sallayarak dolaamayacak, hak ettikleri cezay alacaklar.

Ancak yasann tek bana iddeti önlemesi de mümkün deildir. Toplumsal duyarlln oluturulmasnn art olduunu buradan bir kez daha dile getiriyoruz. Bu konuda Salk Bakanlnn ban çekecek topyekun bir seferberliin oluturulmas, toplumda farkndaln artmasna da katk salayacaktr.

- Nisan aynda da 19 iddet vakas yaand

Nisanda yaanan iddet olaylarna ilikin verilere yer verilen açklamada, Olay saysnn bir önceki aya göre deimediini görüyoruz. Nisan aynda da 19 iddet vakas yaand. 34 saldrgan tarafndan gerçekletirilen olaylarda, 25 salk çalan madur oldu. Nisan ay boyunca yaanan 19 iddet olaynn 16sna hasta ve hasta yaknlar neden olurken, 3üne kendini bilmez kiiler sebebiyet verdi. bilgisi verildi.

Saldrlarn hasta ve hasta yaknlar tarafndan gelmesi salk çalanlarn daha da derinden yaraladna dikkati çekilen açklamada, unlar kaydedildi:

Bu durum nitelikli salk hizmetini de sekteye uratmaktadr. Ay boyunca yaanan 19 iddet vakasnn 16s hem sözlü hem fiili, 3ü sözlü olarak vuku buldu. iddet olaylarnn adresi yine deimedi. 19 iddet olaynn 17si hastanelerde vuku bulurken, 2si aile sal merkezinde yaand. Nisan aynda 13 doktor, 6 güvenlik görevlisi, 3 acil tp teknisyeni, 1 hemire, 2 dier salk çalan iddete maruz kald.

Ay boyunca yaanan iddet vakalarna sebebiyet veren 34 saldrgann 10u hakknda herhangi bir ilem yaplmad. Gözaltna alnan 10 saldrgan serbest brakld. 8 saldrgan hakknda soruturma balatlrken, 6 saldrgan tutukland.

- Bu tür kararlar artk duymayacamz ümit ediyoruz

Salkta iddetle ilgili son dönemde adli merciler tarafndan alnan baz kararlarn anmsatld açklamada, stanbul Ümraniye Eitim ve Aratrma Hastanesinde salk teknikerinin burnunu krd için hakknda 11 yl 9 aya kadar hapis cezas istenen hastann tutuklulukta geçirdii süre, kaçma ve suç delillerini karartma üphesi bulunmad dikkate alnarak ilk celsede tahliye edildii vurguland.

Cerrahpaa Eitim ve Aratrma Hastanesinde, einin cann actt gerekçesiyle doktora saldrd iddiasyla yarglanan hasta yaknnn ilk durumada tahliye edildii, Krklarelinde bir salk çalannn da kendisini tehdit eden hasta yaknyla okula kitap balamas karlnda uzlat bildirilen açklamada, TBMMden geçen yasa ile birlikte vicdanlar yaralayan bu tür kararlar artk duymayacamz ümit ediyoruz. deerlendirmesine yer verildi.

- Emei geçen herkese teekkür ediyoruz

Salk-Sen Genel Bakan Semih Durmu da salkta iddetin son bulmas için mücadele ettiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Sorunu platformlarda dillendirerek, çeitli eylemler yaparak ve raporlar hazrlayarak salkta iddetin sadece salk çalanlarnn deil, tüm toplumun ortak sorunu olduunu anlattk. Salk sistemini tehdit eden iddet olaylar, maalesef salk çalanlarnn en önemli sorunlar arasnda bulunmay sürdürüyor.

Salk çalanlarna iddet uygulayanlarn tutuklu yarglanmasn salayan ve iyi hal indirimini kaldran düzenlemenin TBMM Genel Kurulundan geçmesini önemli buluyoruz. Bata Salk Bakanl yetkililerine, milletvekillerimize ve emei geçen herkese teekkür ediyoruz. Ama salkta iddete kar aslolann toplumsal duyarllk olduu unutulmamaldr. Yasann hemen ardndan, toplumsal duyarllk oluturacak admlarn da atlmas kaçnlmazdr. Atlacak admlarn tamam birbirini tamamlar nitelikte olmaldr. Aksi takdirde salkta iddet sorununu minimize etmek mümkün olmayacaktr.

Ana Sayfaya Git