Sağlıkçıların zamana karşı yarışıyla hayata tutundu

Muş'ta aort damarının yırtılması sonucu ölümle burun buruna gelen 50 yaşındaki Remzi Çekil, sağlık ekiplerinin zamana karşı yarışarak gerçekleştirdiği operasyonla sağlığına kavuştu.

Haberler 11.03.2017 - 01:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta aort damarnn yrtlmas nedeniyle ölüm tehlikesi geçiren Remzi çekil, salk ekiplerinin zamana kar yar sayesinde hayata tutunmann mutluluunu yayor.

Görevi bandayken aniden rahatszlanan ve arkadalar tarafndan Mu Devlet Hastanesine kaldrlan çekilin (50), yaplan tetkikler sonucunda aort damar yrtlmas yaad anlald.

Bölgedeki en yakn merkezle irtibata geçmeye çalan hastane yetkilileri, çekili, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odaba Tp Merkezine sevk etti.

Zamana kar yarta görev alan salk ekiplerinin ksa sürede ulatrd çekil, Vanda yaplan operasyonla tekrar hayata tutundu.

-Trafik kazas gibi bir anda yaanyor

Aort damar yrtlmasna müdahale eden ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrah Yrd. Doç. Dr. ahin ahinalp, merkezde daha önce yaplmayan baz operasyonlar yapmaya baladklarn, aort damar yrtlmalarna müdahalenin de bunlardan biri olduunu söyledi.

Aort damar yrtlmasnn çok ciddi sonuçlar dourabildiini anlatan ahinalp, öyle konutu:

Bu rahatszlk çounlukla ölümle sonuçlanyor. Ölümle sonuçlanmayanlar ise felç ve hayat kalitesi düüren durumlara kadar ilerliyor. Ani ortaya çkyor ve öncesinde hiçbir bulgu vermiyor. Hastann bana trafik kazas gibi bir anda geliyor. Hayatnn sonlanmasna kadar ciddi bir durum ortaya çkyor. Hastada iddetli srt ars aniden balyor. Bu ekilde acil servise gidebilen hastalarda tan konulabiliyor. Bir ksm hastaneye yetiemeden bulunduu yerden hayatn kaybediyor. Söz konusu hastamz Mutan dört saatlik bir mesafeden geldi. Buraya geldikten ksa süre sonra giriimsel radyoloji ile ameliyat etmeden hzl bir ekilde ilemlerimizi gerçekletirdik.

Giriimsel Radyoloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Mesut Özgökçe ise ana damar yrtlmas veya genilemesinin bazen hasta için bir bomba etkisi yaptn anlatt.

Özgökçe, Hastamza kask damarndan girip orada yeni bir damar, yeni bir yol stent yerletirdik. O ekilde hzl, kolay ve baarl bir ekilde bitirdik. Bu tarz hastalar burada ilk defa tedavi ediyoruz. Buras Dou Anadolu Bölgesinde tek ve baka bir yerde yok. dedi.

-Dünyaya yeni gelmi bebek gibiyim

Merkezdeki baarl operasyonla yeni bir hayata baladn ifade eden 6 çocuk babas çekil de rahatszln kendisinde ani bir terlemeyle baladn söyledi.

Bir anda belden aasnn tutmadn aktaran çekil, u ifadeleri kulland:

Baktm düüyorum. Aldlar beni hastaneye götürdüler. Hastaneye gittiim zaman atar damarlarmdan birinin patladn söylediler. Dört ili aradlar. En son Vana kabul ettiler. Buraya geldiim zaman zaten ölmütüm. Hareket yok, bir ey yok. Sa olsun burada bana yeniden bir hayat verildi. Onlara ne kadar ükretsem azdr. Buradaysam, konuabiliyorsam onlarn sayesindedir. u anda dünyaya yeni gelmi bir bebek gibiyim. Bugün eimle, çocuklarmla birlikte olabiliyorsam dünyann en mutlu insan benim.

Ana Sayfaya Git