Sağlıklı andropoz dönemi için önemli uyarılar

Andropoz döneminde yaşanan cinsel isteksizlik ve sertleşme probleminin tedavisi hakkında bilgi veren Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, sağlıklı bir andropoz dönemi için önemli uyarılarda bulundu.

Haberler 12.09.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erkeklerin birçounda ileriki yalarda andropoz sürecinin baladna deinen Op. Dr. Ik, Andropoz, halk arasnda erkek menopozu diye adlandrlan bir süreçtir. Genelde ileri yata erkeklerde görülen ve testosteronla beraber baz dier vücut hormonlarnn da kandaki seviyesinin azalmasna bal olarak ortaya çkan bir sonuçtur. Andropoz, 60-65 yandan sonra görülen bir süreç olarak bilinirken son yllarda yaplan aratrmalar andropoz balama yann 50ye kadar gerilediini gösterdi. Bu durum genel anlamda testosteron hormonunun düüklüüyle balantl olduundan beyin ve kas fonksiyonlaryla beraber kemik ve prostat gibi organlar da dorudan etkiliyor. Normalde salkl bir erkekteki testosteron kan seviyesinin 300-1000 ng/dl aralnda ve günlük testosteron üretiminin ise ortalama 6-7 mg düzeyinde olmas gerekiyor. Yalanma, çevresel faktörler, kronik hastalklar ve sigara kullanm gibi baz kötü alkanlklarla beraber testislerin üretim yetenei azalyor dedi.

Andropozun belirtileri

Testosteron hormonu dütüü zaman erkekte bir takm fiziksel belirtilerin ortaya çktn ifade eden Op. Dr. Ik, Testosteron hormonu düen erkeklerde genel anlamda hafza kayb, yorgunluk, uyku problemi, cinsel isteksizlik ve sertleme problemi görülebilir. Vücut kllarnda azalma, göbek bölgesinde yalanma ve memede büyüme gibi baz belirtiler ortaya çkar. 50li yalardan sonra cinsel isteksizlik, sertleme problemi veya genel anlamda sürekli bir uyku hali, yorgunluk, kas güçsüzlüü gibi problemler yayorsanz mutlaka bir androloji uzmanna bavurmalsnz diye konutu.

Andropozda cinsel yaamn kalitesinin doru admlarla yükseltilebileceine dikkat çeken Dr. Ik, unlar söyledi:

Andropoz döneminde cinsel isteksizlik ve sertleme problemi ön planda gibi gözükse de ayn zamanda meni miktarnda ve kalitesinde de düüler ortaya çkar ancak bunlarn birçou geri döndürülebilir problemlerdir. Kan testosteron seviyesinin yükseltilmesiyle beraber cinsel istein artrlabildiini söyleyebiliriz. Sertleme problemi ise ksmen düzelebilir. çünkü ilerleyen yala beraber ayn zamanda penisteki kan damarlar da bozulur. Kolesterol yükseklii, sigara kullanm ve kilo fazlalna bal damar problemleri gibi sorunlar olan hastalarda ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bunlar düzenli ilaç kullanm, PRP (p-shot) uygulamas ve ok dalga tedavisi gibi farkl seçeneklerden birisi olabilir.

Ek tedaviler

Andropoz dönemine henüz yeni girmi erkee dardan baz ilaçlar verilerek testisin erkeklik hormonu üretmesinin salanabileceini de ifade eden Dr. Ik, u bilgileri verdi:

laç dnda, aylk ya da 3 aylk periyotlar halinde yaplacak enjeksiyon ile hazr testosteron ineleri de kullanlabilir. Bununla beraber sertleme problemine sebep olan damarsal skntlar varsa androloji uzman tarafndan bu soruna yönelik ek tedaviler uygulanabilir. Testosteron desteine eklenecek bu tedaviler de sertleme kalitesini mutlaka artracaktr.

Bilinçsiz ilaç kullanmna dikkat

Op. Dr. Ik, andropoz dönemindeki erkekleri eczanelerden ilaç alma konusunda da uyararak, Sertleme sorunu ya da cinsel isteksizlik yaayan ileri yataki hastalara tek uyarm gidip kendi balarna eczanelerden bir ilaç talep etmemeleridir. Erkekte andropoz süreci baladysa eczaneden alnan ilaçlarn tek bana bir fayda salamayacan hastalarmzn bilmesi gerekir diye konutu.

Ana Sayfaya Git