Sağlıklı annenin çocukla mesafesi

Çocuklar ile anneleri arasındaki ilişki çocukların kişiliğini doğrudan etkiliyor. Annesi aşırı koruyucu davranan çocuklar kaygılı bireylere dönüşebiliyor.

Haberler 07.05.2021 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn ne kadar çok eyi, ne kadar erken yata tek bana yapmaya balarsa o kadar özgüvenli olduunu söyleyen Pisikolog Zümrüt çetin, salkl anne-çocuk ilikisinin ipuçlarn paylayor.

Annemizle olan ilikimiz aslnda hayatla olan ilikimizin bir yansmas Anne, bir çocuk için her ey. Hal böyle olunca çocuun anneyle kurduu iliki onun ruhsal yapsn da etkiliyor. Bir çocuun kiiliini büyük çapta anne ve baba oluturuyor. Bir eyler yaparken Anneeeee sen de gel! Anneee yanmda dur diyen çocuklarla zaman zaman hepimiz karlayoruz. Bu çocuklar tek balarna bir eyler yapmyor, korkuyorlar. Pisikolog Zümrüt çetin, çocuklarmz eer tek bana bir eyler yapmakta zorlanyor ve annelerini hep yanlarnda istiyorlarsa bu anneler olarak bir yerde hata yaptmz gösterir diyor.

çOCUU HMAL ETMEKLE HTYAçLARINI GDERMEK ARASINDA NCE BR SINIR VAR

Salkl annenin, çocuunu adm adm kendinden uzaklatran anne olduunu söyleyen Pisikolog çetin, bunun nedenini öyle açklyor: çünkü insan dediiniz canl ne kadar çok eyi, ne kadar erken yata tek bana yapmaya balarsa o kadar özgüvenli oluyor. Ama bu çocuklarmz yalnz brakacamz, onlar desteklemeyeceimiz anlamna gelmiyor. Giriimlerine biraz destek verip devamn kendisinin getirmesine izin vereceiz. çünkü aksi takdirde çocuklar yeteneklerini gelitirme frsat bulamyor. Anne ve baba çocuun her dilediini yapnca zorluklarla nasl mücadele edeceini de örenemiyor. Yani aslnda çocuu ihmal etmekle ihtiyaçlarn gidermek arasnda ince bir snr var.

KAYGILI ANNELER AIRI KORUYUCU DAVRANABLYOR

Peki, bu snr nasl çizeceiz? Hangi noktada çocuu destekleyecek, hangi noktada tek bana hareket edebilmesi için özgür brakacaz. Bu sorularn yantn Pisikolog Zümrüt çetin, veriyor: Kaygl anneler, çocuklarna ar koruyucu ekilde davranr. Fakat bu durum çocua zarar verir. Sen yapma, sen etme, aman sana bir ey olmasn cümleleri ile büyüyen çocuklar ilerde tek bana bir ey yapamaz hale gelir. Böyle büyüyen çocuklarn özgüveni düük, kaygl bireyler olma ihtimalleri çok yüksektir. Ar koruyuculuk, anne ya da babann duygusal olarak kendini yalnz hissetmesiyle de balantl olabilir ama anne ya da baba bunun farknda olmayabilir. Farknda olmadan yaanan yalnz kalma korkusu anneleri bu ekilde davranmaya itiyor olabilir. Fakat anneler kastl olarak bunu yapmaz, kendi kayglarndan dolay bu ekilde davranr. Mesela çocuk 5 yandadr ama hala annesi çocuuna yemek yediriyordur. Yine 5 yandaki bir çocuk annesiyle uyuyor olabilir. Bu tutumla büyüyen çocuklar ilerde yani yetikin olduklarnda tek bana karar alamazlar dolaysyla bamszlklarn kazanamazlar, özgüvenleri ve akademik baarlar düük olur.

ALAMAK çOCUA Y GELR

Pisikolog çetin, annelerin çocuklarn alamasna izin vermesi gerektiinin de altn çiziyor. Alamann çocuklarn ruhsal dayankllklarn artrmalar için aslnda bir frsat olduuna dikkat çeken çetin, stedii oyuncak alnmayan çocuk ya da okula uyum sürecinde annesinden ayrlmamak için çlk atarak alayan çocuklarmza izin verelim alasnlar. Alamak çocukta travma yaratmaz, aksine yetikinlere iyi geldii gibi çocuklara da iyi gelir diyor.

Ana Sayfaya Git