Sağlıklı bağırsak obeziteye kalkan

Bilim insanları, bağırsak florasında bulunan bakterilerin yapısının yararlı yönde değiştirilmesiyle, insülin direncinin ve obeziteye neden olan vücuttaki yağ kitlesinin azaldığını belirtti.

Haberler 11.10.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Okan Bülent Yldz, barsaklarda yer alan trilyonlarca mikrobun toplu olarak mikrobiyota olarak isimlendirildiini söyledi.

Mikrobiyota deiiklikleri ve barsakta vücuda yararl mikroplarn azalmas ya da fonksiyonlarnn bozulmasnn, obezite ve diyabet gibi obezite ile ilikili metabolik hastalklarn gelimesini kolaylatrdnn belirlendiini anlatan Yldz, bununla ilgili pek çok aratrmann bilim dünyasyla paylaldna iaret etti.

Barsakta zararl bakteriler artt zaman gdalarla alnan karbonhidratlardan daha fazla enerji elde edilerek, vücutta ya ve eker eklinde depolandn aktaran Yldz, Barsaklarn geçirgenliinin artmas ile dolama geçen bakteri parçalar düük dereceli iltihaplanma ile insülin direncini tetikleyerek, metabolizmann yavalamasn ve vücudun ya depolamasn kolaylatryor. Bu durumda ayn ekilde beslenen ve hareket eden iki kiiden birinde mikrobiyota farkll nedeniyle obezite geliirken dieri kilo almayabiliyor. diye konutu.

Hayvan çalmalarnn mikrobiyota üzerinde yaplan deiikliklerin vücut ya kitlesini ve insülin direncini azalttn gösterdiine deinen Yldz, nsan obezitesinde de diyet ve yaam tarz deiiklii ile kilo kayb saland durumlarda mikrobiyota yararl yönde deiim gösteriyor. dedi.

Yldz, insanda mikrobiyotann 3 yana kadar ekillendiine dikkati çekerek, Salkl mikrobiyota geliimi salamak ve ileride obezite geliimini önlemek için normal yolla doum, anne sütü ve bebeklikte ar antibiyotik kullanlmamas önem arz ediyor. Erikin obez bireylerde prebiyotik özellii olan lifli gdalarla beslenme, barsak mikrobiyotas üzerinde olumlu etki gösteriyor. açklamasnda bulundu.

- Barsak mikrobiyotasndaki bozulma insülin direncini artryor

Ankara Medipol Üniversitesi Salk Bilimleri Fakültesi Dekan Prof. Dr. Nevin anler,

beslenme alkanlklarnn, mikrobiyotann oluumu üzerine direkt etkili olduunu, ayn zamanda da immün sistem geliiminde önemli rol oynadn vurgulad.

Barsak bakterilerinin sindirilmi besin ögelerinden enerji elde edilmesi, daha sonra kullanlmak üzere bu enerjinin vücutta ya olarak depolanmas, mikroorganizmalarn büyüme ve çoalmas için gerekli olan besin ögelerinin salanmas gibi metabolik aktivitelerinin tanmlandn belirten anler, Barsak mikrobiyotasnn enerji dengesi üzerinde rol oynayarak obezite ve diyabetin ortaya çkmasna yol açtna dair kantlar gün geçtikçe artmaktadr. ifadesini kulland.

Prof. Dr. anler, ince barsakta enzimler tarafndan sindirilemeyen dirençli niasta ve posann, mikrobiyota tarafndan sindirilmesi ile ortaya çkan ksa zincirli ya asitlerinin günlük enerjinin yüzde 10u kadar ek enerji saladn dile getirdi.

Baz bireylerin besin alm az olsa dahi barsaklardaki mikroorganizmalar tarafndan üretilen ksa zincirli ya asitlerinin günlük enerji almna katkda bulunduunun altn çizen anler, öyle devam etti:

Salkl bireylerde mikroorganizmalar denge halindedir. Mikrobiyotadaki deiimler sonucu denge bozulduunda mukozann bariyer oluturma ilevi bozulmakta ve sonuç olarak beyin, pankreas, karacier, kas ve ya dokusunun ilevleri deimektedir. Geçirgenliin artmas sonucunda metabolik hastalklarn oluumuna zemin hazrlanmaktadr.

Son yllarda elde edilen kantlar göstermitir ki barsak mikrobiyotas obezitenin, obezite ile ilikili komplikasyonlarn ortaya çkmasnda önemli rol oynamaktadr. Aratrmalar, mikrobiyotann farkl yollarla deitirilmesinin obezite gibi hastalklarn önlenmesinde ve tedavisinde etkili olabileceini desteklemektedir.

- Bat tarz diyet, mikrop çeitliliini ve yararl mikrop saysn azaltyor

Prof. Dr. Mustafa ahin de u ana kadar yaplan çalmalar, vücuttaki mikroplarn kilo kontrolünde ve eker hastal gibi metabolik hastalklarn geliiminde önemli olduunu gösteriyor. bilgisini paylat.

Hangi yiyeceklerin ne zaman tüketildii, mevsim, egzersiz, açlk, aralkl açlk, kullanlan ilaçlar gibi birçok etkenin mikrobiyotann içeriini ve fonksiyonunu ekillendirdiine iaret eden ahin, Bat tarz diyet, mikrop çeitliliini ve yararl mikrop saysn azaltmaktadr. Yüksek fiber içeren diyetler ise mikrop çeidi ve yararl mikrop saysn arttrmaktadr. Günde bir elma veya tam buday ekmei tüketmenin yararl olduunu söyleyebiliriz. Ayn ekilde düzenli egzersizin de yararl mikroplarda ve mikrop çeitliliinde olumlu etkisi olduunu biliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

- Daha geni kapsaml çalmalar yaplmal

Prof. Dr. Sarp Üner ise barsak mikrobiyotasnn bileimi ve ilevinin, genetik faktörler, doum ekli, anne sütü alm, ya, çevre, düzenli kullanlan ilaçlar, antibiyotik kullanm ve beslenme gibi çeitli faktörlerden etkilendiini aktard.

Bu faktörler arasnda beslenmenin kontrol edilebilir bir faktör olduuna vurgu yapan Üner, unlar kaydetti:

Barsak mikrobiyota dengesinin bozulmasna bal birçok sindirim sistemi hastal ve sindirim sistemi d hastalk oluabilir. Bunlar arasnda obezite de yer almaktadr. Obezitenin önlenmesinde ve tedavisinde bugün için bilinen yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve yaam tarz deiikliklerinin yan sra barsak mikrobiyotas ve bu alana müdahalenin obezite ile balantlandrma çabalar görülmektedir.

çalmalar obezitenin barsak mikrobiyotas üzerinde etkisi olduunu gösteriyor. Mikrobiyotadaki deiikliklerin vücut arln ve metabolizmay, bakl ve hormon sistemini etkileyebileceini, bunun da obeziteye ve dier hastalklara zemin hazrlayabileceini destekleyen baz çalmalar mevcut. Ancak obezitede hangi bakterilerin etkilendii, hangi gruplarn basknlklarnn artt, azald konularnda kesin kantlar yoktur. Hasta ve salam kiiler üzerinde daha geni kapsaml çalmalar yaplmal.

Ana Sayfaya Git