Sağlıklı et tüketimi için 7 öneri

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi, özellikle sıcak havalarda birçok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Kalp, diyabet, tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin fazla et tüketmesi, yağ alımının artmasına ve hastalıkların daha ciddi boyutlara ulaşmasına neden oluyor.

Haberler 08.08.2019 - 23:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayramn scak günlere denk gelmesiyle birlikte; yiyecek seçimi, porsiyon kontrolü ve besin gruplarnn dengeli dalmas daha büyük önem tayor. Beslenme ve Diyet Dyt. Berna Ertu, salkl bir bayram geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Eti buzdolabnda 1-2 gün beklettikten sonra tüketin

Taze kesilmi etin sindirimi çok zordur, hazmszlk yapabilir ve sert olmasndan dolay piirilmesi zordur. Dolaysyla buzdolabnda 1-2 gün bekletilmi etin tüketilmesi önerilmektedir. Etler büyük parçalar olarak deil, birer yemeklik olacak ekilde küçük parçalara ayrlarak, poet veya yal kada sarlarak saklanmaldr. Doru saklama yöntemlerinin kullanlmas ile hem besin öelerinin kayplar en aza indirilmi olur, hem de mikroorganizmalarn çoalmas engellenmi olur.

Eti farkl besin gruplar ile birlikte tüketmeye özen gösterin

Yeil sebzeler etteki demirin etkisini artrr

C vitamininden zengin yeil yaprakl sebzeler iyi bir tamamlayc olacaktr. C vitamini ette bulunan demirin vücut tarafndan emilimini artracandan, etteki demirden daha çok yararlanmay salayacaktr. Ayrca yeil yaprakl sebzeler gerekli posa ve dier vitamin-minerallerinin de alnmasna yardmc olur.

Tahl gruplar vücut için gerekli mineralleri içerir

Ekmek, pilav ve makarna gibi tahl gruplar bata karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, önemli asitler, doal lifler ve ya asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli mineralleri içerir. Bu yüzden etle birlikte tüketilmesi çok önemlidir.

Süt ve ürünleri çok önemli!

Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer almas önem tar. Yourt, cack veya ayran iyi bir seçim olacaktr.

Kurban bayramn salkl geçirmek için bu önerilere dikkat edin;

Krmz ette bulunan yüksek miktardaki doymu ya zararl olduundan bayram süresince et tüketim miktarnda ve sklnda çok dikkatli olunmaldr. Öünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et gereksinimini karlayacaktr.

Etler, kanserojen öelerin oluumuna meydan vermemek; vitaminlerin kaybn ve besin zehirlenmelerini önlemek için zgara, frn ve halama yöntemleriyle piirilmelidir. Kzartmadan ve kavurma yönteminden kaçnlmaldr.

Kat yalar et yemeklerinde kullanlmamaldr, etin kendi ya ile pimesi salanmaldr. Et kullanlarak yaplan sebze yemekleri ya eklenmeden piirilmelidir.

Etlerin çok yal ksmlar yenmemelidir, hayvann iç yalar yemeklere lezzet vermek amacyla kullanmamaldr.

C ve E vitamini içermeyen etin yannda, bu vitaminlerin bulunduu sebze, salata, taze sklm meyve sular tüketilmelidir.

Hamurlu tatl ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatllar az porsiyonlarda tüketilmelidir.

Günlük tempolu yürüyülere bayramda da devam edilmelidir.

Ana Sayfaya Git