Sağlıklı gözlere sahip olmanın sırları

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Beden göz sağlığınızı korumak için alabileceğiniz önlemleri ve dikkat etmeniz gerekenleri anlattı.

Haberler 21.10.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz saln korumak için düzenli olarak alnmas gereken baz gdalar bulunmaktadr. Bu gdalar özellikle vitaminler, eser elementler ve doymam ya asitlerinden zengin olan besinlerdir. Bu amaçla özellikle C ve E vitaminleri, omega asitleri, çinko ve selenyum gibi eser elementlerden zengin beslenmek göz sal açsndan faydaldr. Günümüzde bu tür gdalar en kolay ekilde yeil yaprakl sebzeler ile somon balndan alnabilirler.

Hastalklardan korunma

Diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi problemler, vücutta birçok dokuda olduu gibi gözleriniz üzerinde de olumsuz etkiler gösterirler. Bu nedenle, genel vücut salnn korunmas gözleriniz için de koruyucu olacaktr. Bu anlamda, fazla kilolardan korunmak ta önemlidir. Obezite de ayn ekilde gözleriniz için önemli bir risk faktörüdür.

Düzenli göz kontrolleri

Düzenli göz kontrollerinin yaplmas da göz salnz açsndan önemlidir. Bu ekilde, göz tansiyonu, sar nokta hastal ve göz tembellii gibi problemler erken safhada yakalandklarnda çok daha etkin ekilde tedavi edilebilmektedirler. Bu nedenle, özellikle ailesinde bu tür hastalklar bulunan kiiler düzenli göz muayenelerine özen göstermelidirler

Bilgisayar kullanm

Bilgisayar kullanm, uzun sürreli araç kullanm ve devaml klimatize ortamlarda bulunmak göz yüzeyi için önemli oranda kuruluk riski oluturur. Kuru göz, bu tür nedenler ile artk çamzn hastal olmutur. Göz yüzeyindeki kuruluk, özellikle günün ilerleyen saatlerinde artan kzarklk, gözlerde kslma, sk göz krpma ihtiyac ve batma gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bu durum, kiide çalma isteksizlii ve önemli oranda rahatszlk oluturabilir. Bu gibi problemler yaamamak için, düzenli olarak suni gözya kullanm ve çalma esnasnda aralkl olarak gözlerin dinlendirilmesi oldukça faydaldr

güvenlii

Gözlerin korunmas i ortamnda özelikle önemlidir. Bir çok i kolunda, tüm vücut travmalar yannda, göz yaralanma riskleri de mevcuttur. Bu nedenle, çallan i dalna bal olarak gözlerin gerektii ekilde korunmas oldukça önemlidir. Bu anlamda, iveren ve içilerin hassasiyetinin yannda, i güvenlik uzmanlarndan da destek alnarak hangi i dal için ne tür koruma önlemleri alnmas gerektii konusunda bilgi ve önlem alnmaldr.

Ana Sayfaya Git