Sağlıklı kalp için ceviz önerisi

Kabuklu yemişlerin, vücut sağlığı için en yararlılarından birinin ceviz olduğunu belirten uzmanlar, doymamış yağ asitlerinden oluşan yapısı ve zengin lif içeriği ile vücut için oldukça faydalı olduğunu söyledi.

Haberler 25.10.2017 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin dostu olarak da bilinen cevizin; kalp damar hastalklarndan uyku sorunlarna, kolesterolden diyabete kadar her derde deva olduunu ifade eden Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, cevizin yararlar hakknda bilgi verdi.

Lifli yaps ile kabzla iyi gelir

Cevizin, yal tohumlar olarak bilinen fndk, badem, fstk, susam gibi kuruyemilere oranla en yararl besin olduunu belirten Diyetisyen Özlem Tay, Doymam ya asitlerinden oluan ceviz, besin maddeleri ile dolu olmas nedeniyle enerji deposudur. 100 gram cevizde 15 gram protein ve 7 gram lif bulunmaktadr. Bu da cevizi lif içerii yüksek bir besin haline getirmektedir. Düzenli tüketildiinde barsak hareketlerini hzlandrr ve kabzlk sorununa da çözmektedir dedi.

Kalbi ve damar yapsn korur

Cevizin, içeriindeki omega 3 ya asitleri sayesinde kalp hastalklarna kar koruyucu ve damar yapsn iyiletirici bir besin olduunu dile getiren Tay, kalp ve damar yapsnn korunmasnda önemli bir rol oynadn söyledi. Tay, Antioksidan içerii de yüksek olduu için kalp hastalklarna neden olan zararl maddeleri ortadan kaldrr, kalbin hastalklara yakalanmasn önler ve damar yapsnn esnekliini korumasna yardmc olur. Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kii vücudun gereksinimi olan omega 3 yann yüzde 85ini alm olur. Omega 3 ya, antioksidan içerii ile kalp salna faydaldr diye konutu.

Kötü huylu kolesterolün panzehridir

Cevizin kötü huylu kolesterolün panzehri olduunu belirten Özlem Toy, açklamalarn öyle sürdürdü:

Yaplan aratrmalarda, ceviz düzenli ve yeterli miktarda tüketildiinde; lipoprotein özellii ile iyi huylu kolesterol olan HDLyi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDLyi düürür. Kalp krizlerine neden olan kan phtlamas riskini azaltr ve kan dolamn düzenler. Omega 3 ya asitleri açsndan zengin olduu için tehlikeli kalp ritimlerini dengeler, kalp krizi riskini azaltmaktadr. Diyabet hastalar için eker düzeyinin uygun seviyelerde kalmasna ve bu hastalarn, kalp sorunlarndan korunmasna yardmc olmaktadr. Besin içerii yüksek olmas nedeniyle tok tutmaktadr. çeriindeki E vitamini, damarlarda plak oluumlarn ve kalp tkanklnn olumasn engeller. Bununla birlikte damarlarn çevresini temizler ve genilemelerini salar, böylece kalp hastalklarna yakalanma riskini de azaltmaktadr. Cevizin her gün düzenli olarak uyumadan 2 saat önce tüketimi de içerdii triptopan nedeniyle uyku problemlerini çözdüü belirlenmitir.

Beyin ve sinirler için vazgeçilmez bir besindir

Cevizin linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiinden dolay sinir sitemlerine olumlu yönde etki yaptn belirten Özlem Tay, Özellikle stres ile mücadelede antidepresan görevini üstlenir, uyku sorunu olanlar için de ifadr. Yatmadan 2 saat önce yenilen ceviz, içerdii triptofan yardm ile uyku sorunlarnn çözümüne yardmc olur. Günde 4-5 adet ceviz tüketmek, triptofann yüzde 17sini karlamaya yardmc olur. Ceviz, içerdii kalori miktar ile kemik sal üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Kalsiyum emilimi, kemik ve ba doku sal için gerekli olan manganezin yüzde 43ü, günde 4-5 ceviz tüketimi ile vücuda alnabilir. Omega 3 ya ve zengin bakr da yapsnda bulunduran ceviz, cilt için de yararldr. Her gün 2-3 ceviz tüketimi, cildin elastikliini arttrr ve ciltteki hücrelerin canl kalmalarna yardmc olur dedi.

Ana Sayfaya Git