Sağlıklı kilo aldırmak için 9 etkili öneri

Çağın salgın hastalığı obezite çocukluk çağında da hızla yaygınlaşırken, bazı ebeveynler ise tam tersine çocuklarının yemek yememesinden, zayıf olmasından şikayetçi. “Ne yapsam yemek yediremiyorum!”, “Yaşına göre olması gereken kilonun çok altında!” türünden serzenişleri birçok anneden duymak mümkün.

Haberler 26.03.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzman Sla Bilgili Tokgöz, her dört çocuktan birinde itahszlk sorunu olduunu belirtirken Eer altnda yatan herhangi bir hastalk yoksa, çocuunuz geliimine salkl olarak devam ediyorsa itahszlk için endielenmeye gerek yok. Onlarn kilo almalarn salayabilirsiniz. Ancak çocuunuzun kilo almasn salarken onun saln tehlikeye atmadan salkl yöntemlerle bunu yapn diyor. Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzman Sla Bilgili Tokgöz, çocuklara salkl kilo aldrmak için 9 etkili öneride bulundu.

PORTAKAL SUYUNA PEKMEZ EKLEYN

çocuunuza yüksek enerjili salkl içecekler hazrlayn. Süt, muz, bal, bebe bisküvisi, badem ve sade dondurmay blenderdan geçirip, kalorisi yüksek, lezzetli ve salkl bir içecek hazrlayabilirsiniz. Taze sklm portakal suyuna pekmez ekleyip içirebilirsiniz. Kat meyve skacanzda elma-havuç suyu hazrlayabilirsiniz. Bu içecekler çocuun kilo almasn salarken ayn zamanda oldukça enerji de verir. Ancak bu içecekler asla çocuun asl yemeklerinin yerine geçmeyeceinden, yemeklerle birlikte veya hemen yemek öncesi deil de yemek aralarnda attrmalklarda verebilirsiniz.

YEMEKTEN BR SAAT ÖNCE SIVI TÜKETTRMEYN

Kilo alsn diye hazrlanan meyve sular, milkshakeleri ve meyveli sütleri yemekten 1 saat önce ve yemek srasnda vermeyin. çünkü çocuun zaten küçük olan mide hacminin sv ile dolmas, tokluk hissi yaratarak temel beslenmesinin aksamasna neden olabilir. Sv almn öün aralarna ekleyebilirsiniz.

KURUYEM HMAL ETMEYN

çocuklara ilenmi besinler ve yalar, yüksek ekerli yiyecekler vererek kilo aldrmaktan kaçnn. Bunun yerine kuru yemi ve kuru meyvelerden (incir, hurma, kuru kays v.b.) küçük bir çerez taba oluturabilirsiniz. Frnlanm patates cipsini evde kendiniz hazrlayabilirsiniz.

Oyun aralarnda kzarm ekmek üzerine sürülmü bal ve tereya ya da avokadolu peynirli karmlar yedirebilirsiniz. Yemeklerinin yanna peynirli, domates soslu makarnalar veya kaarl patates püresi hazrlayabilirsiniz.

YEMEKLERN SUNUMUNA ÖNEM VERN

Göze hitap eden yemekler her zaman daha fazla itah açtndan yeteneklerinizi konuturup renkli kahvalt tabaklar hazrlayabilirsiniz. Kiraz domateslerden uçurtma, çrplm yumurtadan güne, fstk ezmeli ekmekten bayku ve baykua muzdan göz, zeytinden burun yapabilirsiniz.

ROL MODEL OLUN

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzman Sla Bilgili Tokgöz Önce kendi beslenme tarznz gözden geçirmek gerek. çünkü çocuklar her eyi dikkatle gözlemler ve sizi model almaya çalr. Eer siz prasa, kereviz ya da karnabahar aznz buruturarak ya da çok nadir tüketirseniz, çocuunuzdan bu sebzeleri sevmesini beklemek hakszlk olur. çok sevmedii bir besinin faydalarn, yedii zaman onda yaratt olumlu etkileri onunla paylan diyor.

SEVMED YYECEKLER FARKLI EKLDE HAZIRLAYIN

Örnein süt sevmeyen çocuklara sütlü tatllar hazrlayabilirsiniz. Muhallebi, sütlaç veya kazandibi tüketebilirler. Hatta sütlü tatllara eker koymadan hurmal, incirli, muzlu muhallebi hazrlayabilirsiniz. Yumurta sevmeyen çocuklara krepler hazrlayp pekmezle servis edebilirsiniz. Ispanak veya prasa sevmeyen çocuklara, içerisinde spanak veya prasa da bulunan börek yapabilirsiniz. Sebze tüketmeyen çocuklara sebzeli çorbalar hazrlayp daha kolay tüketmelerini salayabilirsiniz. Balk veya tavuk tüketmeyen çocuklara bunlarn çorbalarn, meyve yemeyen çocuklara da elmal, havuçlu veya üzümlü kekler yapabilirsiniz.

SOFRAYI çOCUKLARINIZLA BRLKTE HAZIRLAYIN

Mutfak etkinlikleri çocuklarn çok yönlü geliimini destekliyor. Örnein çocuklarn dikkatini, planlanma becerilerini, estetik düünme yeteneini ve yaratcln gelitirir. Bununla birlikte çocuklar emek verdikleri eylere deer verip sahip çktklarndan, birlikte hazrlanm bir yemei tüketme ihtimali de yükseliyor. Beraber hazrladnz gökkua renginde rengarenk bir salatay bu sayede daha kolay tüketebilir. Ardndan bu yemei ne renk bir tabakta servis edelim? gibi sorular sorarak, kendi seçtii eylerle daha kolay tüketmesini salayabilirsiniz.

ISRARCI OLMAYIN AMA ALTERNATF DE YARATMAYIN

çocuunuz yemek yemeyi reddettiinde veya taban yarm braktnda srar etmeyin. Ancak ara öünde de bir ey yedirmeyin. Alternatif olarak aç kalacak korkusuyla sevdii bir yemei hazrlamayn. O zaman çocuunuz zamanla bir sonraki öünü beklemesi gerektiini örenebilir. Ayrca çocuunuz yemek istemedii zaman buna duygusal veya eylemsel olarak abartl tepkiler göstermeyin. Davranlarnz kontrol altna aln. çocuk bu nedenle sizin ilginizi çektiini fark ederse, bu ilgiyi devam ettirmek için özellikle yemek yemekten kaçnabilir.

HEKME DANIIN

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzman Sla Bilgili Tokgöz Bütün önlemlere ramen çocuk kilo alamyorsa bunun nedenini aratrmak için hekime danmak gerekir. Baz salk sorunlar, kistik fibrozis, erken doum, uyuyamama gibi gibi durumlar da çocuun normalin altnda kiloda olmasna neden olabilir. Böyle bir durumda hekim ve diyetisyen eliinde çocuun diyetindeki eksiklikler tespit edilerek daha uygun ve salkl bir diyet uygulanmas salanabilir. diyor.

Ana Sayfaya Git