Sağlıklı uyku için!

Uzman hekimden "Horlama ve uyku apnesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" uyarısı

Haberler 29.12.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz, Ba ve Boyun Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Tuncay Özçelik, Horlamaya neden olan faktörler, daha ileri aamada uyku apnesine yol açabiliyor. Tkayc uyku apnesi her 100 kiiden en az 5inde görülürken, özellikle ar kilolu orta yataki erkeklerde bu oran daha da yükseliyor. çocuklarn ise yüzde 10-12sinde tkayc uyku apnesine rastlanyor. uyarsnda bulundu.

Güçlü bir baklk sistemi için çok büyük bir role sahip olan uykunun, vücudu enfeksiyonlardan koruyan önemli bir kalkan ilevi gördüünü belirten Özçelik, düzensiz uykunun baklk sisteminde ciddi hasarlara yol açtn ve sadece bir gece uykusuz kalmann bile hastalklara davetiye çkardn ifade etti.

Özellikle, uyku esnasnda solunumun minimum 10 saniye durmasna sebep olan tkayc uyku apnesinin, Kovid-19 salgn nedeniyle büyük risk oluturduunu aktaran Özçelik, uyku apnesi olan hastalarn, Kovid-19 nedeniyle hastanede yatma ve solunum skntsna girme orannn, normal hastalara göre en az 2 kat fazla olduunu kaydetti.

BURUN AçIKKEN HORLAMAYAN KDE HORLAMA GÖRÜLMEYE BALAR

Özçelik, uyku kalitesine etki eden faktörlerin en hafifinin horlama olduunu belirterek, Ar kilo, sedatif ilaç, uyku ilac ve ar alkol kullanm gibi durumlarda küçük dil, yumuak damak, dil ve boaz kaslarnn gerginlii azalr. Ar kilolu kiilerde yutak civarnda ya birikimi görülür. Gevemi kaslar srt üstü yatnca dilin ve küçük dilin boaz arkasna doru kaymasna engel olamaz, bu durumda kii kendisi çok farknda olmasa da etrafn rahatsz edecek ekilde horlamaya balar. bilgilerini verdi.

HORLAMA, UYKU APNESNE ZEMN HAZIRLAYABLR

Özçelik, uyku esnasnda solunumun on saniye ve üzerinde durmas sonucu ortaya çkan tablonun uyku apnesi (uykuda solunum durmas) olduunu belirterek, Horlamaya neden olan faktörler, daha ileri aamada uyku apnesine yol açabiliyor. Tkayc uyku apnesi her 100 kiiden en az 5inde görülürken, özellikle ar kilolu orta yataki erkeklerde bu oran daha da yükseliyor. çocuklarn ise yüzde 10-12sinde tkayc uyku apnesine rastlanyor. bilgilerini verdi.

Salkl bir yaam için gece uykusunun iyi bir ekilde alnmasnn art olduunu belirten Özçelik, Gece uyku düzeninin tkayc uyku apnesi ile bozulmas sonucunda dinlenilmeden geçirilen geceler söz konusu olacaktr. Tkayc tipte horlama hastal olan kiiler uykularnn çok az bir ksmnda derin uyku fazna geçer. Dinlenmeden geçirilen ve huzursuz bir gecenin ertesinde uykulu, yorgun ve verimsiz bir gün balayacaktr. Önceleri televizyon seyrederken veya yemek sonrasnda hafif uyuklamalar görülürken, daha sonra apnenin iddetinin artmasyla beraber daha ciddi sorunlar ortaya çkacaktr. Araba kullanrken ya da i banda uyuklamalar görülebilecektir. Yaplan çalmalarda, ölümlü trafik kazalarnn bir ksmndan uyku apneli kiilerin araba kullanmasnn sorumlu olduu gösterilmitir. ifadelerini kulland.

Gece uykusu srasnda apnelerin saatte 100-200 defa olabilecek saylara ulaabileceini aktaran Özçelik, Apneler srasnda kan oksijen düzeyi düer ve buna bal olarak kalp kan daha hzl pompalamak zorunda kalr. Kalp ritmi bozulurken, yllar içinde yüksek tansiyon, kalp büyümesi hatta uykuda ani ölümler bile görülebilir. uyarsnda bulundu.

UYKU APNES çOCUKLARDA OLUMSUZLUKLARA YOL AçABLR

çocuklarda uyku apnesinin daha çok okul öncesi dönemde görüldüünü belirten Doç. Dr. Özçelik, uyku apnesinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine ilikin u bilgileri verdi:

Uyku apnesi çocuklarda farkna varlmazsa di-damak yapsnda bozukluklar, gelime gerilii, çocukta boy ve kilonun yatlarndan geri kalmas, okul baarszl ve zihinsel geliimde aksaklklar gibi çok ciddi problemler ortaya çkabilmektedir. Bunlara ilave olarak davran bozukluklar, hiperaktivite, geceleri yataa ieme, kalp ve ritim bozukluklar da görülebilir.

HORLAMA VE UYKU APNES OLANLARIN DKKAT ETMES GEREKENLER

Özçelik, horlama ve uyku apnesi problemi olan kiilerin fazla kilolarn vermesi gerektiini ifade ederek, sportif bir yaam biçiminin seçilmesi gerektiini kaydetti.

Alkol almnn kstlanmas gerektiini belirten Özçelik, Uyku ilaçlar, sakinletirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarnn kullanmna apneyi artrabileceinden dolay dikkat edilmelidir. Uykudan 3-4 saat önce ar yemekten kaçnlmaldr. Ar yorgunluktan saknlmaldr. Srt üstü pozisyonda uyuma yerine, yana yatarak uyuma tercih edilmelidir. diye devam etti.

HORLAMA VE UYKU APNES TEDAVSNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

Özçelik, söz konusu hastalklarn tedavisinde tkanklarn giderilmesine yönelik giriimleri öyle sralad:

çocuklarda büyük bademcik ve geniz etine yönelik ameliyatlarn problemleri büyük oranda çözdüünü ve çocuun yaam kalitesinde önemli iyilemeler saladn biliyoruz. Erikinlerde ise öncelikle, varsa burundaki patolojilerin düzeltilmesi gerekir. Burun orta bölmesindeki eriliklerin giderilmesi, büyümü burun etlerinin küçültülmesi, burun içindeki polip, kist, tümör gibi oluumlarn alnmas ve tkankl giderici giriimler öncelik gerektiren ilemlerdir.

Az ve boaz ksmna yönelik olarak damak ve küçük dildeki sarkklklarn, dil kökündeki ve bademciklerdeki büyümelerle, az ve çene yapsndaki bozukluklarn uygun cerrahi tekniklerle düzeltilebileceini aktaran Özçelik, Bu ameliyatlarda en temel prensip dokulara minimal hasar vererek konforlu biçimde maksimum yarar salamaktr. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git