Sağlıklı yaşam için 10 ipucu

Sağlıklı ve uzun bir ömür herkesin en büyük dileği. Ama bunun için çaba göstermek gerekiyor. Günlük hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle hastalıklardan korunup sağlıklı, mutlu ve uzun bir ömür yaşamanız mümkün.

Haberler 08.04.2017 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Alev Özsar salkl yaam için yaplmas gerekenleri sralyor.

Doru beslenin:

Tam tahll ürünler, karbonhidrat, protein ve ya dengeli tüketin. Sigara, alkol, ekerden uzak durun. Antioksidan aln. Antioksidanlar hücreye zarar veren maddeleri, serbest radikalleri yakalar ve yok eder. Soan, sarmsak, spanak, dereotu, maydanoz, turunçgiller, domates, brokoli antioksidan açsndan zengindir. Taze ve mevsiminde sebze meyve yiyin.

Yeterli ve kaliteli uyuyun:

Kaliteli uyku salmz için en az su içmek kadar önemlidir. yi bir uykunun balca ölçüsünün kiinin sabah dinç uyanmas ve kendisini gün içinde zinde hissetmesidir. Kalitesiz bir uyku verimi düürür, konsantrasyonu bozar, baklk sisteminin zayflamasna neden olur.

Haftada en az 3 gün açk havada yürüyün:

Youn trafik ve egzoz dumanndan kurtulun ve yeil alanlara yürüyü yapn. Özellikle açk ve temiz havada zaman geçirilmesi salam bir vücut ve güçlü bir baklk sistemi için oldukça yardmcdr.

Hareketsiz kalmayn:

Bilgisayar banda ve hareketsiz çok zaman geçirmeyin

Gereksiz ilaç kullanmayn..

Gereksiz ilaç kullanmndan, özellikle gereksiz antibiyotik kullanmndan kaçnn.

Düzenli egzersiz yapn:

Hastalktan korunmada ve engellemede egzersizin çok büyük bir önemi var. Düzenli egzersiz baklk sistemini kuvvetlendiriyor, virüslerle ve bakterilerle savamay salyor.

Kendinizi ar derecede yormayn:

Dinlenmek için kendinize zaman tanyn.

Stresten uzak durun ya da stresi yönetmeye çaln:

Stresliyken vücut stresi yok edebilmek için maddeler üretir ve dengesini arr ve immün sistemde çökü meydana gelir. Bu nedenle stres dönemlerinde hepimiz daha sk hasta oluruz. Mesela uçuk çkar.

Güzel vakit geçirin

Sevdiklerimizle bol vakit geçirin, güçlü sosyal balar kurun

Pozitif düünün, olumlu olmak insan bedenen ve duygusal olarak rahatlatr.

Ana Sayfaya Git