"Sahurda çok yiyen az acıkır mantığı yanlış"

RAMAZAN'da en sık görülen beslenme yanlışlarından birinin sahurda aşırı yemek tüketmek olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, “Sahurda ertesi gün yaşanacak açlığın endişesi ile doygunluk hissi uyandığı halde yemek yemeye devam edilmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar az acıkılır anlayışı doğru değildir. Sahurda da iftarda olduğu gibi ölçülü yenmeli, katı gıdaların yanı sıra sıvı gıdalar da alınmalıdır” dedi.

Haberler 04.05.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazanla birlikte öün saysnn üçten ikiye dütüünü ve yaz aylarndaki oruçlarda aç kalnan sürenin 17 saate kadar çkabildiini hatrlatan Prof. Dr. entürk, sahura kalkmadan oruç tutmann mideyi olumsuz etkileyecei gibi açlk süresini daha da uzatarak sindirim sistemi rahatszlklar açsndan da risk oluturacan söyledi.

SAHUR KAHVALTI GB OLMALI

Ramazanda sadece gda almnda azalma olmayacan, beraberinde vücudun enerji harcamasnda azalma olacandan aslnda vücut dengesinin devam edeceine dikkat çeken Prof. Dr. entürk, Sahurda kat gdann yan sra sv gda alm da ihmal edilmemelidir. Oruç tutanlar ertesi gün iftara kadar alamayacaklar sv ihtiyacn sahurda karlamaldr. Proteinli beslenme daha uzun süre tokluk salayacandan tercih edilebilir. Bu balamda sabah kahvalts benzeri bir öün yaplabilir. Burada peynir, yumurta, eer dokunmuyorsa süt veya yourt yenilebilir ifadelerini kulland.

EGZERSZ KESNLKLE HMAL ETMEYN

Ramazanda kabzlk, ikinlik ve gaz sanclarnn balca nedenlerini çok yemek yemek ve ar unlu gda tüketmenin oluturduunu anlatan Prof. entürk, bu sorunlarn bir baka nedeni olarak ise gün içinde ar hareketsiz kalmay gösterdi. Prof. Dr. entürk, Öün saysnn ikiye dümesi, fiziksel açdan hareketsiz olmay gerektirmez. Ancak oruç tutan baz kiiler, özellikle iftardan önce zamanlarn neredeyse uyuyarak geçirmek isterler. Aslnda burada fiziksel açlktan ziyade ruhsal anlamda kiinin kendisini güçsüz, takatsz hissetmeleri de rol oynamaktadr. Oysa ki, egzersiz mutlaka Ramazanda da azaltlarak da olsa yaplmaldr diye konutu.

ARI KESC KULLANANLAR DKKAT ETMEL

Ramazanda oruç tutanlarn en sk midede yanma, ar ve kaznt nedeniyle kendilerine bavurduklarn belirten Prof. Dr. entürk, bu ikayetlerin uzun açlk nedeniyle mide asidinin dengelenememesinden kaynaklandn söyledi. Prof. Dr. Ömer entürk, Ramazan ay öncesinde herhangi bir nedenle ar kesici ilaç kullanan bireylerde midede yanma, ar ve kaznt gibi ikayetler daha belirgin ve daha sk olarak ortaya çkar dedi.

REFLÜSÜ OLANLAR YARIM SAAT BEKLEMEL

Reflüsü olanlarn oruç tutarken sahurda çok yemek yememeye özen göstermesi gerektiini söyleyen Prof. Dr. Ömer entürk, Reflüsü olan sahurda yemek yedikten sonra yatacaksa en az yarm saat beklemelidir. Ayrca sahurda yemekte önce mide koruyucu ilaçlar kullanmaldr. Ramazanda gastrit, ülser sorunlarnda ve bu hastalklarn ülser kanamas, ülsere bal delinme gibi komplikasyonlarnda artmalar yaanr. Bu nedenle bu hastalarn Ramazan ay boyunca mide ilaçlar kullanmalar önerilir ifadelerini kulland.

FTARDA YEME çOK YAVA TÜKETN

Arlkl olarak sebze yemeklerinin daha kolay sindirilebilecei için iftarda uzun süre aç kalan mideye daha iyi geleceinin altn çizen Prof. Dr. entürk, bu yemeklerin halama ve az yal olmalarna da dikkat edilmesi gerektiini söyledi ve öyle devam etti: ftar aslnda her zamanki akam yemeinden farkl olmamaldr. Özellikle alnmas gereken bir gda yoktur. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus dengeyi ve ölçüyü korumaktr. Ar beslenme ve çok fazla çeit yemek tüketmek kesinlikle yanltr. Ayrca da yemek çok yava olarak tüketilmelidir. Yemekten sonra tatl, meyve, çay vb. içecekler ara vermeden tüketmek yerine belli bir süre beklenerek midenin dinlenmesi salanmaldr. ftarda yal, ar gdalarn tüketilmesi, gastrit veya reflü gibi hastalklar tetikleyebilir.

leri yata olup da ilave hastalklar da olanlar, düzenli olarak ilaç almas gerekenler, organ nakli yaplan hastalar, insüline bal diyabet, böbrek yetmezlii gibi baklk sistemini ciddi oranda etkileyen kronik hastala sahip olanlar, gebeler ve emziren annelerin oruç tutmalarnn riskli olacan vurgulayan Prof. Dr. entürk, geçici veya kronik hastala sahip olan hastalarda ise oruç tutulup tutulmayacana doktorun karar vermesi gerektiini hatrlatt.

Ana Sayfaya Git