Sakatlanmadan koşmak için 10 tavsiye

Sağlığımızı korumak amacıyla haftada 150 dakika tempolu yürüyüş ve koşuyu öneren uzmanlar, alınacak bazı önlemlerle yaralanma ve sakatlanmaların önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor.

Haberler 21.02.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Defne Kaya, tempolu yürüyü ya da kou yaparken baz noktalara dikkat edilmesi gerektiini belirterek küçük baz önlemlerle yaralanma ve sakatlanmalarn önlenebileceini söyledi.

Doç. Dr. Kaya, sakatlanmadan komak için uyulmas gereken 10 altn kural öyle açklad:

Banz her zaman dik tutun.

Kou ya da yürüyü esnasnda ayaklara bakmak yaralanmalara davetiye çkarr. lerideki tehlikeli durumlara kar hazrlk yapacak zamanmz olmaz. Ayn zamanda boyun ve omuzlarnzda gerginlii artrr. Bu nedenle, kou veya yürüyü srasnda banz 30-40 metre ileriye bakacak ekilde dik tutun. çene ve boynunuzu rahat brakn.

Kambur durmayn.

Kambur durmak, solunum kapasitenizi düürür yani vücudunuzun özellikle de kaslarnzn ihtiyac olan oksijen miktarnda azalmaya yol açar. Ayn zamanda omuz kaslarnzn sürekli gergin olmasna neden olur. Koarken ve yürürken omuzlarnz arkaya ve aaya doru aln.

)Ellerinizi serbest brakn.

Ellerinizin serbest olmas kontrolsüz olmas demek deildir. Elinizde bir ey tayormu gibi gergin tutmak boyun, srt ve omuz kaslarnzn gerginliini artrarak arya yol açar.

Dirseinizi 90 derece bükerek koun veya tempolu yürüyün.

Kolunuzu bu pozisyonda öne ve arkaya sallayabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken ey kolunuzu, gövdenizi çaprazlayarak sallamayn. Sadece öne ve arkaya salnm bizim için yeterli. Kolu öne arkaya sallayarak yürümek öne doru hareketimiz için bedenimizi hazrlar ve anlamsz yere enerji harcamamza engel olur.

Gövdenizi öne doru alarak koun.

Bu belinizden itibaren gövdenizi bükün demek deil. Ayak bileklerinizden itibaren tüm bedeninizi hafif öne almak bedeninize özellikle de topuunuzu yere vurduunuz anda daha az yük binmesini salar.

Kalçanz sabit ve kotuunuz yöne doru pozisyonlayn.

Bu ekilde komak ya da tempolu yürümek bel ve kalça ars oluma riskini azaltr.

Dizlerinizi fazla havaya kaldrmayn.

Dizleri hafif bükmek, kou ya da tempolu yürüyü srasnda bedeninizin arl nedeniyle özellikle sert zeminlerde oluan olumsuz etkinin azalmasn salar. Ama dizinizi çok bükerek ya da çok öne kaldrarak koarsanz eklemlerinize zarar verir ve denge sorunu yaayabilirsiniz.

Ayanzn tam ortasnn yerle temasn salayarak salkla koabilirsiniz.

Sadece topuk ya da sadece parmak ucunda komak eklemlerinize zarar verir. Ayaklarnz sizin önünüzden gitmemeli, kalçalarnzla ayn hizada olmal.

Ksa ve hafif admlar atn.

yi bir kou hafif ve sessizce yaplr. Vücut arlnz hafifçe yere aktarmaya çaln. Sert bir ekilde yere ayanz vurmanz kou srasnda eklemlerinize kontrolsüz bir ekilde yük binmesine yol açar.

Az veya burnunuzdan nefes alyorsanz bunun derin ve ritmik olmasna özen gösterin.

Yüzeysel ve hzl nefes alp vererek bedeniniz için yeterli oksijeni salayamazsnz. Uzun nefes alp vermekten çekinmeyin.

Ana Sayfaya Git