"Sakın kar yemeyin"

"Kar, yere düşmeden kirleniyor. 'Köyde yaşıyorum, havamız temiz' demeyin. Çünkü sanayiden kaynaklanan kirleticiler artık tüm dünyayı dolaşıyor. Sakın kar yemeyin"

Haberler 17.12.2016 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mikdat Kadolu, sanayiden kaynaklanan kirleticiler artk tüm dünyay dolat için karn yere dümeden kirlendiini belirterek, Artk Köyde yayorum, havamz temiz demeyin. Sakn kar yemeyin. dedi.

Kadolu, Anadoluda yaayanlarn, kar pekmez veya balla kartrp yemek için k mevsimini iple çektii günlerin geride kalmas gerektiini ifade etti.

nsanlarn, romantik duygular çartrmasna ramen kar hakknda çok az bilgi sahibi olduuna iaret eden Kadolu, havada bulunan sanayiden kaynaklanan kirletici partiküllerin tüm dünyay dolatn anlatt.

Dolaysyla kimsenin artk Köyde yayorum, benim havam temiz dememesi gerektiini vurgulayan Kadolu, Artk kar, havadaki tüm kirleticilere yaparak yere iniyor. Yani kar, yere dümeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ar metallere bulam kar kristalleri birçok hastala davetiye çkaryor. Sakn kar yemeyin. diye konutu.

SAKIN KAR YEMEYN

Miktad Kadolu, kar kristallerinin ortalama düme hznn saatte yaklak 800 metre olduunu ifade ederek, bu durumu insanlarn skk trafikte ilerlemesine benzetti.

Meteorolojinin kaynak, yer, zaman, miktar, yükseklik ve olaslk belirten kar tahminleri verebildiini dile getiren Kadolu, yerel yönetimlerin de karla mücadele planlarn güncelleyerek, bunu etkin ve çevreye en az zarar verecek ekilde yapabilmenin yollarn aramas gerektiini kaydetti.

Prof. Dr. Kadolu, Türkiyeyi etkisi altna alan kar ya nedeniyle sürücüleri de uyararak, unlar söyledi:

Aracnzn hem dost hem de düman olabileceini aklnzdan çkarmayn. Araçlarda, yedek lastik, kriko, çekme halat, ilk yardm çantas, zincir, battaniye, klk giyecek, el feneri, pil, yüksek enerji veren yiyecek ve içecek, ilaç, mum, çakmak, tuvalet kad bulundurulmal. Cep telefonunuzu önceden arj edin. apka ve eldiven kullann. nce ama kat kat giyinin.

Ana Sayfaya Git