Sakinleşmeyen bebeğe dikkat

Uzman fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, sakinleşmeyen bebeğin mutlaka uzman muayenesinden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 02.12.2017 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizyoterapist mran Erkanat Toylan, Serebral palsi, gelimekte olan beynin merkezi sinir sistemindeki hasar sebebiyle meydana gelen hareket ve postürdeki ilerleyici olmayan motor kontrol ve postür bozukluudur. lerleyici olmamasna ramen erken dönem tedaviye balanmadnda hareket becerileri ve duru kontrolünde bozukluklar ortaya çkar. Genel olarak hareket becerilerindeki sorun olsa da bilisel geliimin de etkilendii durumlar olabilir dedi.

Serebral palsi konusunda balca risk faktörlerine bakldnda; prematüre doumlar, çoul gebelikler, annenin beslenme bozukluu, tansiyon ve eker gibi sistemik hastalklar, zor ve uzun doum, travma, yüksek ateli hastalklarn saylabileceini anlatan Uzman Fizyoterapist mran Erkanat Toylan, Serebral palsinin belirtileri en erken dönemde belirlenebilmektedir. Doum öncesinde veya sonrasnda olan sorunlar sebebi ile riskli bebek olarak görülen bebekler mutlaka psikomotor geliimleri açsndan takip edilmelidir. çocuun ilk 3 yana kadar görülebilmektedir diye konutu.

Sakinlemeyen bebee dikkat

Uzman Fizyoterapist mran Erkanat Toylan, erken dönem belirtilerini öyle sralad:

2 aylkken sosyal gülmenin olmamas, çok alayan, sakinletirilmesi zor olan, huzursuz bebekler, doduktan sonra emme ve yutkunma sorunlar olan bebekler, 4 aylkken ba kontrolün olmamas, 5 aylkken tüm eliyle nesneleri kavrayamama, 9 aylkken desteksiz oturamama, 10 aylkken parmakla iaretin olmamas, 11 aylkken elde cmbz tutuun olmamas, 12 aylkken emekleyememe, 15 aylkken 2-6 tek kelime söylememe, 18 aylkken bamsz yürüyememe, Bebekliinden itibaren sert bacaklar, ayakta tutulduunda bacaklar çaprazlama, Kendini beslemek ya da oyuncaklarla oynama için ellerini kullanmada güçlük, 1 yandan önce el tercihinin olmas, Parmak ucu yürüme, Denge ve koordinasyonda bozukluk, yürümede bozukluk.

Belirtilere sahip olan çocuklarn hemen çocuk fizyoterapisti, çocuk nörolou tarafndan deerlendirilmeleri gerektiini kaydeden Uzm. Toylan, Serebral palsiye sahip çocuun tedavisi psikolog, çocuk ortopedisti gibi pek çok disiplinin bir arada çalmasn gerektirir. Kaba ve ince motor hareketleri normal geliim ile gecikme ve gecikmenin nedenlerinin belirlenmesinin erken tespiti yaamnn ilk yl boyunca özellikle 0 - 12 ay arasndaki motor geliimdeki problemlerin belirlenmesi, orta ve uzun dönemde geliebilecek kas zayflklar, eklem ve postür bozukluklar, günlük yaam aktivitelerinde bamszlnn gelimemesi, fonksiyonel yetersizlik, sosyal hayata ve okula uyum problemleri gibi ikincil problemlerin önlenmesi konusunda oldukça yardmc olacaktr açklamalarnda bulundu.

çocuun yana uygun müdahale serebral palsiye hayatn içinde olmasn kolaylatracaktr

Serebral palsili çocuklarn tedavisinde Bobath Terapistleri tarafndan uygulanan nöro geliimsel tedavi metotlarnn, duyusal bütünleme sürecindeki bozuklarn düzenlenmesi için duyu bütünleme terapileri kullanldn belirten Uzman Fizyoterapist mran Erkanat Toylan, Tedavi srasnda doru hareketi ve normali alglamak, gövdeyi hissetmek, hareketlilii salamak, sosyal ilikileri ve çevresinin kefedilmesinin örenilmesi çocuun hareket ve fonksiyon becerilerini artmasn salar. Doru hareket paternlerinin öretilmesi, kas yapsnn uygun ortezlerle korunmas ve cerrahi müdahaleleri azaltlmasn salayacaktr. çocuun yana ve sorunlarna uygun müdahale serebral palsiye sahip çocuun hayatn içinde olmasn kolaylatracaktr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git