Salam, sosis ve sucuk üçlüsü yarın kanserojen ilan edilecek

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)yarın TSİ 13:00’te işlenmiş et ürünlerini kanserojen ilan edecek. Tüm ülkelerin sağlık tavsiyeleri buna göre şekillenecek. Et üreticileri ise ‘kanseri anlayamayan uzmanların verdiği absürd karar’ diyor.

Haberler 25.10.2015 - 08:51 Son Güncelleme : 25.10.2015 - 08:51

Uzmanlara göre salam, sosis benzeri ürünleri düzenli tüketenler kolon, mesane, prostat kanseri riskini artırıyor. Erkeklerde sperm sayısı düşüyor.

İngiliz Daily Mailin Dünya Sağlık Örgütü (who) pazartesi günü salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini sigara kadar kanserojen ilan edecek haberi tüm dünyada bomba etkisi yarattı. Habere göre 10 ülkeden bilim adamlarının yaptığı inceleme sonucu who; salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini carcinogen yani kansere yol açan maddeler sınıfına alma kararı aldı. Bu sınıfta sigara, asbest, arsenik gibi maddeler var. who uzmanları, işlenmiş ürünlerin hiç tüketilmemesini tavsiye edecek. Mutlaka tüketilecekse günlük limit 20 gram. Fazlası kanser yapabilir denilecek olan işlenmemiş kırmızı et ise bir alt kategoride yer alacak. Onda günlük limit ise 70 gram. Karar dünya et endüstrisinde şimdiden paniğe yol açmış durumda. çünkü whonun bu kararı açıklamasının ardından tüm dünyada ülkelerin sağlık bakanlıkları da karar doğrultusunda vatandaşlarına bu ürünleri tüketmemeleri çağrısı yapacak.

OXFORD DA UYARDI

İngiltere Sağlık Bakanlığı sağlıklı yaşam tavsiyelerini bu rapor doğrultusunda yenileceğini şimdiden açıkladı.

whonun Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının Pazartesi günü Türkiye saati ile 13:00te açıklayacağı karar dünyaca ünlü sağlık dergisi Lancetde de eşzamanlı olarak yayınlanacak. Oxford üniversitesi de önümüzdeki ay kırmızı ve/veya işlenmiş et tüketmekle bağırsak kanseri arasında muhtemelen bağlantı olduğuna dair bir araştırmayı yayınlayacak. 500 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada haftada 4 kez bu ürünleri tüketmenin bağırsak kanseri riskini yüzde 42 artırdığı belirtilecek. İngiliz Sağlık Bakanlığı daha araştırma yayınlanmadan internet sitesinde Bu tür etleri çok fazla tüketen insanların, daha az tüketenlere göre bağırsak kanserine yakalanma riski daha yüksek uyarısını koydu. Kırmızı etin rengini veren ve tıp literatürüne hem adı verilen bileşiğin, bağırsağın astarına zarar vererek kansere yol açtığı sanılıyor. Daha önce işlenmiş et ürünlerinin kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulunan Dünya Kanser Araştırmaları Fonu da (WCRF) kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye etti.

YILDA 310 MİLYON TON ET TÜKETİLİYOR

Dünya genelinde protein yönünden zengin olan kırmızı et yüz milyonlarca insanın diyetinin en önemli parçalarından biri. Her yıl insanlık 310 milyon ton et tüketiyor. Durum böyle olunca kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerine yönelik bu uyarılar et endüstrisinde panik yaratmış durumda. Reuters haber ajansı dün et endüstrisinin whonun kararını endişeyle beklediğini yazdı. Amerikan Ulusal Et Üreticileri Birliği Başkanı Shalene McNeill, raporu hazırlayan kişileri kanser hastalığını anlayamamakla suçladı: Kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin kansere yol açtığına yönelik bilimsel delil yok. Milyarlarca dolar para harcanıp kanser araştırmaları yapılıyor ama hiçbir gıda maddesinin kanser yaptığı ispatlanamadı.

Kaynak: Vatan

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır