Salep kışın içinizi ısıtırken uzun süre tok tutuyor

Salep; yumuşak içimi, enfes kokusu ve sıcacık kıvamlı dokusuyla kış aylarının vazgeçilmez içeceği olarak kabul ediliyor. Tarihin tozlu sayfalarında “padişah içeceği” olarak bilinen, içiminin yanı sıra meşhur Maraş dondurmasının da ana maddelerinden biri olan salep, 3000 yıllık geçmişi ile hala sevilen içecekler arasında yerini koruyor. Üstelik faydaları da saymakla bitmiyor.

Haberler 12.12.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uz. Dyt. Nihan Yakut, salebin yararlar hakknda bilgi verdi.

Osmanl zamannda saray doktorlarnn dahi tbbi reçetelerinde yer alan salep, Türkiyede varln sürdüren ortalama 150 adet orkide türünün %30unun kökleri (soanlar) ile üretilebilmektedir. Orkideler soanlarndan ayrtrlr, soanlar önce ykama, ardndan kaynatma ilemine tabii tutularak kurumaya braklr. Kuruyan soanlar, çekilerek küçük parçalara ayrtrlr ve deirmenlerde çekilerek, bardaklarda ya da dondurmalarda yerini almaya hazr halde bekler. Ülkemizin bereketli topraklar yüzyllardr bize bu güzel içecei sunmaktadr.

Doal salep hem salkl hem de düük kalorilidir

Salep evde doal yöntemlerle yapldnda besleyici ve düük kalorili bir içerie sahip olarak gönül rahatl ile tüketilebilir. Ancak paket olarak satlan ve hzla kartr, yap tarz salep aromal hazr içecek tozlar, katk maddeleri ve özellikle yüksek eker içerii nedeniyle kilo aldrabilmektedir.

Tokluk hissi veriyor

Salebin en belirgin özelliklerinden biride kompleks karbonhidratlar ailesinden glikomannan içeriidir. Glikomannan, musilaj etkisi olabilen viskoz bir diyet lifi türevidir. Bu etki süt ile kaynatldnda oluan kvamn da nedenidir. Glikomannan yaps gerei barsak hareketlerinin de artna destek verir. Süt ile birlikte içilen salep süt proteinleri ile daha da besleyici hale gelir ve uzun süre daha tok hissedilmesini salar.

A- C vitamini, demir ve potasyum

Salebin üzerine tarçn ekleyerek tüketilmesi ise kan ekerinin dengelenmesine iyi bir destek olur. 1 su barda salep ortalama 180200 kalori deerinde enerji içerir. Ancak ayn zamanda protein, A- C vitamini, demir ve potasyum bakmndan da zengindir. Paket ve eker içerikli ürünler tercih etmek yerine, aktarlardan sade toz hali alnarak evde pratik bir ekilde hazrlanabilir.

Tatl krizlerine salep ile mutlu son

Kii kilo verirken veya kilo koruma sürecinde kontrollü beslenirken, can tatl çektii zaman salep tüketerek bu isteini rahatlkla bastrabilir, üstelik uzun süre tok kalabilir.

Tam kvamnda salkl bir salep için

Güvendiiniz bir aktardan aldnz gerçek toz salebin orann her yarm litre süt için bir tatl ka salep olarak ayarlayabilirsiniz. Tercihen eklenecek olan eker ise yarm litre süt için ortalama 1 yemek ka kadardr. Sütü bir tencerede stmaya balayn. O esnada toz eker ve salebi bir kasede kartrn ve lyan süte ekleyin. Topaklanmamas için tel çrpc yardmyla koyulaana kadar piirin. Dilerseniz piirme aamasnda vanilya ekleyebilir ya da servis ederken üzerine tarçn serpebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git