"Salgın şartlarında bile aşılar ihmal edilmemeli" uyarısı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocukluk çağı aşıları yapılmadığı takdirde Türkiye'de yılda yaklaşık 14 bin, dünyada ise 3 milyon kişinin ölebileceğini belirterek, "Salgın şartlarında bile çocukların ve risk grubundaki yetişkinlerin aşılarını ihmal etmemek gerekiyor." dedi. Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından nisanın son haftası olarak belirlenen Aşı Haftası dolayısıyla online basın toplantısı yaptı.

Haberler 22.04.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kimi hastalklar açsndan saln korunmasnda ann çok önemli olduunu ifade eden Ceyhan, a tereddütünün tehlikeli sonuçlar olabileceini dile getirdi.

Ceyhan, as olmayan bir hastaln dünyaya yaylarak salgn yapabildiine iaret etti.

Alamann, DSÖ tarafndan ayla önlenebilir hastalklarn ve buna bal ölümlerin engellenmesi açsndan en önemli ve en maliyet etkili toplum sal müdahaleleri arasnda kabul edildiini vurgulayan Ceyhan, sözlerini öyle sürdürdü:

AILARI HMAL ETMEYN

Kovid-19 pandemisinde bir kez daha alarn ne kadar önemli olduunu gördük. çünkü as olan bir hastalkta zaten pandemi olmuyor. Örnein, as olduu için önemsiz görünen difteri, bomaca, kzamk, kabakulak, menenjit ve hepatit gibi hastalklar, Kovid-19dan bile daha tehlikeli ve ölümcül.

Bu nedenle a, tüm bulularn ötesinde en önemli bulu. çocukluk ça alar yaplmad takdirde ülkemizde ylda 14 bin 296 kii, dünyada ise 2,5-3 milyon kii ölebilir. Bu sadece çocukluk ça alar yaplmad takdirde ortaya çkan rakam. Dünya tarihi boyunca salgnlar olmaya devam edecek. Buna hazrlkl olmamz gerekiyor. Bunun için de etkili yöntem alama. Özetle, salgn artlarnda bile çocuklarn ve risk grubundaki yetikinlerin alarn ihmal etmemek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git