'Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım'

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 23 ilde 44 merkezde yapılan, salgının ilk 1 yılını kapsayan araştırmada 9 bin Covid-19 hastası çocuk tespit edildiğini, bunlardan 375'inin yoğun bakımda yattığını ve 44'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Ceyhan, "Koronavirüs çocuklarda da ölüme yol açabilen, yoğun bakıma yatmaya neden olabilen bir tablo oluşturuyor. Bu yüzden çocukların korunması lazım. ABD'de 12 yaş altının aşılanması için ruhsat verildi. Bana sorarsanız Türkiye'nin de acilen bu uygulamaya ihtiyacı var. Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım" dedi.

Haberler 05.11.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Gda ve laç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTechin koronavirüs asnn 5- 11 ya aras çocuklar için uygun olduu yönünde karar aldn açklad. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Salk Bakan Fahrettin Kocann gündemde 12 ya alt çocuklara a yaplmas olmad açklamasn hatrlatt. Prof. Dr. Ceyhan, Salk Bakan, gündemimizde yok demesi de gayet doal. çünkü; Türkiyede bir aya ruhsat verilmesinin kurallar var. Bu, aa yukar tüm ülkelerde ayn. Ay üreten firma, size gelip bavuruda bulunmuyorsa siz zaten o ay gündeminize alamazsnz, ruhsat almann artlarndan birincisi bu. Firma size bavuracak. Yapt çalmalar, elde edilen veriler, bunun dnda ruhsat için gerekli baz dosyalar var onlarla birlikte bavuracak. FDA onay yeni verildi. Tahmin ediyorum ksa bir süre içerisinde Pfizer-BioNTech dier ülkelerin ruhsat otoriterlerine de bu bavurularda bulunacak, o zaman düünülecek zaten dedi.

çALIMA TAMAMLANINCA AILAMA 6 AYA NDRLECEK

Prof. Dr. Ceyhan, koronavirüs çocuklarda hiçbir ey yapmyor düüncesinin yanl olduunu belirterek, Koronavirüs evet çocuklarda yetikinlere göre daha hafif seyrediyor. Ancak örnein Youn Bakm Derneinden çok merkezli yaplm bir deerlendirme bildirildi. 23 ilde 44 merkezde salgnn bandaki ilk 1 yln vakalar deerlendirilmi. 9 bin yaklak çocuk vaka var. Bunlarn 375i youn bakma yatm, bu yüzde 4,1 ediyor. Bunlarn 44ü kaybedilmi. Bu 44ün de yüzde 64ünde altta yatan, bakl zayflatan hastalk var; ama yüzde 36s tamamen salkl çocuklar. Böyle baktnzda koronavirüs gerçekten çocuklarda da yetikinler kadar olmasa da ölüme yol açabilen, youn bakma yatmaya neden olabilen bir tablo oluturuyor. Bütün Türkiyedeki çocuk youn bakm kapsayan ve özellikle bu çalma bittikten sonra Delta varyant gibi çocuklar daha etkileyen bir varyant ile artan vakalar yaadmz düünürseniz bu saynn çok üzerinde olduu ortaya çkar zaten. Bu yüzden çocuklarn korunmas lazm diye konutu.

çOCUKLARIN AILANMASI LAZIM

ABDde 6 ay- 5 ya aras çocuklar için olan çalmann Faz-3 çalmasnn devam ettiini hatrlatan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Bu bittii zaman mutlaka sonuçlar iyi çkarsa FDAya bavuruda bulunacak ve 6 aya indirilecek alama. Yüzde 80 a ile korunabilen düzeye ulamanz lazm salgnn bitmesi için. Sayn bakan toplumdaki alama oranlarndan da bahsetti. Türkiyede 2 doz a olanlarn oran yüzde 67- 68 civarnda. Dolaysyla henüz daha yüzde 80lik hedefe ulamamza çok yolumuz var. çocuklar alamazsanz toplumun yüzde 20si çocuk olduu için yetikinlerin tamamn alamanz lazm, bu da mümkün görünmüyor. Salgnn bitmesi için çocuklarn alanmas lazm diye konutu.

TÜRKYENN ACL BU UYGULAMAYA HTYACI VAR

Prof. Dr. Ceyhan, çocuk dozlarnn farkl olduuna dikkat çekerek, unlar kaydetti:

çocuklarda antijen içeren formu ayr üretiliyor. Bu üretim plannda Türkiye var m yok mu onu bilemiyoruz. Eer Türkiyede de bu ay pazarlamak istiyorsa firma o zaman birkaç hafta içinde bavurur. Bunun ruhsat ileri una da bal hiçbir eksik belge olmadan bavurursa, ruhsat komisyonu inceler ve yeterli görülürse direkt ruhsat alabilir diye bir karar çkar. Bir taraftan da dier gerekli belgeler, raf ömrü, üretim yeri ile ilgili belgeler bunlar ile ilgili yaplan çalmalar, rakamsal bilgiler bakanla verilir, bir taraftan da onlar incelenir hepsi uygun görülürse o zaman ruhsat verilir. Bu söylediim içindeki belgelerin eksiklii ya da taml ile ilgili deimek üzere 2-3 haftadan 2-3 aya kadar deien süre alabilir. Hzlandrlm ruhsat ilemi var. Bu da yine firmann bavurusu üzerine, bunun hzl ruhsat almas gerekir, Türkiye için acildir diye bir karar verirse bakanlk, o zaman hzlandrlr bu ilemler. Bana sorarsanz Türkiyenin acilen bu uygulamalara ihtiyac var dedi.

Ana Sayfaya Git