Salgınla dijital mücadelede "e-Nabız" etkin rol oynadı

Sağlık Bakanlığınca geliştirilen ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yönetiminde dijital sistemlerin altyapısını oluşturan, "e-Nabız" uygulamasında kullanıcı sayısı 25 milyona ulaştı

Haberler 16.09.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca gelitirilen ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn yönetiminde dijital sistemlerin altyapsn oluturan, e-Nabz uygulamasnda kullanc says 25 milyona ulat.

2015 ylnda hizmete alnan ve o tarihten itibaren tüm vatandalarn laboratuvar tahlillerinden radyoloji görüntülerine, kulland reçete ve ilaç bilgilerinden, tehis, rapor ve muayenelerine ait her tür detay bilgiyi içeren salk kaytlarna e-Nabz sayesinde eriilebiliyor.

Tehis, rapor ve muayenelere ait her tür detay bilgiyi içeren salk kaytlarna 7 gün 24 saat eriebilmeyi mümkün klan, koronavirüs salgnyla mücadelenin dijital yönetiminde de en önemli altyapy oluturan e-Nabz kullanc says giderek artt, 25 milyona ulat.

Kamu, özel ya da üniversite hastanesi farketmeksizin tüm salk kurulularnn bilgi sistemlerinin entegre olarak gerçek zamanl veri gönderebildii sistem, vatandalarn kiisel salk kaytlarna, hem kendilerinin hem de izin vermeleri durumunda hekiminin ya da yaknlarnn eriebilecei bir platform olarak hizmet veriyor.

- Salgnla dijital mücadelede e-Nabz fark

e-Nabzn tüm salk kurulularn ve her türlü salk verisini kapsayan altyaps, bu yln mart ay itibaryla Türkiyede balayan koronavirüs salgnyla mücadele de etkin rol oynad.

Vakalarn numune sonuçlar, izlem bilgileri, temasl izlemlerinin bir arada takibinin yaplabilmesi amacyla devreye alnan Halk Sal Yönetim Sistemi (HSYS) ve Filyasyon ve zolasyon Takip Sistemi (FTAS) gibi sistemler, e-Nabz altyapsyla gelitirildi.

Bu süreçte entegre sistemler sayesinde hastalarn radyolojik tetkikleri, test sonuçlar, geçmi salk kaytlar, izlem raporlar, ilaç takipleri ve temasl takiplerinin tek bir platformdan yaplmas saland.

Hekimler, hastalarna ilikin tüm süreci Halk Sal Yönetim Sistemi üzerinden takip ederken, Kovid-19 pozitif vakalarn mevcut dier hastalklarna, ilaçlarna, geçirdikleri operasyonlara, tetkiklerine e-Nabzdan eriebildi. Hekimler, 37 milyondan fazla hasta geçmii sorgulad.

- Test sonuçlarna 3 dilde eriiliyor

Vatandalar, tahlil sonuçlarna ve kronik hastalk raporlarna e-Nabz üzerinden eriebiliyor. Yurtdna gidecek olan vatandalar test sonuç raporlarn Türkçe, ngilizce ya da Almanca olarak indirebiliyorlar.

Ayrca, hastanelerde Kovid-19 tedavisinde kullanlan ilaçlar hakknda veri bütünlüünün salanabilmesi, tedavi protokollerine yön verecek uygun bir veri havuzunun oluturulabilmesi amacyla e-Nabz Reçetem Sistemi hayata geçirildi.

Hastalarn ve temasl personelin kullanaca Kovid-19 ilaçlar için reçete düzenlenmesi ve bu reçetelerin hastane eczanelerinden (veya hastane içerisinde gerekli önlemlerin alnd özel bir bölümden) karlanmas için kurulan sistem ve Halk Sal Yönetim Sistemi ile entegre edildi.

Ana Sayfaya Git