Saman nezlesi soğuk algınlığı ile karıştırılmamalı

İlkbahar aylarında artan polenler nedeniyle alerjik astım hastalarını uyaran Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin ise soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor.

Haberler 28.03.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

21 Mart itibariyle kn sona ermesi, havalarn snmaya balamas ile birlikte pek çok hava akm ve hava hareketinin kesiiminde bulunan ülkemizde, polen ve alerji mevsimi de balad.

Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, alerji ile ilgili bilgiler verdi: Alerji, vücudun normalde tepki vermemesi gereken maddelere ar reaksiyon vermesi ve hassasiyeti olarak tanmlanabilir. Teorik olarak her mevsimde görülebilir ama bahar aylar ile birlikte aaçlarn, bitkilerin canlanmas ve çoalmak için polenlerini havaya datmalar bu dönemde alerjik hastalklar artrr.

YAZ GRB DE DENLR

Alerjiye neden olan maddelerin (alerjen), burun mukozasna temas etmesi sonrasnda ortaya çkan aknt, burun ve gözlerde kant, haprma, boaz kants gibi ikayetlere seyreden rahatszla alerjik nezle ad verilir diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Alerji, nedeni havada bulunan ve solunumla buruna giren parçacklara kar gelien anormal reaksiyondur. Alerjik nezle ile e anlaml olarak saman nezlesi, yaz gribi ve alerjik rinit (burun iltihab) terimleri de kullanlr. Saman nezlesi ile souk algnlnn birbirine kartrlmamas gereklidir dedi.

ETLER, ALERJ NEDENYLE OLMASI GEREKENDEN FAZLA ER

Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Burun, alerjik ikayetlerin ortaya çkt en önemli organlardan biridir. Burun içindeki konka dediimiz etler, alerji nedeniyle olmas gerekenden fazla ier. çocuunuz sürekli burnunun ucunu kayor, avuç içiyle burun ucunu siliyor (alerji selam), gözlerini ovuturuyor, hapryorsa; alerji akla gelmelidir.

EN ETKL TEDAV ALERJK MADDEDEN UZAK DURMAKTIR

Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Burnu etkileyen alerjik maddeler daha çok solunan havadaki alerjenlerdir. Bazen yiyeceklere kar olan alerjiler de burnu ve solunum yollarn etkileyebilir. Alerjide en etkili tedavi, alerjik olunan maddeden uzak durmaktr. Fakat bu her zaman mümkün deildir. Böyle durumlarda, antihistaminik, dekonjestan, kortizon türü ilaç veya a tedavisi gerekebilir diyor.

Ana Sayfaya Git