Sancar'dan çağrı

NOBEL Kimya ödülünü 2015 yılında alan Mardinli bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Mardin'in Savur ilçesinden Amerika'ya ve Nobel ödülünü uzanan yaşam öyküsü anlatırken, "Annem bir köy imamının kızıydı, Atatürk'ü taparcasına severdi" dedi.

Haberler 09.05.2017 - 08:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerikann Sesi Radyosuna konuan 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Savurdan Amerikaya ve oradan Nobel ödülüne uzanan yaam öyküsünü anlatt. Savurda 8 çocuklu bir ailede büyüdüünü elirten Prof. Dr. Sancar, annesine ayr bir yer ayrd. Annesi Meryem Sarcarn bir köy imamnn kz olduunu ve normalde biraz tutuk ve kapal olmasnn beklendiini söyleyen Sancar öyle konutu:

Ama o Atatürkü taparcasna severdi. Atatürkün yapt devrimleri kendi hayatna getirdii deiiklikleri gördü. O bakmdan annem büyük Atatürk hayranyd. Atatürkün fazla vurgulad konu eitim ve bilimdi, onu annem de anlad. O bakmdan bütün çocuklarna okuyacaksnz dedi ve onun sayesinde hepimiz okuduk.

Prof. Dr. Sancar, 1960larda stanbul Tp Fakültesinde gördüüm eitimi Avrupann en iyi fakültelerinde alamazdnz. Harika bir eitim gördüm. çok harika hocalarmz vard, beni iyi hazrlad ben Amerikaya hazrlanm olarak geldim. Orada imkanlarmz yoktu, burada vard ama ben teorik olarak hazrdm dedi.

KÖYLÜLER, REçETEM MUSKA DYE BALARINA KOYARLARDI

stanbulda Tp eitimini bitirdikten sonra Savura bal Sürgücü köyendeki salk ocanda görev yapmaya baladn kaydeden Prof. Dr. Aziz Sancar unlar anlatt:

Beni o kadar severlerdi ki onlar muayene ettikten sonra reçete doldururdum, reçetemi balarnda muska diye koyarlard. O zamanlar özlüyorum, bana sorarsanz hayatmn en güzel dönemi Sürgücü beldesinde doktorluk yaptm dönemlerdi. Damda yatardk, Suriyenin uzaktan iki ehrinin klarn sayrederdik. Sabah ezan sesi ile uyanrdk.

KANSER HASTALARI AMERKAYA GELMEYN

Prof. Dr. Sancar, u anda kanser tedavisinde kullanlan ilaçlardan birinin etkisini artrmak konusunda çaltklarn da ifade ederek, Günde 5- 10 kilometre yürümeye çalyorum. Uyku ile aram iyi deil. Kanser hastalarna Amerikaya gelmeyin diyorum. Yaplan tedaviler standarttr. Amerika, Avrrupa ve dünyann her yerinde ayn tedavi tatbik ediliyor. Tedavide temel destek aile desteidir, buraya geldiklerinde aile desteinden yoksun kalyorlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git