Şarbondan 15 dakikada korunun

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Togan, Türkiye’de görülen şarbon vakalarının vatandaşların et ve süt tüketimini engellememesi gerektiğini vurgulayarak, "Eti 15 dakika pişirip, sütü de 15 dakika kaynatarak bu hastalıktan kendimizi koruyabiliriz” uyarısında bulundu.

Haberler 07.09.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Turhan Togan, Panik yapmaya gerek yok uyarsnda bulundu. Tarm ve Orman ile Salk Bakanlnn gerekli tedbirleri aldn belirten Uzman Doç. Dr. Togan, Et ve süt ürünleri uygun artlarda piirerek bu mikroptan korunmamz mümkün dedi.

Et ve süt ürünlerinin üretimi konusunda önemli uyarlarda bulunan Uzman Doç. Dr. Togan, Et ürünlerinin en az 15 dakika piirilmesi gerekmektedir. çi veya az piirilmi tüketilen et ve et ürünleri risk tekil etmektedir. Süt tüketilmeden ve peynir yaplmadan önce en az 15 dakika kaynatlmas gerekmektedir. Yöresel olarak hastaln tespit edildii bölgelerde titizlikle önlem alnmas gerekmektedir diye konutu.

UHT sütlerini kaynatmaya gerek yoktur

UHT sütlerini kaynatmamza gerek olmadn belirten Uzman Doç. Dr. Togan, öyle devam etti:

çi olarak aldmz sütleri ise kaynatmak arbon hastal yan sra daha sk olarak karlatmz brucella hastalndan da korunmak acsndan son derece önemlidir. Endüstiyel üretilen ve UHT yöntemi kullanlarak üretilen süt, peynir ve yourt ürünleri güvenilir bir ekilde kullanlabilir. Bireysel olarak hazrlanan yourt ve peynir ürünlerinin uygun hazrlanan sütlerle yapldndan emin olunmas tavsiye ederim.

Türkiyede yüzde 95 orannda deri arbonunun görüldüünü ve panik yapmaya gerek olmadn kaydeden Uzman Doç. Dr. Togan, arbonlu ete eldivensiz dokunmamak gerekir. Ellerimizdeki çatlak ve yaralardan mikroorganizma çok rahatlkla tutunup derimize yerleebilir ve lezyonlar ortaya çkabilir dedi.

Süt tüketimini kstlamayalm

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Turhan Togan, u uyarlarda bulundu:

Ülkemizde u anda gündemde olan arbon vakalar nedeniyle süt ve süt ürünlerinde ayrca et ve et ürünlerinde tüketiminden kaçnld ve ailelerde bir panik havas olduu görülmektedir. Tarm Bakanl ve Salk Bakanl gerekli tedbirleri uygulamaktadr. Vatandalarmza gdalarmz uygun bir ekilde piirdikten sonra tüketmeleri gerektiini hatrlatmak isterim. Özellikle çocuklarmzn süt tüketimi önemli. Onlara salkl süt saladmz sürece süt tüketimlerini kstlamayalm. Veteriner hekim kontrollü hayvanlarn kesildii yerlerden et alnmasn ve merdiven alt tabir edilen kaçak kesilen hayvanlarn pazarland yerlerden et alnmamas gerektiini özellikler vurgulamak isterim.

Uzman Doç. Dr. Togan, arbon hastal, belirtileri ve tedaviyle ilgili u bilgileri verdi:

arbon hastal esas olarak insan ve hayvanlarda bilinen en eski hastalklardan biridir. Ülkemizde tarmsal kaynakl arbon vakalar sklkla görülmektedir. Genel olarak ot yiyen hayvanlarn hastaldr. nsanlara arbon hastaln tayan hayvanlardan bular. arbon hastalnn etkeni Bacillusanthracis isimli bir bakteridir. Bakterinin canl dokularda bulunan ekli doada, oksijen varlnda spor formuna dönüür. Bakterinin spor formlar ise s, souk, ultraviyoleye, kurulua, kimyasal dezenfektanlara son derece dayankldrlar ve hastalktan bu spor formlar sorumludur. Hastalk genel olarak arbon mikrobunu tayan hayvanlara yakn temas yoluyla bular. Bu temas dokunma sonucu deri yoluyla olabilecei gibi enfekte hayvanlarn yenmesiyle mide barsak sistemi ve ortamn solunmas ile sporlarn solunum yolu ile akcierlere ulamas sonucu da bulaabilmektedir.

Hastalnn belirtileri nelerdir?

Uzman Doç. Dr. Togan, Ülkemizde en sk görülen formu deri arbonudur. Temas sonras özellikle el parmaklarnda balayan içi sv dolu lezyonlar zamanla kabuklu siyah ülsere bir hal alr. En masum ve tedavisi kolay olan formu deri arbonudur. Solunum yolu ile bulaan arbon ekli ölümcül seyredebilir. Ate yükseklii öksürük kanl balgam ve solunum yetmezlii bulgular görülür.Mide barsak yoluyla gdalarla alnan sporlar bulant kusma , kanl ishal karn ars ile balayp ok tablosuna kadar ilerler. Bu durumlar acilen tedavi edilmesi gerekir eklinde konutu.

Tedavisi nedir?

Uzman Doç. Dr. Togan, sözlerini öyle tamamlad:

Hangi form ile karmza çkarsa çksn tedavisi antibiyotiktir.Deri arbonu tedavi edilebilir ve daha yüz güldürücü bir hastalk formu olmakla birlikte akcier ve mide barsak sistemi arbonlar ar ve ölümcül olabilmektedir. Ar vakalar hastanelerde yatrlarak tedavi edilmesi gerekir. Riskli bölgelerde çalan ve temas riski olan meslek guruplarna yönelik arbon as uygulanmaktadr.

Ana Sayfaya Git