Sarsıcı oldu

Prof. Dr. Bedri Gencer, "Koronavirüs salgınında ölüm sayısı, tarihteki salgınlardan çok daha az olsa da modernleşme ve küreselleşmeden dolayı nitel olarak etkisi onlardan çok daha sarsıcı oldu." dedi.

Haberler 27.04.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Gencer, dünyay etkisi altna alan Kovid-19 salgnnn komplo teorilerinin konusunu oluturduunu, komplo teorilerinin de karanlk bir plann parças olduunu ve reel gelimelerle teyit edilen ciddi kukular barndrdn söyledi.

Tarihte yaanan salgnlarn, bu günlerde etkili olan koronavirüsten daha büyük kitlesel ölümlere yol açtn anlatan Gencer, öyle devam etti:

Yaadmz bu salgn hastalkla, tarihte veba, kolera, sar humma gibi salgn hastalklar kyasladmz zaman bunlar, koronavirüsten çok daha büyük kitlesel ölümlere sebep olmutur. Veba salgnn yaayan 14. asr talyan yazar Giovanni Boccacio, Decameron adl eserinde salgn günlerini, Babalar oullarn, anneler bebeklerini terk ediyor, hizmetçiler hanmlarndan kaçyor, noterler ölülerin son arzularn kaydetmekten vazgeçiyor, doktorlar, rahipler ve rahibeler, hastalar ziyarete gitmiyorlard. Kimse Hristiyan usullerine göre gömülemiyordu, evler birer mezarla dönümütü. eklinde anlatr.

Dünyada geçmite yaanan salgnlarn, koronavirüsten farkl olarak belli bir bölgede etkili olduklarn ifade eden Gencer, unlar kaydetti:

Tarihteki salgn hastalklar, belli bir bölgeyle snrlyd ve belli, doal bir yaylma temposu vard. imdiyse tarihte ilk kez ksa sürede ç gibi yaylarak bütün dünyay saran bir salgn yaanyor. Tarihteki sava ve hastalklar, salgn hastalklara yol açan virüsler, insan kontrolüne tabii olmayan doal nitelikteydi.

EN SARSINTICISI OLDU

imdi maddi silahlarla yaplan teknolojik savalardan ziyade biyolojik, kimyasal, genetik gibi çok daha sofistike yollarla yaplan kirli küresel savalar çandayz. Bugün bir küresel afete, insanln kabusuna dönüen koronavirüsün biyolojik sava arac olarak laboratuvarda üretilen, Kovid-19 ad koyulan bir virüs olduu yolunda giderek güçlenen üpheler var.

Geçmi musibetlerin belli sebeplere ve günahlara balanabildiini anlatan Prof. Dr. Gençer, Koronavirüs ise nicelik deil nitelik açsndan emsalsiz, modern insann Nerede hata yaptk? muhasebesine, modern medeniyetin sorgulanmasna vesile olan total bir imtihan oldu. Koronavirüs salgnnda ölüm says, tarihteki salgnlardan çok daha az olsa da modernleme ve küresellemeden dolay nitel olarak etkisi onlardan çok daha sarsc oldu. ifadelerini kulland.

Fiziksel olarak küçücük bir virüsün, dalar yok eden korkunç depremlerden, yangnlardan, savalardan, bombalardan çok daha korkunç bir etki yaptn, adeta modern hayat kilitlediini anlatan Gencer, Zahiren gösterili modern medeniyetin içten içe çürümesinin, derin illetinin, çkacak cannn göstergesi oldu. Hayat tarz ile düünce tarz birbirine baldr, nasl yaarsan öyle inanr ve düünürsün. Koronavirüs, birbirine bal olarak modernliin yani modern hayat tarznn ve modernizmin yani modern düünce tarznn çarpkln, krlganln, çelikilerini de ortaya çkardn düünüyorum. diye konutu.

Kovid-19 salgn sürecinde Hz. Muhammedin salgn, temizlik ve karantinaya ilikin uyarlarnn yer ald hadislerin Bat dünyasnda da gündeme geldiini aktaran Prof. Dr. Bedri Gencer, konumasn öyle tamamlad:

Nitekim ABDde yaymlanan Newsweek dergisinin 17 Mart 2020 tarihli saysnda çkan bir makalede dünya geneline yaylan ve binlerce insann ölmesine sebep olan koronavirüs salgnnn atlatlmas için Hz. Muhammedin benzer durumlar için yapt tavsiyelere dikkat çekildi. Rice Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Craig Considinenin kaleme ald makalede, Hz. Muhammedin 13 asr önce hijyen ve karantinaya dair önemli ikazlarda bulunduu belirtilirken bu konuda alnmas gereken tedbirleri dile getiren hadis-i eriflerine yer verildi.

Makalede, Bir ülkede veba salgn duyarsanz oraya girmeyin, bulunduunuz yerde salgn varsa oradan ayrlmayn, Temizlik imandan gelir. Uyandktan sonra ellerinizi ykayn gibi hadisler yer ald. Ayrca derginin internet sitesinde yer alan makalenin içinde bulunan Dua koronavirüsü yenmekte yardmc olur mu? sorusuna Amerikallar, yüzde 73 orannda evet cevab veriyor.

Ana Sayfaya Git