Sedef hastaları için "eklem romatizması" uyarısı

Prof. Dr. Ömer Kuru, sedefin, temelde cilt bulgularıyla bilinen bir hastalık olsa da aslında eklemleri de tutabildiğini ifade etti.

Haberler 27.07.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sedef hastalarnn eklemlerinde romatizmaya ait iltihap bulgularna rastland, bu nedenle hastalarn fizik tedavi ve romatoloji uzmanlarnca da muayene edilmeleri gerektii belirtildi.

Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dal Bakan ve Romatizma ve Ar Dernei (RADER) Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Ömer Kuru, sedefin, temelde cilt bulgularyla bilinen bir hastalk olsa da aslnda eklemleri de tutabildiini ifade etti. Kuru, sedef hastalarnn yüzde 34ünde rahatszla bal romatizma gelitiini söyledi.

Sedefe bal romatizmann elde küçük eklemlerin yan sra diz ve ayak bilei gibi büyük eklemleri, hastalarn bir bölümünde de omurgay tutabileceini belirten Kuru, sedefe bal romatizmal hastalklarn büyük çounluunda sedefin cilt bulgularndan sonra ortaya çktn dile getirdi.

Kuru, sedefi olanlarda romatizmaya ait hiçbir klinik bulgu ve yaknma yokken bile hastalarn eklemlerine ultrason ya da MRla bakldnda yüzde 15-47sinde romatizmaya ait iltihap bulgularna rastlandn aktard. Kuru, bu hastalar takip edildiinde bir yl içinde yüzde 50sinden fazlasnda romatizma gelitiinin görüldüünü vurgulad.

Erken tan ve uygun tedavi ile eklem romatizmasnn önüne geçmenin, kalc eklem hasar ve sakatl önlemenin mümkün olduunu anlatan Kuru, Sedefi bulunan hastalara, hekimler tarafndan mutlaka eklem ikayetleri, omurgay da tutabilen bir hastalk olduu için bel arlar olup olmad sorulmaldr. ikayeti bulunanlar bir fizik tedavi veya romatoloji uzmanna yönlendirilmelidir. Ayrca baz romatizma türlerinde hastalk seyri esnasnda sedef hastal görülebilir dedi.

GÜNE SEDEFE Y GELSE DE ÖNLEM ALINMALI

Sedefin sistemik otoimmün bir rahatszlk olduunu ifade eden Kuru, Sedef hastal sadece deriyi tutmaz. Bu hastalar kalp damar rahatszlklar, iltihapl barsak hastal ve iltihapl eklem romatizmas açsndan da risk altnda olan hastalardr. Hastalkta genetik yük oldukça fazladr ve bu yüzden sedef hastalarnn çocuklar ve yaknlar sadece sedef açsndan deil yukarda saylan dier hastalklar açsndan da risk altndadrlar sözlerine yer verdi.

Kuru, sedefin bulac olmadn ve en gelimi sedef tedavilerine Türkiyede de ulalabildiini dile getirerek, unlar kaydetti: Günein sedef hastalarnda görülen cilt bulgular üzerine olumlu etkileri vardr. UV nlar sedef plaklarn iyiletirici bir etkiye sahiptir ve bundan tedavide yararlanlr. Ancak hastalar günee çkarken zararl etkilerden de kendilerini koruyucu önlemleri almaldrlar. Güne banyosu yaplrken mutlaka güne gözlüü taklmal, sedef olmayan bölgelere koruyucu güne kremi sürülmeli, güne nlarnn en kuvvetli olduu dönem günee çklmal ve en fazla 10 dakika kalnmaldr. Vücut altkça bu süre günde yarm ila bir dakika artrlabilir.

Ana Sayfaya Git