Sedef sadece deri hastalığı değildir!

Dünyada yaklaşık 125 milyon, Türkiye’de yaklaşık 2.1 milyon civarında sedef hastası olduğu tahmin edilmekte. Bu hastaların yaklaşık 1,5 milyonunda hastalık, orta ve yüksek şiddetli seyrediyor.

Haberler 01.11.2016 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deri ve Zührevi Hastalklar Dernei Bakan Prof. Dr. Emine Dervi ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. lknur K. Altunay görülerini paylat. Psoriasis, yani Türkçede bilinen adyla sedef hastal, yaygn ve kronik bir hastalk. Hastaln kronik olmas sedef hastalarnda bazen ümitsizlie ve çaresizlie neden olsa da, son yllardaki gelimelerle hastalarn büyük bir ksm rahatlkla kontrol altna alnabiliyor.

Sedef hastalyla birlikte deri döküntüleri dnda eklem tutulumu, kalp damar ve barsak hastalklar, metabolik sendrom ve psikolojik sorunlar da görülebiliyor. Sedef, yaratt psikolojik etkilerle birlikte deerlendirildiinde psikosomatik bir hastalk olarak kabul edilebilir. Bu nedenle tedavisinde psikiyatrist ve dermatolog ibirlii büyük önem tayor.

SEDEF HASTALII NEDR?

26-30 Ekim Dünya Sedef Hastal (Psoriasis) Farkndalk Haftas dolaysyla görü bildiren Deri ve Zührevi Hastalklar Dernei Bakan Prof. Dr. Emine Dervi, sedef hastaln öyle tanmlad: Sedef hastal, deride beyaz kabuklu, krmz döküntülerin görüldüü kronik bir hastalktr. Ortaya çknda genetik yatknlk çok önemli olmakla beraber, geçirilen infeksiyonlar, kullanlan ilaçlar ve emosyonel stres hastal uyarabilmektedir. Hastalarda deri bulgular dnda eklem tutulumu, kalp damar hastalklar, metabolik sendrom, barsak hastalklar, psikolojik bozukluklar da görülebilir. Sedef hastalnn tedavisinde haricen ya da sistemik olarak birçok tedavi yöntemi baaryla kullanlmaktadr. Tedaviler kiiye özel olup her hasta kendi bulgularna göre tedavi edilir. Uygun tedavi seçenekleri hekimle hastann görümesi sonunda belirlenmelidir.

PSKOSOMAK BR HASTALIK

Psoriasis yani sedef hastalnn, psikolojik yönleriyle ele alndnda ayn zamanda psikosomatik bir hastalk olarak da kabul edilebileceini belirten Deri ve Zührevi Hastalklar Dernei Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. lknur K. Altunay unlar söyledi: Özellikle depresyon ve stres gibi sorunlar bu hastalarda, toplum ortalamasndan çok daha yüksek seviyede görülmektedir. Hastaln kronik olmas, neden olduu estetik kayglar, bata kant olmak üzere hastalk belirtileri, günlük yaamn farkl alanlarndaki problemler ve tedavi baarszlklar umutsuzluk ve depresyona yol açarken; depresyon da bir kez olutuktan sonra hastaln daha arlamasna, hatta dirençli hale gelmesine neden olabilir. Ayrca sedefli hastalarda stres ve hastalk ilikisi de çift yönlüdür. Hastalk strese, stres de hastala yol açabilmekte veya hastalk ataklarna neden olabilmektedir.

TEDAVS MÜMKÜN MÜ?

Toplumda sedef hastalnn tedavisi olmadna dair yaygn ve son derece yanl bir inancn bulunduuna dikkat çeken Prof. Dr. Emine Dervi öyle devam etti: Sedef hastalnn kronik, yani tekrarlayc olduu dorudur. Ancak hastalarn moralini bozan sedefin tedavisi yok eklindeki yaklam, günümüz koullarnda kabul edilebilir deildir. Hastalar yaam kalitelerini bozan bu hastal tedavi ettirme ve onunla bark bir ekilde yaamlarn devam ettirme imkanlarna sahip olduklarn bilmelidir. Bu nedenle Dünya Psoriasis Farkndalk Haftasn hastalarmzn ve çevrelerindeki kiilerin bu hastalk hakkndaki farkndalklarnn artmas yönünde çok anlaml buluyorum. Sedef hastalar, bu hastaln tedavisi olduunu unutmamal ve en doru bilgiyi alabilecei dermatolog hekimlerle ibirlii içinde olmal. Dermatolog hekimler sizi hem deri bulgular hem de elik eden dier sorunlar konusunda doru bir ekilde yönlendirecektir. Sedefi tedavi edebileceini söyleyen dermatolog d dier kiilere itibar edilmemelidir. Bilimsel olmayan yöntemler sala zararl olabilir.

PSKYATRST DESTEK GEREKL

Hastaln uzun süreye yaylmas ve hastalkla stres arasndaki iki yönlü iliki nedeniyle sedef tedavisinde psikiyatrist takibinin çounlukla gerekli olduunu belirten Doç. Dr. lknur K. Altunay En ideali dermatolog ve psikiyatristin birlikte çalmasdr dedi. Ama olamad durumlarda yeterli donanma sahip dermatolog ya da psikologlar da bunu baarabilir. Hastaln uzun süreye yaylmas ve fiziksel skntlarn neden olduu negatif psikolojik etkiler hastalarn yakn çevresini ve aile ilikilerini de olumsuz etkileyebilir. Bu durumlarda aile terapilerine dahi gereksinim duyulabilir.

Ana Sayfaya Git