Şeker hastalığı körlüğe davetiye çıkarıyor

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, diyabetin göz hastalıklarını tetiklediğini söyledi.

Haberler 19.09.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

eker hastalarnda sklkla görülen ve gözü olumsuz yönde etkileyerek görme bozukluuna sebep olan diyabetik retinopatinin, tüm dünyada görme kaybnn en büyük nedenlerinden biri olduuna dikkat çeken Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, halk arasnda eker körü olarak da bilinen hastaln, tedavi edilmedii durumlarda körlüe davetiye çkardn açklad.

ekerli gda tüketiminin kan ekerinin yükselmesine sebep olduunu ifade eden Asena, Kan ekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan ekeri yükselmesi veya dümesi, retinann bozulmasna ve retinopati hastalnn ilerlemesine neden oluyor dedi.

Retinopati görülme sklnn yala doru orantl olarak arttna dikkat çeken Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, eker hastalarn dikkatli beslenmeleri konusunda uyard.

Körlüe davetiye çkaryor

Özellikle misafirliklerde gda tüketiminin arttnn altn çizen Asena, Örf ve adetlerimiz gerei misafirlie gidilen evde ikram edilen bir eyi reddetmek ayp karlanabiliyor. Vatandalarmz da bunu bildiinden beslenmesine dikkat edemiyor ve ölçüyü kaçrabiliyor. Böyle durumlarda, ev sahibinin bu konuda anlayl olmas, eker hastasnn da bilinçli davranmas gerekiyor diye konutu.

Diyabetik retinopatide hastalarn çounlukla görme bozukluu ikayetiyle kendilerine bavurduunu belirten Asena, düzenli olarak kontrollerin yaplmas durumunda, diyabetik retinopatinin kontrol altna alnarak seyrinin yavalatlabileceini söyledi.

leri yalarda sk görülüyor

Gözün arka ksmnda kanamaya ve göz merkezinde oluan ödeme bal olarak ilerleyen diyabetik retinopatinin, ileri yalarda sk görüldüünü kaydeden Asena, hastaln gençlerde de ortaya çkabildiini belirtti.

Özel tedavi yöntemleriyle, hastaln kontrol altna alnabileceini kaydeden Bilgehan Sezgin Asena, Öncelikle hastalarmza 6 ayda bir düzenli olarak kontrollerini yaptrmalarn öneriyoruz. Bu sayede hastal takip ederek, kontrol altna alabiliyoruz. Hastaln ilerledii durumlarda ise kanamalar için gerektiinde lazer tedavisi ve ödem için de göz enjeksiyonlar tedavilerini uyguluyoruz dedi.

Tedavisi zamannda yaplan eker hastalarnda körlük riskinin yok denecek kadar azaldna iaret eden Asena, hastaln tedavi edilmedii durumlarda görme kaybnn kaçnlmaz olacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git