Şekerli hayatınızı ‘şeker’ gibi bir hayata dönüştürün

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir Efelerli diyabetin zarar verdiği organlar ile komplikasyonlarından korunma yollarını anlattı.

Haberler 07.01.2018 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diabetes Mellitus; sklkla yalnzca diyabet olarak adlandrlan, genellikle kaltmsal ve çevresel etkenlerin birleimi ile oluan ve kan glukoz seviyesinin ar derecede yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Uzun bir süre kan ekerinin yüksek olmas, büyük ve küçük damarlar ve sinirleri tahrip ederken tahribat hangi organda ise ona ait sorunlar görülür. Bu sorunlar karsnda neler yaplmas gerektiini aktaran ç Hastalklar Uzman Dr. Efelerli, Kardiyovasküler hastal diyabetli kiilerde kalp hastal ya da inme riski 2-5 kat daha fazladr.

KÖRLÜK VE GÖRME BOZUKLUU

Retinopati (gözlerin hasar görmesi); yetikinlerdeki körlük ve görme bozukluunun önde gelen sebebidir. 15 yl boyunca diyabetik olan, ekeri kontrolsüz kiilerin yüzde 2si kör olurken, yüzde 10unda ar görme bozukluu geliir. Nefropati (böbreklerin hasar görmesi); diyabetli kiiler için büyük bir tehdittir. Kontrolsüz tip 1 diyabetli kiilerin yüzde 40nda 50 yana geldiklerinde diyaliz ve böbrek nakli gerektirebilecek, ar böbrek hastal geliebilir.

Nöropati (sinirlerin hasar görmesi); diyabetik sinir hastal, bacaklarda ve ayaklarda his kaybna yol açabilir ve bu da ayak yaras ve bacak kesilmesi ile (amputasyon) sonuçlanabilir. Cinsel sorunlar; diyabetik sinir hastal ayrca iktidarszla ve impotansa (cinsel güçsüzlük) yol açabilir. Bu durum hem kadn hem de erkek için geçerlidir, bu nedenle üroloji ve kadn hastalklar muayenelerinde kiiler diyabet hastas olduu bilgisini doktorla paylamaldrlar dedi.

EKER KONTROLÜ YETERL

ç Hastalklar Uzman Dr. Burcu Aydemir Efelerli, Hasta kan ekerini düzenli olarak ölçmelidir. Düzenli ve salkl beslenme önemlidir. Haftada en az 5 gün, 30 dakikalk aktivite yaplmas diyabet tedavisinde kullanlabilir. deal kilonuza ulamaya çaln. laçlarnz doktorunuzun önerdii ekilde ve saatlerde kullann. Yan etki veya hipoglisemi olduunda doktorunuza dann. Diyabette komplikasyonlar önlemek için sadece ekerin kontrolü yeterli deildir. Kan basnc ve kolesterolün belli snrlarda tutulmas özellikle kalp-damar hastalklarn önleyebilir.

Az bakmna özen gösterin. Ylda en az 2 kere di hekimine muayene olun. En az ylda bir göz arkas ve ayak muayenesi ve idrarda albümin ölçümü yaptrn. Diyabet ve sigara çok tehlikeli bir ikilidir. Sigarann diyabet komplikasyonlarn arttrd bilinmektedir. Özellikle kalp krizi, felç, böbrek hastal ve sinir tutulumu sigara ile artmaktadr. Bu nedenle hemen sigaray brakmak için bir önlem aln. Ayak bakmn günlük yapmaya özen gösterin. Her yl grip as olun uyarlarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git