Semizotu ile gelen şifa

Baharla birlikte gelen sağlık, semizotu. Kendine has ekşimsi, tuzlumsu bir bitki olan bu ilkbahar sebzesinin kökeni Orta Asya’ya dayanmakla birlikte, Avrupa’da ve Asya’da da yaygın olarak tüketiliyor.

Haberler 12.05.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak, semizotunun 100 gramnda 32 kalori bulunduunu, bu yönüyle diyetlerde de güvenle yer alabileceini belirtirken Üstelik bu bahar sebzesi demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden oldukça zengindir. Dier yeil yaprakl sebzelere oranla omega 3 ya asidi içerii de daha fazladr diyor. Buna karn zengin bir potasyum kayna olduu için kan sulandrc ilaçlarla birlikte tüketilmesinin önerilmediini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak, semizotunun 10 önemli faydasn anlatt, semizotu ile yaratlan 4 deiik lezzetin de tarifini verdi.

* Kalbi koruyor

Doymam ya asitlerinden; özellikle omega-3 ya asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakmndan zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolay kalp damar saln koruyucu etki gösteriyor.

* Kötü kolesterolü düürüyor

çeriindeki zengin bileenler sayesinde kötü kolesterolün düürülmesine yardmc olduu gibi, kan basncnn dengelenmesinde önemli rol oynuyor.

* Hastalklardan koruyor

Bakteri ve mantar üremesine kar koruyucu etkiye sahip olduundan vücudu hastalk yapc mikroorganizmalara kar koruyor.

* Kanserin beslenme tedavisinde öneriliyor

Antioksidan ve antiinflamatuar etkisinden ötürü baklk sistemini güçlendiriyor ve kanser gibi çeitli hastalklarn tedavisinde de kullanlyor.

* Böbrekte kum ve ta döküyor

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak drar söktürücü ve toksin temizleyici özellie sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve ta döktüü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdii çalmalar ile kantlanmtr diyor.

* Kabzl önlüyor

Baharn ifal besini, içerdii yüksek oranl lifiyle kabzl önlüyor, kabzlk çekenlere barsaklar çaltrarak fayda salyor.

* Yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi geliyor

çeriindeki vitamin ve mineraller sayesinde, günümüzün önde gelen ikayetlerinden olan yorgunluk, halsizlik ve depresyona da iyi geliyor. Bilisel fonksiyon ve büyüme, gelimeyi destekliyor.

* Formda kalmaya yardmc oluyor

Düük kalori ve düük glisemik indeksi ile kan ekerinin dengelenmesini salayan semizotu, formda kalmaya da yardmc oluyor.

* Cildi ve gözü koruyor

Ciltte kuruluk gibi sorunlara fayda salayan semizotu, içeriindeki A vitamini sayesinde göz problemlerine kar da koruyucu etkiye sahip.

* Baklk sistemini güçlendiriyor

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olmas sayesinde baklk sistemini güçlendirmeye fayda salyor diyor.

Ana Sayfaya Git