'Ses hijyeni için günde en az 2 litre su için'

SES hijyeni için günde en az iki litre su içilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Süleyman Kumbasar, " Sesin doğru oluşabilmesi için nem ve su çok önemlidir. Günde 2 litre yani bolca su içmeliyiz.

Haberler 07.02.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak, Burun, Boaz Hastalklar Uzman Op. Dr. Süleyman Kumbasar, ses hijyeni hakknda bilgi vererek, yaplmas gerekenleri sralad. Ses sistemini korumaya yönelik her türlü davrana ses hijyeni denildiini belirten Op. Dr. Kumbasar, Ses sistemi akcierler, nefes borusu, boaz, burun, az, dil, di ve dudaklardan oluur. Gerçek ses organ grtlakta bulunur. Doru sesi oluturmak için doru nefes almak önemlidir. Doru nefes alabiliyorsak ses tellerini zorlamadan konuabiliriz. Doru nefes diyafram nefesidir, bunun içinde duru çok önemli. Omuz ve boyun kaslarn geveterek dik durmalyz. Bu pozisyonu salayp sesimize yüklenmezsek doru sesi olutururuz diye konutu.

BAHARATLI, ASTL, YALI YYECEKLERDEN KAçINMALIYIZ

Larengofarengeal Reflü(LFR) hastalarnn mutlaka tedavi olmas gerektiini vurgulayan Op. Dr. Kumbasar, LarengofarengealReflü (LFR) midedeki asitin yemek borusuna gelmesidir. Asit yemek borusunu geçip ses tellerini etkiler. Bu da ses tellerini tahri eder ve ödeme, poliplere neden olur. Beslenmeye dikkat etmeliyiz, ar yiyip, içmekten saknmalyz. Mutlaka kilo vermeliyiz, baharatl, asitli, yal yiyeceklerden kaçnmalyz. Yemek yedikten sonra ar egzersiz yapmamalyz. ark söylememeliyiz, sesi zorlamamak gerekiyor. Yemek yedikten sonra uyumak için 3-4 saat beklemeliyiz, çünkü bu reflüyu artrr ifadelerini kulland.

FISILDAYARAK KONUMAKTA SES TELN YORUYOR

Gürültü ortamlarda konumaktan kaçnmann ve bararak konumamak gerektiinin altn çizen Op. Dr. Kumbasar sanldnn aksine fsldayarak konumann da sakncal olduunu söyledi. Op. Dr. Kumbasar , öyle konutu:

Tezahürat yapmayp, çlk atmamalyz. nsanlar hep yanl biliyor fsldayarak da konumamak gerekiyor, çünkü bu da ses telini zorlayp, yoruyor. Bütün bunlara dikkat etmezsek hastalarmzda kalc ses bozukluklar oluur. Tedavi için ses ve konuma sknts olan hastalarn dil ve konuma uzmanlarna bavurmas gerekiyor. Uzmanlar hastalara doru nefes alp, diyafram nefesini kullanmay ve doru konumay öretecektir. Bu sayede kalc ses bozukluklarnn önüne geçmi oluruz.

Ana Sayfaya Git