Ses kısıklığı, reflü habercisi olabilir

Ses kısıklığı, öksürük, diş çürümesi, nefes kokması, sinüzit gibi şikayetler de reflü belirtisi olabiliyor.

Haberler 22.10.2017 - 13:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Sefa Güliter, Türkiyede yetikinlerin yüzde 20sinde görülen reflünün sonbaharda görülme sklnn arttn ve mevsim deiimlerinde dikkatli olunmas gerektiini ifade etti.

Prof. Dr. Sefa Güliter, reflünün tipik belirtilerinin göüs kemii arkasnda hissedilen ve mideden boyuna doru yükselen yanma hissi ile yenilen gdalarn aza veya yemek borusuna geri kaçmas olduunu söylerken, Bu ikayetler genellikle yemek sonrasnda görülür. Öne eilme veya yatma ile de artar dedi.

Güliter, atipik belirtileri de öyle sralad: Ses kskl, öksürük, astm, sinüzit en sk görülen atipik belirtilerdir. Göüs ars (kalp d), yutma güçlüü, uyku apnesi, di çürümesi, orta kulak iltihab, nefes kokmas, geirti, boazda taknt hissi ise dier ikayetler olarak sralanabilir.

REFLÜ HABERCS OLABLR

Reflüde 8-12 haftalk ilaç tedavisiyle hastalarn en az yüzde 84ünde iyileme salanabildiini ifade eden Dr. Güliter, ilaç tedavisinin yan sra yaam tarznda da deiiklikler yaplmasnn önemini vurgulad. Prof. Dr. Sefa Güliter, son olarak reflü hastalarna u tavsiyelerde bulundu:

Fazla kilolarnzdan kurtulun. Yatmaya üç saat kala yeme-içmeyi kesin. Yemeklerden sonra 2-3 saat uzanmayn, yatak banz yükseltin, sol yana yatn. Reflüyü kolaylatracak gdalardan saknn. Dar giysiler tercih etmeyin. Sigara ve alkol kullanyorsanz, azaltn. Sk ve az yemek yiyin. Yemeklerde yava hareket edin.

Ana Sayfaya Git