Sesimizin düşmanı hatalı alışkanlıklar

Sesin incelmesi, kalınlaşması, çatallanması, yorulması ve titremesi, hatta kimi zaman hiç çıkmaması… Özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen ses kısılmasının pek çok nedeni olabiliyor. Şiddetli larenjitten reflüye, ses telleri üzerinde gelişen nodül, kist ve polip gibi oluşumlardan Humman Papilloma Virüsü’ne, alerjiden tiroit problemlerine kadar pek çok etken ses kısıklığı yapabiliyor. Bunların yanı sıra gırtlak kanseri de ses kısıklığıyla kendini gösterebiliyor. Ancak ses kısıklığına en çok da sıklıkla yaptığımız hatalı alışkanlıklarımız neden oluyor. Örneğin; yeterince su içmemek gibi!

Haberler 25.09.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Ferhan Öz sesimizi korumamz için vazgeçmemiz gereken 8 hatal alkanlmz anlatt, önemli uyarlarda bulundu.

* Yüksek sesle konumak, barmak

Konserlerde arklara yüksek sesle elik etmek, maç gibi ortamlarda sürekli barmak, topluluk önünde sesini duyurabilmek için ses tonunu yükseltmek, bir baka deyile sesi yanl kullanmak ses tellerini ypratarak kanama yapabiliyor. Bunun sonucunda da ses tellerinde geçici veya kalc hasar oluabiliyor. Bu nedenle yüksek sesle konumayn, barmayn. Ayrca ara vermeden uzun süre konumamaya da özen gösterin.

* Yeterince su içmemek

Sesin en önemli dümanlarndan biri, susuzluk. Yeterince su içtiimizde ses tellerimiz slak bir ortamda, kaygan bir zeminde, göüs boluundan gelen havayla daha iyi titreiyorlar. Tam aksine yeteri kadar su içmezsek ses tellerimizde oluan kuru ortam sesimizin kslmasna neden oluyor. Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Ferhan Öz ses tellerini nemli tutmak için günde en az 8-10 bardak su içmeye özen göstermemiz gerektiine dikkat çekiyor.

* Ar yal ve baharatl yemekler tüketmek

Yemek borusunun alt ve üst kapaklar sürekli kasl halde duruyor ve mide içeriinin geriye kaçn engelliyorlar. Mide içeriinin herhangi bir nedenle boaza, genize ve ses tellerine kaçna larengofarengeal reflü deniyor. Midedeki asit salgsnn ses telleri üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yapmas ses ksklna yol açabiliyor. Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Ferhan Öz bu nedenle reflü yapabilen ar yal, baharatl yemekler ve çilek ile domates gibi asitli besinlerden kaçnmann çok önemli olduunu söylüyor.

* çay ve kahve tüketimini abartmak

Toplumdaki yaygn inann aksine çay ve kahve gibi içecekler su ihtiyacmz karlamad gibi, vücuttan sv atlmn artrarak sv ihtiyacmz daha da artryor. çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimini günlük 1-2 fincanla snrlamaya özen gösterin. Bu içeceklerin yannda günlük su tüketiminize ek olarak bir bardak su içmeyi de ihmal etmeyin.

* Strese dur diyememek

çamzn önemli bir problemi olan stres de ses ksklna neden olan bir baka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluan gerginlik sonucu sesin kslmasna yol açabiliyor. Heyecanlandmzda veya çok sinirlendiimizde ellerimizde oluan titremenin bir benzeri ses tellerimizde oluuyor. Sinirli, heyecanl ve korku içinde olunan ortamlarda sesimizi her zamanki durumlardan farkl kullanyoruz. Kontrol d bu kullanm srasnda oluan ses kskl geçici oluyor, ancak süre uzad zaman ve bu tarz ses kullanm alkanlk haline geldiinde ise ses kskl kalc hale dönüüyor.

* Sk sk boaz temizlemek

Geniz aknts ve reflü gibi etkenler nedeniyle boazda gelien gck hissi yüzünden boaz sk sk temizlemek de risk oluturuyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlar ve alerji sonucunda oluan geniz aknts ve reflüye bal tahriler sonucunda sk boaz temizleme ihtiyac duyuluyor. Bunun sonucunda da her iki ses teli karlkl travmaya uruyorlar. Ses tellerinde oluan travmalar nedeniyle gelien ödem de ses kskln oluturuyor. Bu nedenle boazda gck hissi gelitiinde altta yatan etkenin belirlenmesi ve tedaviyle ortadan kaldrlmas için mutlaka bir hekime bavurun.

* Yatmadan önce yemek yemek

Yatmadan önce yemek yemek de larengofarengeal reflüye, buna bal olarak da ses ksklna yol açan bir baka önemli etken. çünkü gece boyunca artm olan mide asidi ses tellerine zarar verebiliyor. Dolaysyla yatmadan 3 saat önce yemek yemeyi brakn, su dnda herhangi bir ey tüketmeyin.

* Sigara içmek

Sigarann dudaktan balayarak tüm ses yollarn kurutmas sonucunda ses kalnlayor, çatallanyor veya kslyor. Sigara ayn zamanda sesin kslmasna yol açan grtlak kanserinin de bir numaral nedeni. Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Ferhan Öz ses ksklnda zaman kaybetmeden bir hekime bavurulmas gerektiine iaret ederek, Grtlak kanseri çok erken bir dönemde yakalandnda tedavi baars yüzde 100e yakn oluyor. Ancak ihmal edildii takdirde tedavi baars çok düük düzeylerde kalyor diyor.

Ana Sayfaya Git