Sessiz kalp hastalıklarına dikkat!

Göğüs ağrısı, sol kolda, sol omuzda, sırtta ve göğüste hissedilen baskı ile içten yanma tarzındaki ağrılar, çarpıntı, ani başlayan nefes darlığı ve aşırı terleme... Tüm bu şikayetler, kalp krizinin en belirgin belirtileri arasında yer alıyor.

Haberler 28.02.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, sessiz kalp hastal ve dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Kalp krizi geçirdiini bilmeden yaayan kiiler de var

Yaamn devamllnda en önemli organlardan biri olan kalp, vücuda kan pompalad sürece hayat devam etmektedir. Ancak kalpte bazen skntlar olabilir ve bunun sonucu vücutta baz ikayetler meydana gelir. Göüste, sol kolda ar ve bask, çarpnt en sk görülen ikayetlerken; bazen bunlarn hiçbiri olmakszn yorgunluk, uykusuzluk gibi müphem belirtilerle de kalp krizi gelebilir. Sessiz kalp krizi olarak tanmlanan bu tabloda, en riskli grubu; diyabet, kronik böbrek hastalar, özellikle 70 ya üstündekiler ve kadnlar oluturur. Kronik iskemik kalp hastal olanlarda oluabilen köprü damarlar sayesinde hasta kalp krizi geçirdiini bilmeden, uzun yllar hastalnn farknda olmadan yaayabilir. Bu hastalarda kalp yeterince beslenemedii için sessiz iskemiler söz konusu olabilir. Bu grup hastalarda kalp yetersizlii, aritmi ve ani kalp ölümleri görülebilir.

Ani kalp ölümü gençler için de büyük risk

Ani kalp ölümü; iki saat içerisinde hastann bilinen bir hastal olmakszn yaamn kaybetmesi olarak tanmlanr. Bunlarn önemli bir ksmnda sessiz seyreden iskemik tablolar olduu bilinir. Sessiz iskemi tablosuna bilinen riskli gruplar dnda genç, diyabeti olmayan, erkek hastalarda da rastlanabilir.

Hastaln ortaya çkmasnda tkanan damarn büyüklüü, besledii miyokard alan ve kalbin fonksiyonlarna etkisi gibi birçok deiik faktör önem tar. Sessiz iskemiye neden olan tkanmalar, damarlarn daha alt bölümlerinde ve ana damar yerine yan dallarn ya da daha az önemli olan dallarn tkanmas sonucunda çounlukla ortaya çkar. Miyokardn o bölgesini kanlandran baka küçük dalcklar olduundan ve ana dal da çalt için hasta bunu hissetmeyebilir. Kalbin en önemli damar LAD, baz insanlarda doutan ikili olur. kili LAD damarnda, bir dal tkandnda dieri onun çalt alan besledii için hasta bunu da hissetmeyebilir.

Anjiyo ile kesin tan konuyor

Hiçbir belirti vermeksizin ortaya çkan sessiz iskemi, çou zaman tesadüfen yakalanmaktadr. Check-up srasnda, ekokardiyografi veya elektrokardiyografide kalbin bir bölümünün daha yava çalt, daha az kasld görülür. Elektroda buna ilikin deiiklikler saptanr. Nedene yönelik aratrma yaplrken hasta kalp krizi öyküsünden söz etmese de görüntüleme yöntemleri buna ilikin bulgular ortaya çkarabilir. Hastada belirti olmasa bile özellikle koroner arter hastal için risk faktörlerine sahip insanlarda ileri tetkiklere bavurulmaldr. Efor, miyokard perfüzyon sintigrafisi, stres eko kardiyografi gibi testlerden biri yaplarak hastaln tans konulur. Tan sonras kalpteki problemin ciddi, damardaki sorunun ise yaygn olduu birtakm kriterlerle anlalrsa hastaya anjiyo önerilir.

Risk faktörlerine yönelik önlemler alnmal

Yaplan tetkiklerde kalp damar hastal saptanmad takdirde gelecek yllarda kalp damar hastalna yakalanmay önlemek amacyla risk faktörlerine yönelik iyiletirici önlemler alnr. Diyabet, sigara kullanm, hiperkolesterolemi (kötü huylu kolesterolün belli düzeyin üzerinde olmas), tansiyon hastal gibi birden fazla risk faktörüne sahip hastalarda hastann göüs ars yaknmas dikkate alnarak bazen dorudan koroner anjiyografi önerilir. Hastalarn bir bölümü standart koroner anjiyografi yaptrmaya kar direnç gösterebilir. Bu durumda halk arasnda sanal anjiyo da denilen koroner CT anjiyo tavsiye edilir. Böylece koroner hastal saptanr.

Koruyucu önlemler öne çkyor

Koroner arter hastalnn tedavisi, giriimsel ve koruyucu olarak iki ekildedir. Giriimsel tedavilerde; stent, balon, bazen de by-passa varabilen tedaviler uygulanr. Hastaln kendisinin giriimsel yöntemlerle cerrahi olarak, stent balonun yannda dier damarlar korumaya yönelik tedavileri de olabilir. Koruyucu tedavi kapsamnda ise haftada be gün, kiinin salk durumuna uygun olarak hafif ve orta düzey egzersizler önerilir. Sigara içenlerin bu alkanl brakmas, diyabet hastalarnn mutlaka bir endokrinoloji uzmannn takibine girmesi, obezite halinde diyetisyen kontrolünde kilo verilmesi ve alkol tüketiliyorsa bunun snrlandrlmas önem tamaktadr.

Ana Sayfaya Git