Sessiz tehlike kolesterol; kan tetkikleri iyi değerlendirilmeli

Kolesterolün kan dolaşımındaki düzeyinin normal sınırların üstüne çıkmasının hayati risklere neden olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Kara, kolesterolün belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kolesterolü sessiz tehlike olarak nitelendiren Kara, “Yüksek kolesterolü olan çoğu kişi kendisinde bu durumun var olduğunu çeşitli komplikasyonlar gelişmeden önce fark edemez ve bu nedenle rutin kan tetkiklerinin iyi değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Haberler 08.10.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kan dolamnda LDL kolesterol miktarnn artmasnn yüksek kolesterol olarak ifade edilen duruma sebebiyet verdiini belirten ç Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. Hayri C. Kara, LDL kan damarlarnda birikerek kan akn azaltr ve kan akn bozarak organn görevini yapamamasna neden olur. Yüksek kolesterole uygun ekilde müdahale edilmemesi halinde ileri zamanlarda kalp krizi ve inme gibi yaam tehdit eden durumlara zemin hazrlanabilecei için dikkatli olunmas gerekir diye konutu.

çETL KOMPLKASYONLAR GELMEDEN FARK EDLEMYOR

Normalden daha yüksek kolesterol deerlerine sahip olan kiilerde herhangi bir belirgin ikayet ortaya çkmayabilir diyen ç Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. Hayri C. Kara, Yüksek LDL düzeyleri, genellikle kilolu kiilerde görülmesine ramen baz insanlarda da genetik olarak baz karacier enzimlerin eksikliine veya yokluuna bal olarak normal kilolu veya zayf kiilerde de görülebilir. Bu durumlarda bunu ayrt edecek daha ileri baz labaratuvar ncelemeler yapmak ve tedaviyi buna göre düzenlemek gerekir. Bu kiiler genellikle salk kurulularnda gerçekletirilen rutin kan tetkikleri srasnda tespit edilirler.

Kardiyovasküler problemler ile ilikili kabul edilen LDL kolesterolün desilitre kanda 100 miligramdan daha az olmas beklendiini söyleyen Uzm. Dr. Hayri C. Kara, bu snrn üzerindeki deerlerin kiide yüksek kolesterol varlna iaret ediyor olabilecei nedeniyle bilinçli olunmas gerektiini belirtti. Kara, Eer kiide hayati tehdit oluturabilecek, diyabet, hipertansiyon veya beyin damarlarnda tkanklk gibi hastalklar var ise bu deerin 70 mgden az olmas gerekir ifadelerini kulland.

TEDAV YÖNTEMLER

Yüksek kolesterolün tedavisinde ilaç tedavisi ve yaam tarz deiiklii uygulamalarnn birlikte yer almas gerektiini aktaran Kara, laç tedavisine bavurulmasna kiinin kolesterol düzeyi ve kalp damar hastalklar açsndan sahip olduu dier risk faktörleri göz önünde bulundurularak karar verilir. Bu kapsamda kullanlan ilaçlar kolesterolün emilimi veya atlm üzerinde deiiklik salayarak etki gösterir. Yüksek kolesterol tedavisinde beslenme ve egzersiz ile ilgili yaplacak yaam tarz deiiklikleri en az ilaç tedavisi kadar önemli konulardr. laç tedavisi genellikle düzenli fiziksel aktivite yaplmas ve salkl bir beslenme programna uyulmasna ramen kolesterol deerlerinde beklenen dümenin salanamad hastalarda tercih edilir. Ancak çok yüksek LDL deerlerinde en iyi diyet ve fiziksel aktivitenin bile yüzde 30 civarnda bir düü salayabildii göz önüne alnarak ilaç tedavisine balanlmaktadr. Fazla kilolardan kurtulmak ve salkl bir yaam anlayn benimsemek adna hekiminiz tarafndan aksi belirtilmedii sürece haftann en az 5 günü yarm saat olacak ekilde planlanan fiziksel aktivite yaplmas önerilir diye konutu.

Beslenme eklinin önemine de deinen ç Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. Hayri C. Kara, Gdalar ile alnan yalarn doal ve salkl yalardan seçilmesi, düük kalorili bir beslenme planna uyulmas, sebze ve meyve ürünlerinin tüketimine arlk verilmesi ve doymu veya trans yalardan uzak durulmas ise kolesterol yüksekliine kar beslenme ile ilgili yaplabilecek yaam tarz deiiklikleri arasnda yer alr. Beslenme ve fiziksel aktivite dnda tütün kullanm gibi damarlar daraltabilen zararl alkanlklardan vazgeçilmesi de kolesterol yüksekliine kar atlabilecek önemli admlardr dedi. Uzm. Dr. Hayri C. Kara, kolesterol yükseklii tedavisinde hekim ve hastann uyum içerisinde olmasnn oldukça önemli olduunu da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git