Seste kısıklık

Tiroit nodülleri tiroit bezinde oluşuyor ve kansere neden olabiliyor. Diğer kanserlere nispeten daha iyi huylu olan ve tedaviyle yok edilebilen tiroit kanseri, kadınlarda daha fazla görülüyor.

Haberler 20.12.2019 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uygulanacak tedavi, tiroit kanserinin tipi ve yaylmna göre farkllk gösteriyor. Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Gürsel Remzi Soybir, tiroit kanseri ve tedavi süreci hakknda bilgi verdi.

Tiroit bezi hastalklar arasnda en sk görülenlerden biri tiroit nodülleridir, bunlar her zaman kansere iaret etmeyebilir. Tiroidinde nodül olan bir hastann kanser riski, bu nodülün yapsna göre belirlenebilmektedir. Bu kanserinin farkl türleri bulunmaktadr. Papiller ve foliküler tipleri en sk rastlanlanlardr.

Nodülle birlikte ses kskl varsa dikkat!

Tiroit kanseri bazen bir belirti vermeyebilir. Tiroit bezinden kaynaklanan hastalklarn doru tehisinde belirtilerin yan sra, kiisel risk faktörlerinin ve aile öyküsünün de deerlendirilmesi önemlidir. Tiroit kanserinin belirtileri arasnda nodül oluumu önemli bir yer tutmaktadr. Tabi her nodül kanser demek deildir.

Tiroit kanseri belirtileri arasnda;

Tiroit nodülüyle birlikte ses kskl ya da çatallama,

Boyunda dolgunluk, ikinlik ve ar,

Nefes almada ya da yutmada güçlük,

Nodülle birlikte boyunda lenf bezleri varsa,

Hasta yaamnn daha önceki evrelerinde boynuna veya boynunun çevresine herhangi bir ekilde radyasyon almsa, bu nodüllerin kanserle ilikili olma olasl çok daha fazladr.

Böyle hastalarda nodülle karlald zaman, çok küçük, masum görünülü olsa bile, daha ileri incelemelerin yaplmas gerekir. Kesin tannn konmasnda kullanlan, ultrason ve ine biyopsisi son derece güvenli yöntemlerdir. Ayrca, fonksiyonel olarak deerlendirilen ve sintigrafide aktif olarak görülen nodüller scak, aktif olmayanlar ise souk nodül olarak snflandrlr. Kanser açsndan souk nodüller çok daha fazla risk içerir.

Nodüllerin görüntüsü ve yaps önemlidir

Nodülün ultrasondaki görünüünün yan sra boyutu da önemlidir. Genellikle 1 cmnin üzerindeki bir nodül, ultrasondaki görünüü nasl olursa olsun yine de bir risk içermektedir. Böyle bir nodülde ine biyopsisi yaplarak tanya gidilmektedir. Nodül 1 cmden küçük olsa bile, ultrasonda riskli görülüyorsa veya kanserle ilikili bir belirti gözleniyorsa, o zaman bu nodüllere de ine biyopsisi yaplmaktadr. Nodüllerin iyi huylu olup olmad biyopsi ile belirlenmektedir. Biyopsi yapldktan sonra, sonuca göre hastann tedavisine devam edilmektedir.

Nodüle tan konulamazsa riskli snfa giriyor

Bazen, alnan biyopsi materyalinin yetersiz olduu ve yeniden biyopsinin yaplmas gerektii durumlar olabiliyor. Bazen de, biyopsi materyali yeterli olmasna ramen bir tan konamayabilir. Böyle bir durumda tan konamayan nodüller yine riskli snfna sokulur ve ona göre cerrahi ilem yaplr. Sonucu iyi gelen nodüller için bir sknt yoktur, kanser tehisi konulan nodüller içinse tedaviye devam edilmektedir.

Kanserin tipi ve yaylmna göre cerrahi yaplyor

Tiroit nodüllerine bir kanser tans konmusa çou zaman cerrahi ilemle alnmas gerekmektedir. Saptanm olan kanserin tipine göre ve tiroit dokusundaki yaygnlna göre tiroit dokusunun bir ksm ya da tamam alnmaktadr. Tiroit dokusunun tamamnn alnd vakalarda, hastann, tiroit bezinin fonksiyonlarn yerine getiren ilaçlar ömür boyu kullanmas gerekmektedir. Kanser büyük boyutlara ulamsa, kanserli hücreler tiroit nodüllerinin dna tamsa veya çevresindeki dier dokular tutmusa o zaman bu hastalara yaplan cerrahi yeterli olmayacaktr. Bunlara ilaveten radyoaktif iyot tedavisi denilen tedavinin de yaplmas gerekli olmaktadr. Bu tedaviler tamamlandktan sonra hastalar takip altnda tutulmaktadr.

Ana Sayfaya Git