“Sezaryen, alerjik hastalık görülme olasılığını artırıyor''

Alerjik hastalıkların her geçen gün artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Aydın, “Sezaryen doğum, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücudun doğal florasını bozması, sigara dumanına maruz kalma, kapalı ve yetersiz havalandırılmış ortamlarda yaşamanın da alerjik hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.” dedi.

Haberler 07.03.2020 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Uzm. Dr. Salih Aydn alerjik hastalklar ile ilgili açklama yapt.Dr.Aydn, her geçen gün alerjik hastalklarn artna dikkat çekerek, buna neden olan faktörleri öyle sralad Alerjik hastalklarn ortaya çkmasnda genetik (aileden gelen özellikler) ve çevresel faktörler etkili olmaktadr. Modern dünyada yaam eklinin deimesiyle birlikte çocuklarn daha steril ortamlarda doal mikroplarla karlamadan büyümelerinin alerjik hastalklara yatknlk oluturmaktadr. Ayrca sezaryen doum, gereksiz kullanlan antibiyotiklerin vücudun doal florasn bozmas, sigara dumanna maruz kalma, kapal ve yetersiz havalandrlm ortamlarda yaamann da alerjik hastalklarn görülme olasln artrmaktadr.

Uzm.Dr. Salih Aydn, Alerjik hastalklar bir bütün olarak deerlendirilmekle birlikte vücutta daha çok etkiledii sisteme göre farkl hastalklara yol açmaktadr dedi ve alerjinin neden olduu rahatszlklar ve çeitlerini öyle sralad:

ATOPK DERMATT (EGZAMA)

Derideki tipik yerleim yerlerinde kant, kzarklk, kuruluk eklinde kendini gösteren, uzam tekrarlayan ataklarla karakterize bir hastalktr. Bebeklerin yanaklarnda, eklemlerinin d yüzlerinde görülmektedir. Bu hastaln besin alerjileri ile yakn bir ilikisi vardr. Özellikle süt çocukluu döneminde atopik dermatit belirtileri görüldüünde besin alerjileri de akla getirilmelidir.

ÜRTKER (KURDEEN)

Sklkla bir alerjik etkene bal olarak (kuruyemiler, domates, yumurta, ambalajl hazr gdalardaki katk maddeleri, vücut losyonlar, ampuanlar vb...) ortaya çkan deride kzark, kabark, kantl ve parmakla üzerine basldnda rengi solan döküntülerle ortaya çkan bir hastalktr. Daha nadir olarak souk, scak, basnç gibi nedenlerle de ortaya çkabilir.

ALERJK RNT

Alerjik rinit burun mukozasnda meydana gelen alerjik bir reaksiyondur. Burunda kant hissi, doluluk, tkanklk, aknt, haprma, boaz kants eklinde kendini gösterir. Yl boyu süren tipi ve mevsimsel olarak görülen tipi (saman nezlesi, bahar alerjisi, yaz gribi) olmak üzere iki alt tipi vardr. Alerjik riniti olan çocuklar burun kants nedeniyle devaml burnunu siler ve burnun kemik ve kkrdak ksmlarnn birletii yerde bir çizgi oluur. Bu çizgi alerjik rinitin bir iaretidir.

ALERJK ASTIM

Havayollarnda duyarlln artmasna bal ortaya çkan alerjik astm, tekrarlayan öksürük, nefes darl ataklaryla kendini göstermektedir. Egzersiz, hava kirlilii veya sigara dumanna maruz kalma sonras öksürük meydana gelmesi, gece öksürüklerinin varl çocuun astm hastal açsndan deerlendirilmesini gerektirmektedir.

ALERJK HASTALIKLARI ÖNLEMEK çN çEVRESEL FAKTÖRLERE DKKAT EDN

Ebeveynler çocuklarnda bir alerjik hastalk üphesi saptarlarsa öncelikle gerekli tetkik ve tedavilerin planlanmas açsndan mutlaka bir çocuk doktoruna bavurmaldr diyen Uzman Dr.Salih Aydn unlar söyledi: Alerjik hastalklarn ortaya çkmasnda genetik faktörler önemli olmakla birlikte ebeveynlerin baz çevresel faktörlere de dikkat etmesi bu hastalklarn önlenmesi açsndan deerlidir. Dikkat edilmesi gereken çevresel faktörleri ise öyle sralayabiliriz; ayet tbbi bir gereklilik yoksa normal yolla doum yaplmas, bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnzca anne sütüyle beslenmesi, ek gdalara geçi için 6. ayn beklenerek daha erken ek gdalara geçilmemesi, çocuklarn sigara dumanna maruz kalmamas, gereksiz antibiyotik kullanmnn önlenmesi, yaam alanlarnn düzenli olarak sk sk havalandrlmas, ev temizliinin HEPA filtreli bir süpürge ile yaplmas, ayet çocukta hassasiyet varsa polen miktarnn fazla olduu dönemde darda geçirilen zamann ksa tutulmas, tespit edilmi bir alerjen madde varsa çocuun bu maddeden uzak tutulmas

Ana Sayfaya Git