“Sezaryen birinci tercih olmamalı”

Gebeliğin ilk günlerinden itibaren her anne adayının aklını önemli bir soru meşgul ediyor: ‘Normal doğum mu, sezaryen mi?’ Sorunun yanıtını ise anne adayının kemik yapısı, gebeliğin gelişim durumu, doğumun başlangıcı, gidişatı ve önceki doğumlar belirliyor.

Haberler 28.04.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anne ve bebein sal için uygun olan doum yönteminin hekim tarafndan seçilmesinin en doru karar olacan belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Cüneyt Genç, Normal doumun gerçekleebilme ihtimali ilk planda deerlendirilmeli, mümkünse sezaryen birinci tercih olmamal dedi.

Douma ksa bir süre kala anne adaylarnn endieye kapldna ve artan kaygnn yanl kararlar alnmasna neden olduuna dikkat çeken Op. Dr. Cüneyt Genç, sonrasnda iyileme süresi ksa olan normal doumun, sezaryene göre daha salkl olduunu söyledi. Op. Dr. Genç, Doum yaklatkça anne adaylar kordon dolanmas, oksijensiz kalma gibi olumsuzluklar yaanabilecei ve bebeklerinin salkl ekilde dünyaya gelemeyecei endiesine kaplarak sezaryene daha olumlu bakmaya balyor. Oysa normal doum sezaryenden çok daha salkldr. Daha fazla sabr gerektiren normal doumun zorluu bebek çkana kadardr. Tbbi açdan bir olumsuzluk yaanmayaca öngörülüyorsa normal doum seçilmeli, sezaryen birinci tercih olmamal ifadelerini kulland.

HER NORMAL DOUM ÖNCEKNE GÖRE KOLAY; HER SEZARYEN SE RSKL

Normal doumun anne ve bebek için avantajlarn sralayan Op. Dr. Cüneyt Genç unlar söyledi:

Doum sonrasnda kadnlar dikileri olsa bile rahat eder, ayn gün banyo yapabilir hatta bebeklerine kimsenin yardm olmadan bakabilirler. Normal doum sonras bebein emmeyi örenme süreci, annenin ideal kilosuna dönmesi ve spora balamas daha kolaydr. Bu doum yönteminde, sezaryen srasnda annelere sorun yaratabilecek karn içi yapklklar da olumaz. Normal doum ameliyat olmadndan kan kayb, enfeksiyon ve pht atma riski çok daha azdr. Her normal doum bir öncekinden daha kolay ve dikisiz gerçekleir. Her sezaryen ise öncekinden daha risklidir.

PLANLANAN SEZARYEN, ACL SEZARYENE GÖRE DAHA Y

Planl sezaryenlerin, annenin ruh sal ve tbbi komplikasyonlarn azl açsndan acil sezaryenlerden daha iyi olduunu vurgulayan Dr. Genç, Baz komplikasyon yaratacak durumlarda bebein normal doumu bekleyecek zaman ya da olasl olmayabiliyor. Anne adaylarnn ilk doum tecrübesinde bebein ters pozisyonda gelmesi ya da 4 kilogramn üzerinde olmas, annenin daha önce geçirdii rahim operasyonlar, kemik çatsnn darl, doum srasnda vajinada bebee zarar verecek bir enfeksiyonun bulunmas, miyom veya plasentann rahim azn kapatmas gibi durumlarda sezaryen doum ilk tercih olabilir. Plasental yetmezliin, bebein kalp ritmini bozmas gibi durumlar da acil sezaryene bavurmay zorunlu klar. Genel anestezi ile sezaryen doum olmusa gaz çkarma, yemek yeme ve bebei emzirme gibi durumlarda gecikmeler yaanabilir. Hastanede kalma süresi, annenin günlük yaamna geri dönme süresi normal doumdakine göre daha uzundur. Epidural anestezi ile doum anna tanklk etmek, bebei hemen emzirmek, ameliyat arsn kontrol etmek mümkün olsa da sezaryen birinci doum yöntemi olmamaldr. Bununla birlikte sezaryene topyekün sava açmak, zor doum vakalarn normal douma zorlamak da doru deildir diye konutu.

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOUM MÜMKÜN MÜ?

Baz anne adaylarnda sezaryen sonras normal doumun mümkün olduunu belirten Dr. Genç, bunun için hasta öyküsünü deerlendirmenin önemini vurgulad. Dr. Genç öyle devam etti:

En olumlu bulgu hastann öyküsünde daha önceden bir normal doum bulunmasdr. Bir kez normal doum yapm olan hasta, sonraki gebeliklerinde sezaryen yöntemi ile de doum yapm olsa da normal doum yapabilme potansiyeline sahiptir. Önceki sezaryenin alt segmentten ve transvers kesilerek yaplm olmas, normal doumda yrtlma riskini azaltr. Annenin pelvik kemik yapsnn ve rahim az açklnn uygunluk durumu ile bebein kilosunun düük olmas, sezaryen sonras normal doumu mümkün klabilir. Ancak doumun mutlaka elektronik bebek kalp atm sistemi ile takip edilmesi ve hekimin hastann yannda olmas gereklidir. Doumun beklenenden yava ilerlemesi ve bebein kalp atmlarnda düzensizlik meydana gelmesi durumunda vazgeçmek daha iyidir. Özetle sezaryen sonras normal doum yapmak isteyen anneler bu isteklerini doktorlar ile paylamal, kesin karar vermeden önce olumlu ve olumsuz bulgular iyi analiz etmeli, tam teekküllü, geceleri ve hafta sonlar dahil tüm birimleri ile hizmet veren bir hastane seçmeli ve doktorlarnn doum boyunca yanlarnda olacan garanti etmeliler.

Ana Sayfaya Git