Sezaryen doğum çocukta astım görülme riskini artırıyor

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zülfikar Akelma, doğum şekli sezaryene doğru kaydıkça çocukta alerjik hastalıkların daha sık görüldüğünü, astımın da bunlardan biri olduğunu bildirdi.

Haberler 04.05.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akelma, astmn tüm dünyada çok sk görülen kronik bir hastalk olduunu, Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) de astm önemli bir global halk sal sorunu olarak kabul ettiini söyledi.

Astml bir hastann yaam kalitesinin dütüünü, sürekli ilaç kullanmasnn yannda sk sk ataklar yaayabildiini belirten Akelma, en önemlisi de hastalk kontrol altna alnmazsa kiinin hayatn kaybedebildiini ifade etti.

Akelma, dünya genelinde 339 milyon astm hastas bulunduunu ve hastaln görülme sklnn son 50 ylda art eiliminde olduuna vurgulayarak, Hastaln çocuklarda görülme oran yaklak yüzde 15, yani ortalama her 8 çocuktan birinde astm görülüyor. Erikinlerde de oran çok fazla, yüzde 7-9 civarnda. Yani neredeyse her 10-11 kiiden birinde astm görülüyor. diye konutu.

Astmn görülme sklndaki artn bir sebebinin genetik olduunu vurgulayan Akelma, anne veya babada astm varsa çocuun hasta olma orannn yüzde 25, hem annede hem de babada varsa bu orann yüzde 50 olduunu dile getirdi.

- Sezaryenle doum yapmak astm riskini artran faktörlerden

Doç. Dr. Akelma, art eiliminin bir dier sebebin ise doum ekli olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Doum ekli sezaryene doru kaydkça alerjik hastalklar da daha sk görülüyor. Astm da bunlardan biri. O yüzden, biz, eer aksi bir durum yoksa doumun mutlaka normal yaplmasn tavsiye ediyoruz. Bebek sezaryenle doduu zaman ilk olarak anneden alaca yararl bakterileri alamam oluyor ve bakteriyel çeitlilii azalyor. Bizim ülkemizde de sezaryen oldukça yüksek yani neredeyse her iki çocuktan biri sezaryenle douyor. Salk Bakanl da sezaryeni azaltmaya çalyor. Yani bakldnda sezaryenle doum yapmak da astm riskini artran faktörlerden.

- Anne sütü alan çocuklarda astm görülme riski daha az

Bebein beslenme eklinin önemli bir faktör olduuna deinen Akelma, en az bir yl anne sütü alan çocuklarda astm görülme riskinin daha az olduunu, dolaysyla anne sütü verilmesine tevik edilmesi gerektiini aktard.

Akelma, arta sebep olan bir dier önemli faktörün sk antibiyotik kullanm olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Antibiyotikler ihtiyaç halinde kullanlr ancak bunlarn doru ve aklc kullanm önemlidir ve mutlaka doktor kontrolünde verilen antibiyotikler kullanlmaldr. Aksi takdirde vücuttaki faydal bakterileri öldürüyor ve astm gibi hastalklar artryor. Yine tabii bir dier sebep beslenme tipi. Örnein paketli, uzun süre raf ömrü olan gdalar, ilenmi gdalar yerine mevsiminde, taze, salkl bir diyet eklinin tercih edilmesi gerekiyor.

- Ayn evde kalan kiilerin içtii sigara çocuu etkiler

Obezitenin astm skln artrdn, bunun yannda astm kontrol altna almay da zorlatrdn belirten Akelma, düzenli, salkl diyet ve egzersiz tavsiyesinde bulundu.

çocuun yannda sigara içilmese dahi ayn evde kalan kiilerin içtii sigarann çocuu etkilediini anlatan Akelma, Ülkemizde pasif sigara içicilii önemli bir salk problemidir. Dolaysyla, sigara ve tütün kullanlmamaldr. Kullananlarn ise sigaray brakmas gerekmektedir. dedi.

Ana Sayfaya Git