"Sezaryen ile yapılan doğum bir sonraki gebelikleri riske atmaktadır"

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, "Sezaryen ile yapılan doğum bir sonraki gebelikleri riske atmaktadır." dedi.

Haberler 24.09.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karateke, gebelik döneminin salkl tamamlanmasnn hem anne hem de bebek açsndan çok önemli olduunu söyledi.

Gebelikte kanamann ciddi salk sorunu olduuna dikkati çeken Karateke, anne adaylarnn gebeyken yaad kanamalarn balca sebebinin plasentann önde yerlemesi ya da rahime yapk halde bulunmas olduunu aktard.

Karateke, özellikle plasentann ayrlmayacak ekilde rahme yapk olmasnn ciddi ölümlere sebep olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Bunun nedenlerine baktmz zaman ülkemizde sezaryen doumlarda özellikle son 15 ylda gittikçe artan bir oran var. Tüm Türkiyede bu oran yüzde 53-54lere varyor. Sezaryen ile yaplan doum bir sonraki gebelikleri riske atmaktadr. Ülkemizde çok fazla gebelii sezaryen ile sonlandrdnz zaman ikinci ve üçüncü doumlarda plasenta rahme yapk olmakta. Türkiye ve dünya geneline baktmz zaman doum sonras ya da gebelik esnasnda kanamadan ölümlerin önemli sebeplerinden biri, yapk plasenta olarak karmza çkmaktadr.

Yapk plasentaya zamannda müdahale ederek risk oluturmadan düzgün ekilde ortadan kaldrlmasnn birçok ilde baarl ekilde yapldn kaydeden Karateke, Bu noktada Ordu ve dier birçok illerimizdeki kadnlar oldukça ansl. Yapk plasentann altndan kalkacak hekim grubu, buna müdahale edecek ilaç altyaps ve kan depolar var. diye konutu.

- Devletimiz artk helikopter ve uçaklaryla hasta nakil edebiliyor

Prof. Dr. Ate Karateke, Türkiyede son yllara bakld zaman anne ölümleri açsndan oldukça iyi noktaya gelindiine iaret ederek, unlar söyledi:

Türkiyede anne ölümleri azalyorsa buna katk veren kadn doum uzmanlardr. Bunun yan sra hastanelerimizin tüm ülkede yaygn olmas ve bu hastanelere hekimlerin ulatrlmas, kan ulatrlmas veya hasta nakillerinin kolaylamas. Devletimiz artk helikopter ve uçaklaryla hasta nakil edebiliyor. Tüm bunlar anne ölümlerinin azaltlmasnda bir parametredir.

Bu noktada hizmeti veren hekimlerin ald eitimlerin çok önemli olduunu belirten Karateke, bunun yannda ebe ve dier salk personelinin eitimlerinin iyi olmasnn da anne ölümlerinin azalmasnda önemli rol oynadn aktard.

Karateke, hekim ve dier salk personelinin eitimlerini en iyi noktaya getirmek için ellerinden geleni yapmaya çaltklarn ifade etti.

Prematüre doumlarn birçok sebebi bulunduunu da kaydeden Karateke, prematüre bebekleri salkl dourtmak ve bunlarn yenidoan bakm ünitelerinde destek tedavisiyle problemsiz yaamalarn devam ettirmesini salamann tek amaçlar olduunu belirtti.

Karateke, Türkiyenin her noktasnda yenidoan bakm ünitelerinin hem says hem de kalitesinin arttna da dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git