Sezaryene karşı hypnobirthing

Cambridge Düşesi Kate Middleton ile gündeme gelen, doğum ağrılarını azaltan ‘hypnobirthing’ Dr. Sami Ulus Hastanesi’nde uygulanıyor.

Haberler 03.08.2017 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Sami Ulus Eitim ve Aratrma Hastanesi, anne adaylarn normal douma tevik etmek için harekete geçti. Gebe Okulunda douma hazrlanan anne adaylar, bir kamu hastanesinde ilk kez uygulanan hypnobirthing yöntemiyle doum korkusunu yeniyor ve ar tetik noktalarna masaj yapmay örenerek doum arlarn en aza indiriyor.

Anne adaylarnn doum korkusu, sezaryen talebinin artmasna neden oluyor. Ancak sezaryen arsz bir doum yöntemi gibi görünse de hem annenin hem de bebein saln tehlikeye atyor. Anne adaylarnn doum korkusunu yenmesini salayarak yüksek sezaryen orannn önüne geçmeyi amaçlayan Ankara Dr. Sami Ulus Kadn Doum çocuk Sal ve Hastalklar Eitim ve Aratrma Hastanesi ekibi, Türkiyede ilk kez bir kamu hastanesinde hypnobirthing yöntemi uygulamaya balad. ngiltere Cambridge Düesi Kate Middletonn doumuyla gündeme gelen hypnobirthing, doumun daha az ar hissedilerek gerçeklemesini salyor. Hypnobirthing yöntemi ile anne aday doumu engelleyen, doumda daha çok arya neden olan biliçaltndaki korkularn psikoterapi yöntemiyle yeniyor.

EN GÜZEL GÜNE HAZIRLIYORUZ

Zihnin korkudan ve gerginlikten kurtulmasyla endorfin hormonu salglandn belirten Gebe Okulu Koordinatörü ve Bahekim Yardmcs Uzm. Dr. çaanay Soysal, Endorfin bedenimiz için doal ar kesicidir. Gebeleri douma hazrlarken herhangi bir ilaç veya kimyasal kullamyoruz, anne adaylar doal artlarda hayatlarnn en güzel gününe hazrlanyor diye konutu. Gebe Okulunda kadn doum uzmanlar, deneyimli ebeler, fizyoterapistler, psikolog ve sosyal hizmetler uzmannn görev yaptn anlatan Sosyal, hypnobirthing uygulayan personelin, Salk Bakanl tarafndan verilen eitimi baaryla tamamladklarn belirtti. Gebe Okuluna katlan anne adaylarna akupressur yöntemi ile ar tetkik noktalarna masaj yapmay da örettiklerini ifade eden Soysal, Gebelere pilates eitimini ise fizyoterapistler veriyor. Annelere doumun ardndan da spor alkanl kazandrmay hedefliyoruz diye konutu.

MÜCADELEMZ OLUMLU SONUç VERYOR

Doumdan korkan birçok annenin hastanelerine bavururken Sezaryen uygulayacaksanz geleceim dediini anlatan Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Eyüp Sar, Anne ve bebek dostu bir hastane olarak, anneleri normal douma özendirmek için elimizden gelen gayreti veriyoruz. Sezaryene yönelten etkenlerden biri olan doum korkusu ile mücadelemiz olumlu sonuç veriyor. Gebe Okuluna katlan anneler doumun olaan bir süreç olduunu alannda uzman salk personelinden öreniyor ve en güzeli de çevresindeki tüm anne adaylarna normal doumun güzelliini anlatyor diye konutu. Sar, Gebe Okulunun tüm anne adaylar için açk ve tamamen ücretsiz olduunu belirtti. Hamileliinde 9uncu ay tamamladn ve doum yapaca an pilates egzersizleri yaparak beklediini anlatan Aslhan Tay, Gebe Okulu ile hamileliinin 6nc aynda tantn anlatt. Doum korkusu nedeniyle sezaryen olmak istediini belirten Tay, Sezaryen istediimi duyan doktorum bana normal doumun ne kadar salkl olduunu anlatt. Bebeimin sal için ikna olmutum ama çok korkuyordum ve gözüme uyku girmiyordu diye konutu. Doktorunun yönlendirmesiyle Gebe Okuluna geldiini anlatan Tay, Burada bütün korkularm yendim, hypnobirthing telkinleriyle rahatladm, ar hissettiimde nasl masaj yapmam gerektiini örendim. Pilates ile de kaslarmn güçlendiini bebeimi daha rahat tadm hissediyorum diye konutu.

SEZARYEN DOUM DEL AMELYATTIR

Salk Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumu da Gebe Okulunda yaplan uygulamalara destek verdi. Salk Bakanl olarak sezaryenle doum orann düürmeyi hedeflediklerini anlatan Okumu, Doum fizyolojik bir olay, sezaryen ise ameliyattr diye konutu. Kendisinin de bir yenidoan uzman olduunu hatrlatan Okumu unlar söyledi: Bebek, doumun balamasndan gerçeklemesine kadar geçen sürede hayata hazrlanyor. Anne karnnda sv ile dolu olan akcierlerini boaltmaya balyor, kalbi bata olmak üzere tüm organlar doumun oluturduu stresle yaama hazrlanyor. Bu hazrlanma sürecine frsat vermeden, çocuu bir anda anne karnndan dar çkaryoruz. Bu durum çocuun hayata adaptasyonunda sknt yaamasna neden oluyor. Anneye verilen anestezi de plasentadan çocua geçiyor.

Ana Sayfaya Git