Sezeryan doğum yöntemi değil cerrahi müdahaledir

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, sezaryenin bir doğum yöntemi değil cerrahi müdahale olduğunu belirtti.

Haberler 28.07.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Ahmet Demircan, sezaryenin bir doum yöntemi deil cerrahi müdahale olduunu belirterek, u anda ulatmz rakamlara göre, sezaryen normal doumunun önüne geçmitir. Bu düündürmeli. çünkü bu sonuç bilime uygun bir sonuç deildir. dedi.

Demircan, Dr. Zekai Tahir Burak Eitim ve Aratrma Hastanesinde, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann da katld Sezaryen Oranlarnn Azaltlmasnda Etkili Yöntemler Sempozyumunda konutu.

Bakan Demircan, Allahn yeryüzünde yaratt en deerli varlk olan insann dünyaya gelmesi hadisesi doumun, mucizevi nitelik tadn söyledi.

Doumun fizyolojik bir olay olduuna iaret eden Demircan, bilimsel olarak da insan fizyolojisinin normal douma uygun düzenlendiini belirtti. Demircan, bu ekilde gerçekletirilen doumun hem anne hem de bebek sal açsndan çok faydal olduunu vurgulad.

Normal doumun bebein baklk sisteminin gelimesi açsndan önem tadn dile getiren Demircan, bebein doum sonras emme refleksinin daha kolaylatn, anne ile bebek arasndaki ilikinin daha ksa sürede younlaabildiini ifade etti.

Demircan, normal doum sonrasnda anne ve bebein hastanede kal süresinin daha ksa olduuna dikkati çekti. Normal doumda annede baar ve güven duygusunun gelitiini anlatan Demircan, annenin bünyesinin sonraki doumlar için de daha salkl hale geldiini belirtti.

Sezaryenin normal doumdan fazla kullanlmas düündürücü

Sezaryen, annenin çok sayda doum yapma hakkn adeta elinden almaktadr. deerlendirmesinde bulunan Demircan, normal doumda anne ölüm oranlarnn da sezaryenle kyaslandnda daha az olduuna iaret etti. Demircan, normal doum sonras ar ikayetinin ve günlük yaama dönü süresinin de çok ksa olduunu vurgulad.

Bakan Demircan, sözlerine öyle devam etti:

Sezaryen doum yolu yöntemi deil, bir cerrahi müdahale, ameliyattr ve ancak bir endikasyon olduunda bavurulacak bir uygulama olmaldr. Anne ve bebek sal için gerektiinde hayat kurtarc bir müdahaledir elbette. Sezaryenin normal doumdan fazla kullanlyor olmas gerçekten düündürücüdür. u anda ulatmz rakamlara göre, sezaryen normal doumunun önüne geçmitir. Bu düündürmeli. çünkü bu sonuç bilime uygun bir sonuç deildir. Endikasyonu koyan hekimlerimizin bu konuyu bilim açsndan deerlendireceklerine ve sorgulayacaklarna inanyorum. Ülkemizdeki hekimlerin de bu olumsuz sonuçtan rahatsz olduklarna inanmak istiyorum, muhakkak ki rahatszlar. Burada düzeltilmesi gereken bir nokta var ve onun üzerinde durarak, bunu düzeltmek zorundayz.

Cumhurbakanmzn önderliinde ikinci dönüüm de balad

Bu sorunun, bakanlk ve hekimlerin i birliinde çözüleceine inanmak istediini dile getiren Demircan, öyle konutu:

Tarihte ve bugün hekimlikte dünyaya hizmet etmi, yol göstermi bir medeniyetin çocuklar olan hekimlerimize buradan seslenmek istiyorum. Biz bakanlk olarak bütün sorunlarmz el birliiyle çözmeye hazrz. Bu sorunu da çözmek için sizlerin önerilerinizi dinlemek, deerlendirmek ve el birliiyle bu çözüm yolunda admlar atmak boynumuzun borcu. Bunu birlikte çözeceiz. Ne kurum olarak bakanlk tek bana çözebilir ne de hizmeti veren siz deerli kardelerimiz çözebilir. Ama el birlii yaparsak, Bu bir sorun der ve bunun üzerine gidersek, bilimi de arkamza alarak çözemeyeceimiz bir sorun yok. çözeceimize de inanyorum.

Cumhurbakan Erdoann önderliinde bütün alanlarda olduu gibi salkta da birinci dönüüm hamlesinin baaryla yapldn anlatan Demircan, Yine Cumhurbakanmzn önderliinde ikinci dönüüm de balamtr. Bu çerçevede çok önemli yatrmlardan birisi ehir hastanelerimizdir. Elbette ki bu ehir hastanelerimiz, fiziki mekan ve donanm olarak mükemmel olacak ama bu yetmez. En büyük mükemmellik, orada çalan siz deerli hekimlerimizsiniz. ifadelerini kulland.

Hem hizmeti veren hem de alanlarda yüksek memnuniyet oranlarnn önemli olduuna iaret eden Demircan, unlar kaydetti:

Ülkemiz, bu hamleleri baaracak ve ilerlerken de Cumhurbakanmzn ve saygdeer hanmefendinin destekleri, önümüze koyduklar hedefler, bizim için bir güç ve baarma heyecan olacak. Salkta ve dier bütün alanlarda ülkemiz 2023 hedeflerine büyük admlarla ilerlemektedir. Bunun yannda bu kadar büyük yatrmlar yaparken hem salk çalanlarmzn memnuniyetini artracak tedbirleri almak hem bu alanda yapmakta olduumuz büyük harcamalarn ülkedeki salk endüstrisinin gelimesine vesile olmasn salamak hem istihdam artrmak hem de da ekonomik kan kaybn önlemek gereklidir.

Hedeflerin bunlarla da snrl olmamas gerektiini vurgulayan Demircan, Türkiyenin salk ürünlerini de satar hale gelebilmesi için ne yaplmas gerekiyorsa el birliiyle gerçekletireceklerini ifade etti.

Salk hizmetini sadece Türkiye ile snrlamadklarn belirten Demircan, hastanelerde dünyaya hizmet verilmesini amaçladklarn söyledi.

Eitim düzeyi arttkça sezaryen o kadar azalacaktr

Salk Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de ülkelerin en büyük servetlerinin genç nüfus olduunu, çocuklarn toplumda dinamizmi saladn kaydetti.

çocuklarn bakm, geliimi ve eitiminde annenin rolünün büyük olduuna iaret eden Erdöl, anne salnn korunmasnn önem tadn ifade etti.

Fizyolojik olan normal doumun yerini son yllarda sezaryenin aldn anlatan Erdöl, sezaryen sklnn özellikle özel hastanelerde çok yüksek olduuna dikkati çekti.

Bilimsel açdan bakldnda da normal doumun genel, sezaryenin istisna bir uygulama olmas gerekirken, bunun tam tersi bir durumun yaandn bildiren Erdöl, Buradaki çarpk düzeni yerli yerine oturtmamz lazm. Bunun çok faktörleri var. Önemli hususlardan birisi, hekimlerin hukuk karsnda güvence içerisinde olmadklardr. Yani, herhangi bir olumsuz durumda, hekimlerimiz ve dier salk çalanlar, mahkemelerde çok ciddi skntlarla kar karya kalmaktadrlar. diye konutu.

Erdöl, milletvekili olduu dönemde kendisinin verdii teklifle kanunlaan bir hükmün bulunduunu belirterek, Ama maalesef bunun uygulanmadn görüyoruz. Kanun, açk ve net. Diyor ki Her türlü tedbir alndktan sonra, doum sonrasnda annede ve veya bebekte oluabilecek olumsuz durumlardan hekim mesul tutulamaz. Bu, kanunda net yazld halde pek çok hekim arkadamz, mahkemelerde skntyla kar karya kalmaktadr. dedi.

Sezaryen oranlarnn düürülmesinde eitimin önemine deinen Erdöl, hekimlerin, ebelerin ve dier salk çalanlarn bu konuda eitim düzeylerinin daha da artrlmas gerektiini söyledi. Erdöl, Eitim düzeyi ne kadar artarsa, sezaryen de komplikasyon da o kadar azalacaktr. dedi.

Sempozyum kapsamnda ayrca hastanenin tarihçesini içeren ksa sinevizyon gösterimi yapld. Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Yaprak Üstün tarafndan da sunulan hizmetler hakknda bilgi verildi.

Ana Sayfaya Git