Sezeryan Türkiye’de yüzde 53 arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütünün yüzde 15 olarak açıkladığı makul sezaryen oranının, Türkiye'de yüzde 53'e yükseldiğini belirtti.

Haberler 28.07.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan, Dünya Salk Örgütünün yüzde 15 olarak açklad makul sezaryen orannn, Türkiyede yüzde 53e yükseldiini belirterek, Ülkemizdeki yüzde 53 sezaryen orann, Fransadaki yüzde 20, Hollandadaki yüzde 15ler seviyesine indirmek için büyük bir seferberlik balatmalyz. dedi.

Emine Erdoan, Zekai Tahir Burak Eitim ve Aratrma Hastanesinde düzenlenen Sezaryen Oranlarnn Azaltlmasnda Etkili Yöntemler konulu sempozyuma katld.

Burada konuan Erdoan, son yllarda, dünyada birçok ülkede olduu gibi Türkiyede de sezaryen oranlarnn hzla arttna dikkati çekerek, Zekai Tahir Burak Eitim ve Aratrma Hastanesini konuyu büyük bir hassasiyetle takip ettii için tebrik etti.

Doumevlerinin çou insann hayata gözlerini açt özel mekanlar olduunu dile getiren Erdoan, burada yaananlar annelerin hayatlar boyunca unutmadklarn söyledi.

Dünyaca ünlü doum uzman Michel Odentin doum eklinin ve ortamnn medeniyeti ekillendirdiine ilikin sözlerini anmsatan Erdoan, doal ve ftri bir doum sürecinin insanln saf ve duru bir medeniyet inasna da vesile olacan aktard.

Emine Erdoan, doum tecrübesinin kadnlara büyük bir bilgelik kazandrp, yaratl mucizesine tanklk frsat sunduuna iaret ederek, öyle konutu:

Tüm kadnlarmz bu tecrübeyi en güzel ekilde yaamay hak ediyor. Fakat ne yazk ki modern dünya kadnlarmz bu doal deneyimden uzaklatryor. Bir hayat kurtarma ameliyat olarak bilinen sezaryen, artk tercih edilebilir bir doum eklini ald. Dünya Salk Örgütünün yüzde 15 olarak açklad makul sezaryen oran, ülkemizde makul snrlar aarak yüzde 53lere yükselmitir. Yani her iki çocuktan birisi sezaryenle domaktadr. Sezaryen elbette zorunlu sebeplerle yapldnda hayat kurtarr. Fakat bir kolaylk olarak görülüp, müdahalesiz normal doumun yerine tercih edildiinde anne ve bebek adna kayplara neden olmaktadr.

Kadnlarmz cesaretlendirmek gerekiyor

Erdoan, uzmanlarn doum fizyolojisi ile emzirme fizyolojisi arasndaki güçlü baa iaret edip, doum eklinin emzirmenin kalitesi ve süresini, normal doumun da hayat boyu salk rotasn belirlediini söylediklerini hatrlatt.

Normal doumun saysz faydalar var. diyen Erdoan, hastanenin 2005te açln yapt Suda Doum Ünitesinin bu konuda kadnlara sunulan güzel alternatiflerden birisi olduuna dikkati çekti.

Zekai Tahir Burak Eitim ve Aratrma Hastanesinin sezaryen oranlarnn azaltlmasnda gösterdii baarnn dier kurumlara da örnek olmasn dileyen Erdoan, Nefes egzersizleri, akupunktur gibi doumu kolaylatran uygulamalarla kadnlarmz doal yöntemler konusunda cesaretlendirmek gerekiyor. Doumhanelerin kl ve gürültülü ortam yerine, rahat, güvenli ve konforlu ortamlarn hazrlanmas, inanyorum ki kadnlarmz rahatlatacak, doum sürecini kolaylatracaktr. ifadelerini kulland.

Türkiyenin salk alanndaki en büyük projelerinden birisi olan ehir hastanelerinin, bu konuda önemli bir vizyon ortaya koyduunu, kou sistemi yerine her hastaya özel oda esasna göre tasarlandn vurgulayan Erdoan, özellikle doum sürecinde anne adaylarnn bu imkana çok ihtiyac olduunu aktard.

Emine Erdoan, özel odann sadece bir konfor meselesi deil, mahremiyetin korunmas noktasnda da bir ihtiyaç olduuna dikkati çekerek, Mevcut doumhanelerimizin bu bak açsyla gözden geçirilmesi, salk personelinin mahremiyet konusunda eitilmesi zaruridir. dedi.

Anne ölüm oran son 15 ylda 100 binde 14e geriledi

Salk Bakanlnn sezaryen oranlarn düürmek ve anne saln korumak için ciddi takipler yaptnn da altn çizen Erdoan, Özellikle anne sal konusunda çok önemli admlar att. Anne ölüm oran, son 15 ylda 100 binde 64ten, 100 binde 14e geriledi. Nitekim bu rakam, Harvard Üniversitesinde yaplan bir çalmada, baar örnei olarak gösterildi. Ayn baary, sezaryen oranlarnn düürülmesinde de yakalamay temenni ediyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Erdoan, Salk Bakan Ahmet Demircann bu alanda çok baarl çalmalar yapacana olan inancn da dile getirerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Ülkemizdeki yüzde 53 sezaryen orann, Fransadaki yüzde 20, Hollandadaki yüzde 15ler seviyesine indirmek için büyük bir seferberlik balatmalyz. Gelimi ülkelerde eitim seviyesi arttkça, normal doum tercih edilirken, bizde durum ne yazk ki tersine gidiyor. Üniversite ve kamu hastanelerimiz ibirlii yaparak, bu oranlar düürmek için etkili yöntemler üzerinde çalmallar. Doum yapan kadnn ve yeni doan bebein ihtiyaçlarn doru tespit ederek, kadnlara güvenilir ortamlar sunmallar.

Yeni bir doum öretisi, hekim yaklam ve hasta bilinci ina etmeliyiz. diyen Erdoan, hastanede açln gerçekletirecekleri Gebe Okulunun da bu anlamda önemli ilevler üstleneceine inandn belirtti.

Kadnlara güven ve cesaret verecek bir hasta-doktor ilikisini tesis etmek, ebelik sistemini bilimsel çerçevede yeniden deerlendirmek gerektiine de vurgu yapan Erdoan, anne ve bebek arasndaki sevgi bann kurulduu doum sürecinin doru ekilde planlanmasnn, nesillerin gelecei adna son derece önemli olduunu kaydetti.

Emine Erdoan, salondakilere, Böylesine önemli bir konuda toplumumuzun sizlerin rehberliine ihtiyac var. Bilim insanlar olarak, kadnlarmza sezaryenin bir talep konusu deil, zorunluluk gerei olabileceini lütfen anlatn. diye seslendi.

Konumasnn ardndan hediye takdim edilen Erdoan, hatra fotoraf çektirdi.

Daha sonra Erdoan, Salk Bakan Ahmet Demircan ile hastane içerisinde gebelerin salkl bir ekilde douma hazrlanmas amacyla kurulan Gebe Okulunun açln gerçekletirdi.

Burada gebelerle bir süre sohbet edip hastane yetkililerinden bilgi alan Emine Erdoan, hastane koridorunda hastalarla da konuarak bir bebei sevdi.

Ana Sayfaya Git