SGK'nın 52 kalem ilacı geri ödeme listesinden çıkarması tepkiyle karşılandı

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, alınan kararın iptal edilmemesi halinde gerek halk sağlığı gerek kamu gerekse ilaç ve sağlık alanında geri dönüşü olmayan ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Haberler 14.09.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Malatya Eczaclar Odas Bakan Ebru Sönmez, 8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yaynlanan Salk Uygulama Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Tebli ve Salk Hizmetleri Fiyatlandrma Komisyonu Karar ile 52 kalem ilacn Sosyal Güvenlik Kurumu tarafndan geri ödeme listesinden çkarlmasna ilikin olarak oda binasnda bir basn açklamas düzenledi.

Sönmez, 8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yaymlanan Salk Uygulama Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Tebli ve Salk Hizmetleri Fiyatlandrma Komisyonu Karar ile, analjezik-antiinflamatuar jel, merhem, spreyler ve çocuklarn di çkarma döneminde kulland ar kesici ilaçlarn da içerisinde bulunduu toplam 52 kalem ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafndan geri ödeme listesinden çkarlm, birçok ilacn edeer ödeme band yüzde 5e çekilmi ve baz ilaçlar için edeer olmasa dahi Terapötik referans grubu ad altnda kutu adedi kstlamasna gidilmitir. hatrlatmasnda bulundu.

GER ÖDEMEDEN çIKARILAN BAZI LAçLARIN COVD-19 TEDAVSNDE SEMPTOMLARIN GDERLMESNDE YARDIMCI OLARAK KULLANILIYOR

Salkl yaam koullarnn salgnla birlikte zorlat bu dönemde halk saln zora sokacak bu tür kararlarn, ekonomik koullar öne sürülerek uygulamaya konulmasnn kabul edilebilir bir durum olmadna vurgu yapan Sönmez, geri ödemeden çkarlan ilaçlarn bazlarnn Covid-19 tedavisinde semptomlarn giderilmesinde yardmc olarak tedavi protokollerinde hekimler tarafndan kullanldn kaydetti.

BU UYGULAMA TASARRUFU DEL, HARCAMALARI ARTTIRACAKTIR

Sönmez açklamasnda, Salkta Dönüüm ile birlikte yaplan reformlarn, hastalarn salkl yaam koullar ve ilaca eriimin önüne geçecek ekilde sekteye uratlmasnn, keza edeer olmayan ilaçlar için ayn etkiye sahip denilerek kutu adeti kstlamas yaplmasnn, hastalarn tedavilerini olumsuz yönde etkileyeceine dikkat çekti.

Sönmez, Ayrca ilac temin edebilmek için daha fazla ücret ödemek zorunda kalnacak olmas nedeniyle, söz konusu uygulama halkmz nezdinde de kabul görmeyecek ve tepki ile karlanacaktr. Kurum tarafndan tasarruf tedbiri amacyla ödeme listesinden çkarlan ilaçlar nedeniyle hekimlerimiz kurumun ödedii daha pahal ilaçlar reçete etmek zorunda kalacak ve beklenenin aksine kamunun toplam ilaç harcamalar daha da artacaktr. dedi.

SALIKTA TASARRUF SALIKSIZ BR YÖNTEMDR

Alnan kararn iptali için yetkililere seslenen Sönmez, öyle devam etti:

8 Eylül 2021 tarihli Salk Uygulama Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Tebli ve Salk Hizmetleri Fiyatlandrma Komisyonu Kararnn mutlak suretle iptal edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde gerek halk sal gerek kamu gerekse ilaç ve salk alannda geri dönüü olmayan ciddi sorunlarla kar karya kalnacaktr. Salkta tasarruf salksz bir yöntemdir! Bu konuyla alakal dava sürecimizi balatp takibini sürdüreceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git