"Sıcak hava beyin kanaması riskini artırıyor"

Prof. Dr. Hadiye Şirin: "Beyin kanaması için alt yaş sınırı yok, yenidoğan bebeklerde bile belirli nedenlerle beyin kanaması görülebilir. Sıcak hava koşulları da bunu kolaylaştırabilir" Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Güler: "Dışarıdan su dökmek, kolonya dökmek, sarımsak yedirmek gibi şeylerin hiç yararı yok, aksine zaman kaybına neden oluyor"

Haberler 05.07.2018 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hadiye irin, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava scaklnn, özellikle tansiyonu yüksek kiiler, kalp hastalar için uyar nitelii tadn belirterek scak havalarn beyin kanamas riskini artrabildiine dikkati çekti.

irin, ani balayan çok iddetli bir ba arsnn ardndan bilinç bozukluu, bulant, bir tarafta güçsüzlük, konuma bozukluu, dengesizlik, görme problemi gibi belirtilerin beyin kanamasna iaret ettiini vurgulayarak, bu belirtiler görüldüünde 112 Acil Servis ekipleriyle balant kurmann ve en ksa sürede hastaneye ulamann hayati önem tadn kaydetti.

irin, beyin kanamas görülme sklnn 100 bin kiide 10 olduunu, tansiyon kontrolü yetersiz ya da eitim düzeyi düük toplumlarda bu orann yükseldiini dile getirdi.

Beyin kanamas için 65 ya üstü kiilerin risk altnda olduunu ancak son yllarda genç hastalarda da bu rahatszln art gösterdiini ifade eden irin, Beyin kanamas için alt ya snr yok, yenidoan bebeklerde bile belirli nedenlerle beyin kanamas görülebilir. Scak hava koullar da bunu kolaylatrabilir. dedi.

Güler: 5550 ya alt da dikkat etmeli

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Aye Güler de, artk diyabet, obezite gibi metabolik hastalklara daha sk rastlandn, bunun da genç hastalardaki beyin kanamasnn nedenleri arasnda gösterilebileceini dile getirdi.

Scak hava, hastalarn ilaçlarn düzensiz kullanmalar veya susuz kalmalar nedeniyle beyin kanamalarnn sklnn da yükseldiinin altn çizen Güler, Yaplan bilimsel çalmalar, yüksek hava scakl ile gelen beyin kanamasnn 5550 ya alt genç hastalarda olduunu ortaya çkaryor. Metabolik hastalklarn toplumda daha sk görülmesi, hastalarn yeni tanyor olmalar ya da ilaç kullanmamalar bunda etkili olabilir. dedi.

Güler, ölümle sonuçlanabilecek bu durumu önlemek için yaz aylarnda 10.001600 saatleri arasnda günee çklmamas ve ar gdalardan kaçnlmas gerektiini ifade etti.

Kolonya dökmenin faydas yok

Beyin kanamas belirtileri fark edildiinde 112 Acil Servis ekiplerine haber vermenin büyük önem tadn belirten Güler, ekipler gelene dek hastann yan yatrlmas ve bann altna yastk konulmas önerisinde bulundu.

Güler, fenalaan hastalara ilk etapta uygulanan baz yanl yöntemlerden kaçnlmas gerektiini de aktararak, Dardan su dökmek, kolonya dökmek, sarmsak yedirmek gibi eylerin hiç yarar yok, aksine zaman kaybna neden oluyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git