Sıcak hava burun kanamalarını tetikliyor

Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Op. Dr. T. Burak Kocagözoğlu, genelde basit nedenlere bağlı olarak görülen burun kanamalarına sıcak ve kuru havalarda daha sık rastlandığını söyledi.

Haberler 09.07.2017 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR,Yaz aylarnda scaklarn artmas nedeniyle daha sk görülmeye balanan burun kanamalarnn, kiiyi endielendirdiini, fakat bu durumun çounlukla ciddi bir hastalk belirtisi olmadn belirten Kulak, Burun ve Boaz bölümünden Op. Dr. T. Burak Kocagözolu, burun kanamalarnn ön ve arka burun kanamalar olarak ikiye ayrldn belirtti. Ön burun kanamalarnn çounun scak ve kuru havalardan kaynakladn ve hastalk belirtisi olmadn anlatan Op. Dr. Kocagözolu, arka burun kanamalarnn altnda yatan sebeplerin banda tansiyon yüksekliinin geldiini kaydetti.

çOCUKLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

Op. Dr. Kocagözolu, burun kanamalarna en sk çocuklarda rastlandn hatrlatarak unlar söyledi: Burun kanamalarna çocuklarda daha sk rastlanr ve aileler oldukça endielenirler. Ancak çocuklarda bu durumun önemli bir hastaln ilk belirtisi olmas oldukça nadirdir. Bu kanamalar genellikle burnun ön tarafnda, damarca zengin olan bölgeden kaynaklanr. Scak havada kuruyan bu bölgenin damarlar kolayca çatlayp kanayabilir. Kanama genellikle kendiliinden ya da basit müdahalelerle durur. Kanayan bölgenin üzeri kabuklanr. Bu kabuk, burunu temizlerken veya çocuun rahatsz olup eliyle dokunmasyla kalkar ve kanama tekrar balar. çözüm kanayan bölgeyi uygun kremlerle yumuatmak ve tekrar kanamadan iyilemesini salamaktr.

YÜKSEK TANSYONA DKKAT

Orta ve ileri yalarda görülen burun kanamalarnn ise daha tehlikeli olabileceinin altn çizen Op. Dr. Kocagözolu, Orta ve ileri yata görülen kanamalarn bir bölümü arka ksmdan kaynaklanabilir. Altta yatan sebep genellikle tansiyon yüksekliidir ve bu durumda kanama daha iddetlidir. Ayrca bir ksm hastada aspirin gibi çeitli kan sulandrc ilaçlarn kullanm kanamann durmasn güçletirir. Bu tür kanamalar doktor müdahalesi gerektirir dedi.

NELER YAPILMALI?

Op. Dr. Kocagözolu, burun kanamalarnda yaplmas gerekenler konusunda da u bilgileri verdi: Doktora ulancaya kadar ilk müdahale olarak kanamas olan hasta önce sakinletirilmelidir. Daha sonra burnun kanat olarak tabir edilen ön ksmlar, ba ve iaret parma arasnda sktrlmal ve gevetmeden en az 5 dakika beklenilmelidir. Bu srada hasta yatmak yerine oturmay tercih etmeli ve mümkünse burnun yanakla birletii ksma buz uygulanmaldr. Kanama dursa bile doktor tarafndan muayene edilmesi uygun olur.

Ana Sayfaya Git