Sıcak havada astımı tetikler

Dünyada yaklaşık olarak 300 milyon kişinin astımdan etkilendiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, hem sıcakların yaklaşması hem de her türlü alt solunum yolu enfeksiyonunda olduğu gibi, Kovid-19 enfeksiyonunda da orta ve ağır astım hastası olanların daha ağır etkilenebileceğini ve astım ataklarını tetikleyebileceğini vurguladı.

Haberler 26.05.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilinenin aksine, astm hastalar sadece mevsim geçilerinde deil scak havalarda krize girebileceini ve yaz mevsiminde de astm ve alerji hastalarnn pek çok açdan tehdit altnda olabileceklerini belirten Göüs Hastalklar Uzman Uzm. Dr. Hacer Ofluolu, nemli ve scak havann sorunun balca kaynan oluturduunu ifade etti. Yaz aylarnda artan alerjenler açsndan dikkatli olunmas gerektiini söyleyen Ofluolu, astm hastalnda genetik faktörlerin de etkili olduunu belirtti.

BAIIKLIK SSTEM DI ETKENLERDEN DORUDAN ETKLENYOR

Mevsim deiimi, hava ssnn deimesi ve nem orannn artmas, polenlerin youn olduu ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde astml bir kiide hava yollarn uyararak astm atana neden olabileceine deinen Uzm. Dr. Hacer Ofluolu u ifadeleri kulland:

Hem bahar mevsimi hem mevsim deiiklikleri birçok hastaln daha çok görüldüü dönemlerdir. Burada pek çok faktörün rolü olabilir. Havalarn snmas, atmosfer basncndaki deiiklikler, soluduumuz havadaki nem miktarndaki farkllklar ve yine bu mevsimde soluduumuz havaya karan bitkilere ait polenlerin önemli rolü vardr. Bunun yannda, bir de vücudumuzda hormonlarn neden olduu birtakm deiiklikler yaanabilir. Bunlarn salglanmasnda gecenin, gündüzün ve mevsimlerin hayli etkisi var. Keza baklk sistemimiz dorudan doruya d etkenlerden etkileniyor

YEMEK SONRASI EGZERSZDEN KAçINILMALI

Yaz mevsiminde astmllarn ve alerji hastalarnn pek çok açdan tehdit altnda olabileceklerini belirten Ofluolu, Yaz aylarnda artan alerjenlere kar dikkatli olunmas gerektii unutulmamaldr. Astmn ve alerjik nezle ile alerjik göz rahatszlklarnn önde gelen tetikleyicilerinden olan polenler, sanlann aksine sadece ilkbaharda deil, yaz ortasndan sonbahara dek yaylma gösterirler. Hareketsiz geçen k aylarndan sonra yazlar açk havada ar egzersiz yaplmas da alerji ve astm krizini tetikleyebilir. Yürüyü de dahil olmak üzere tüm egzersiz çeitleri ile kiide nefes darl, hrlt, öksürük, göüste skma hissi, kant, deri döküntüsü ve baylma gibi belirtiler görülebilir. Bu tür alerjiden korunmak için yemek sonras 3-4 saat boyunca egzersizden kaçnmak, egzersiz öncesi kimi ar kesicilerden uzak durmak ve adet dönemlerinde egzersiz yapmamak uygun olacaktr. Ayrca, egzersize yava yava balayp ve ayn ekilde bitirmek de önerilmektedir ifadelerini kulland.

GENETK FAKTÖRLERN DE ETKS VARDIR

Astma neden olan alerjik bünyenin ortaya çkmasnda genetik faktörlerin de önemli rolü olduunu ifade eden Ofluolu Kaltmn yüzde 40-60 vakada rol oynad tahmin edilmektedir. Astml hastalarn çounun yakn akrabalarnda astm ya da dier alerjik hastalklardan bir veya birkaçnn olduu tespit edilmektedir. Ancak bu tüm olgular için geçerli deildir. Astml bir annenin çocuunda astm görülme skl yüzde 20-30lara çkarken, hem anne hem de baba astm ise bu oran yüzde 60-70 deerlerine ulamaktadr.

Dier bir önemli risk faktörünün de sigara olduunu hatrlatan Ofluolu, Sigara dumannda bulunan 4000e yakn gaz, duman ve partikül yapsndaki kimyasal maddeler astmn oluumunda önemli rol oynarlar. Annesi sigara içen bebeklerde solunum yolu hastalklarnn ve astmn daha sk görüldüü belirtilmektedir. Sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan astml hastalarn tedavisi de çok zor olmaktadr diye konutu.

ASTIMI OLANLAR KOVD-19 RSK GRUBU çERSNDE YER ALIYOR

Göüs Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. Hacer Ofluolu, Hastalk Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC), Kovid-19 enfeksiyonu ile ilgili açklad risk gruplar içerisinde; 60 yandan büyük olmak, kronik tbbi rahatszl olmas, yüksek tansiyon, kalp hastal olmas, diyabet ve astm hastalnn olmas olarak bildirilmitir. Bu tablo üzerinden baktmzda astm olanlar Kovid-19 enfeksiyonu için risk gurubu içinde yer almaktadr. Fakat koronavirüsün, astm hastalarn nasl etkilediine dair bir aratrma henüz bulunmamaktadr dedi.

NASIL ÖNLEMLER ALINMALI?

Risk grubunda yer alan astm hastalarnn almas gereken önlemlere de deinen Ofluolu, Bol bol sv ve doal meyve sularn tüketin. Mümkün olduu kadar, az da olsa krmz et tüketin. Vitamin ve mineral takviyesi, baklk sistemini kuvvetlendiren beta glucan, omega 3 balk ya alabilirsiniz. Ayrca her gün evde, en az 20-30 dakika egzersiz yapn ve düzenli uyuyun. Güzel müzikler dinleyin ve hijyene önem verin. Moralinizi yüksek tutun. Ayrca, astm hastalar bu dönemde kortizon içeren sprey kullanmay ve doktorlar tarafndan verilen ilaçlarn kullanmalarnda bir saknca yoktur. Bu uygulamalar, koronavirüsten korumada faydal olacaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git