Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine dikkat

Mikroorganizmaların sıcak havada hızla ürediğini hatırlatan Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Uzmanı Prof. Tayar, ölümcül olabilen gıda zehirlenmelerine dikkat çekti.

Haberler 03.07.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerekli rutubet, besin öesi, scaklk ve zaman koullar olutuunda hzla üreyen mikroorganizma says arttkça enfeksiyon ve hastalk riskinin de arttn vurgulayan Gda Hijyeni ve Teknolojisi Uzman Prof. Dr. Mustafa Tayar, unlar söyledi:

GIDA ZEHRLENMES HAYAT RSK OLUTURABLR

Gda zehirlenmesi, genellikle hafif seyirli ve ksa süreli olmasna karn, zehirlenmeye sebep olan gda ve kiiye özgü baz faktörler, zehirlenmenin sebep olduu hastaln daha ar seyretmesine, hatta ölümcül olmasna yol açabilir. Gda zehirlenmesine herkes yakalanabilir ancak baklk sistemi zayf kiiler, hamileler, bebekler, çocuklar ve yallar daha duyarldr.

BULANTI VE SHAL ÖNLEYC LAç KULLANILMAMALI

Tayar, gda zehirlenmesi belirtileri gösteren bir kiinin bakalar için yiyecek hazrlamamas gerektiini ifade ederek unlar aktard:

Gda zehirlenmelerinin çounda 24-48 saat içinde zehirlenmeden kaynaklanan belirtiler hafifler ya da ortadan kalkar. Kusma ve ishal ikayetlerinin balamasn takiben 24 saat içinde kesinlikle bulant ve ishali önleyici ilaç kullanlmamas gerekir. Bu tablo, vücudun toksinlere kar verdii tepkidir. shal ve kusmay artracak diye hiçbir ey yememek ve içmemek de büyük yanltr.

DONMU GIDALAR, BUZDOLABINDA VEYA MKRODALGA FIRINDA çÖZÜLMELDR

Gda zehirlenmelerine kar alnabilecek tedbirlere deinen Tayar, önerilerini öyle sralad:

Her türlü gda maddesini satn alrken etiket bilgisini okuyun, üretim, son kullanma tarihi ve saklama koullarna dikkat edin. Souk gdalar alveriin sonunda aln. Satn aldnzda eve dönü süresini olabildiince ksa tutun ve alveriten döner dönmez buzdolabna yerletirin. Donmu gdalar, buzdolabnda veya mikrodalga frnda çözülmelidir. çi yiyecekler, oda scaklnda ne kadar uzun süre braklrsa bakteriler, o kadar çabuk çoalr ve zehirler oluabilir.

Ana Sayfaya Git