Sıcak Havalarda Sağlığınızı İhmal Etmeyin

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık değerleri, sağlığımızı iki kez fazla düşünmemizi gerektiriyor. Özellikle tatil dönemlerinde baş ağrısı, mide bulantısı gibi sıcaklıklarla ilgili sorunların yaşanmaması için öneriler Sabri Ülker Vakfı’ndan geliyor.

Haberler 17.07.2018 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurulduu 2009 ylndan bu yana salkl yaam bilincinin gelimesine katk salamak, toplumu beslenme ve salk alanlarnda bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydnlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakf, scak havalarla birlikte gelen salk sorunlarna dikkat çekiyor. Özellikle kalp-damar hastalarnn, diyabet, yüksek tansiyon gibi salk problemleri yaayanlarn, yallar, bebekler ve hamilelerin artan scaklk deerlerinde risk altnda olduunu hatrlatan Sabri Ülker Vakf, yaz tatilini salkla geçirmek isteyenler için önerilerini paylayor.

Günde en az 2 litre su için

Terleme, vücutta daha fazla su ve mineral kaybna neden olur. Bu kaybn giderilmesi için günde en az 2-2.5 litre su tüketmeye dikkat edin. Mineral kaybn dengeleyebilmek için ayran, kefir, maden suyu, taze sklm meyve sular, smoothieler veya aromal sulardan yararlanabilir; karpuz, kavun, çilek, eftali, kays ve kiraz gibi su içerii yüksek meyveleri de tüketebilirsiniz.

Açkta satlan gdalar tüketmeyin

Saat fark fazla olan yerlere seyahat ediyorsanz jet lag problemi yaamamak için seyahat öncesinde yeterli uyuduunuzdan ve sv aldnzdan emin olun. Seyahat srasnda besin zehirlenmesi gibi salk problemlerini önlemek adna temizliinden emin olmadnz yerlerde çi meyve ve sebze, açkta satlan dondurma gibi besinleri tüketmeyin. Otellerdeki açk büfeler çok cazip görünebilir. Ancak hem kilo yönetimi hem de sindirim sisteminizin sal için kzarm, hamurlu, çok tuzlu ya da çok yal yemeklerden uzak durmalsnz. Yemeklerde zeytinyal sebzeler, halama veya zgara etler, yourt ve salatalarn yan sra dondurma ile sütlü ve meyveli tatllar tercih edebilirsiniz.

10.00-16.00 aras güneten korunun

Herhangi bir hastalnz varsa ya da hamileyseniz güne nlarnn youn olduu 10.00-16.00 saatleri arasnda darya çkmamaya özen gösterin.Bebek ve çocuklarn da bu saatlerde güne na maruz kalmasna izin vermeyin. Dar çkmak zorundaysanz mutlaka güne koruyucu kullann. Egzersiz yapyorsanz scakln daha düük olduu sabahn erken saatlerini ya da akam tercih edebilirsiniz.

Bu belirtilere dikkat!

Yaz aylarnda karlalan salk sorunlarnn en önemlilerinden biri hiç üphesiz scak çarpmas Scak çarpmasnn belirtileri arasnda kuru, scak ve kzarm cilt, terlemenin azalmas, nefes darl, nöbet, nabzn hzlanmas saylabilir. Bir dier önemli salk sorunu olan zehirlenme vakalar ise ishal, kusma, ba ars, az kuruluu, halsizlik, sv kayb, hzl nabz gibi belirtilerle ortaya çkar. Her iki durumda da vakit kaybetmeden en yakn salk kuruluuna ya da hekime danmak gerekir.

Yaz aylarnda skça rastlanan kramplar ise özellikle bacak kaslarnda meydana gelen ani kaslmalarla kendini belli eder. Bu durumda su tüketimini artrp kavun, patates, kays gibi potasyumdan zengin besinleri tüketerek kramp oluumunu önleyebilirsiniz. Su kaybnn temel belirtileri az kuruluu, yorgunluk, koyu sar renkli idrardr. Böyle bir durumda sv almnz artrmanz gerekir.

Ana Sayfaya Git